Skip to main content

‘Ik ben een mens, geen menselijke hulpbron’. Een revolutie in HRM?

Antoinette Weibel en Otti Vogt, oprichters van de Global Society for Good Leadership hebben half mei 2024 op het in de Portugese stad Porto gehouden HR World Congress een manifest gepresenteerd voor een ander soort HRM.
HRM staat voor Human Resource Management. De letterlijke vertaling luidt “beheer van menselijke hulpmiddelen”. Veel grote bedrijven beschikken over een HRM-afdeling die zich bezighoudt met personeelszaken.

Op het congres is de Freedom to flourish campagne gelanceerd, ’s werelds eerste gezamenlijke campagne om prestatiemanagement te transformeren. Het is een streven van HR voor HR – van praktijkmensen, academici en consultants – om een einde te maken aan methoden die instrumenten van mensen maken. In plaats daarvan wordt met elkaar gezocht naar en geëxperimenteerd met nieuwe manieren van werken die bedrijven tot bloei brengen.

Onderdeel van de campagne was de presentatie van het Manifesto for flourishing at work, dat verder gaat dan advies en suggesties over methoden en vormt de hoeksteen van een holistische, zakelijke reis van verandering en een paradigmaverschuiving in de benadering van werk.

Manifesto for flourishing at work

De samenstellers van het manifest: We nemen stelling tegen de groeiende trend om mensen te reduceren tot louter hulpmiddelen op de werkplek. In plaats daarvan streven we naar:
♦  Vrijheid en bloei – en niet naar controle en compliance
♦  Doel en sociale waarde – en niet naar kwartaalbegroting
♦  Systeemverandering- en niet naar individuele beoordelingen
♦  Samen groeien – en niet naar bonussen en gedwongen ranglijsten

De samenstellers erkennen dat ze sommige items waarnaar ze zeggen niet te streven, best waardevol vinden. Maar in principe hechten ze meer aan de kernwaarden van hun manifest.

Downloaden A Manifesto for flourishing at work: https://beroepseer.nl

Good Leadership Society

Oprichters van de Global Society for good leadership zijn “een rebelse professor & een zakelijke opstandeling”: Antoinette Weibel en Otti Vogt: “We hebben allebei een passie voor het ontwikkelen van organisaties die goed zijn voor de mensen die er werken, maar ook goed voor het bredere ecosysteem. In ons professionele leven proberen we al tientallen jaren een positief verschil te maken, en we vinden dat het tijd is om de geleerde lessen te verzamelen – van de academische wereld en het bedrijfsleven, en vanb  disciplines als filosofie, psychologie, managementwetenschap, sociologie, antropologie en neurowetenschappen. Ons doel is het mogelijk maken van een wereldwijde dialoog over het creëren van werkwijzen voor goede organisaties en het stimuleren van een beweging voor positieve verandering teneinde ‘to build back better’.

Global Society for good leadership: https://leadershipsociety.world/

Freedom to flourish: https://leadershipsociety.world/academy/FreedomtoFlourish/

The HR Congres World Summit 2024: https://worldsummit.hr-congress.com

Antoinette Wiebel: https://worldsummit.hr-congress.com/speaker/antoinette-weibel/

Otti Vogt: https://worldsummit.hr-congress.com/speaker/otti-vogt/

Zie ook: De schaduwkant van HRM, Blogs Beroepseer, 18 april 2024: https://beroepseer.nl/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.