Promotie Wiljan Hendrikx. Proefschrift over professionaliteit ademt geest van stichting Beroepseer

Promotie Wiljan Hendrix

Het was een bijzondere gebeurtenis, de promotie van bestuurskundige Wiljan Hendrikx in de aula van de Universiteit van Tilburg op woensdagmiddag 11 december 2019. Niet alleen voor Hendrikx die promoveerde op een proefschrift naar professionele identiteit in een context van beleidshervormingen maar ook voor Stichting Beroepseer.
Titel van het proefschrift: When policy meets practice – Professional identity in a context of public management reform.

In zijn studie heeft Hendrikx ruim zestig jaar beleidshervormingen in de huisartsenzorg en het voortgezet onderwijs in kaart gebracht en daarbij achterhaald hoe verwachtingen ten aanzien van professionals zich hebben ontwikkeld.
Het blijkt dat nieuwe beleidsmaatregelen altijd gepaard gaan met nieuwe rolverwachtingen, maar dat deze verwachtingen elkaar niet zomaar vervangen maar dat zij zich eerder opstapelen. Voor professionals betekent dit dat ze steeds meer ballen tegelijkertijd in de lucht moeten houden. Zo moeten ze veelal heel kundige experts zijn en verdienstelijke ondernemers en goede netwerkmanagers, waarbij ze gelijktijdig verantwoording af moeten leggen aan hun professionele gemeenschap en hun management en hun netwerkpartners.

Goed werk

Voor zijn studie reisde Hendrikx in de zomer van 2012 voor drie maanden naar de V.S. voor het volgen van de GoodWork Course van Howard Gardner, professor aan Harvard Graduate School of Education.
Howard Gardner was met twee collega’s in 1996 het GoodWork Project gestart, een tien jaar durend, grootschalige onderzoek naar individuen en instituties die in staat blijken te zijn om goed werk af te leveren. Dat is werk dat kwalitatief excellent is, sociaal verantwoord en ethisch, ofwel bekwaam, betrouwbaar en betrokken. Het betreft hier zinvol werk waarvoor de professional zich met hart en ziel inzet.
Tijdens zijn verblijf in de V.S deed Hendrikx in een vijftal blogs op de site van Beroepseer verslag van zijn ervaringen: “Kort gezegd is het doel van mijn bezoek om GoodWork meer in mijn vingers te krijgen. Ik geloof sterk dat omgevingsfactoren (‘context’) van groot belang zijn voor onze manier van denken”.

De medewerkers van Stichting Beroepseer feliciteren Wiljan Hendrikx met zijn voortreffelijke verdediging van zijn proefschrift!

Promotie Wiljan Hendrikx

Foto links: Wiljan Hendrikx neemt de beroepseer-speld in ontvangst van directeur Thijs Jansen van Stichting Beroepseer wegens zijn verdiensten voor de stichting en het onderhouden van de contacten tussen de stichting en Howard Gardner.
Foto rechts: Wiljan Hendrikx met de twee oprichters van Stichting Beroepseer: Alexandrien van der Burgt en Thijs Jansen.

Foto helemaal bovenaan, links staande: Wiljan Hendrikx verdedigt zijn proefschrift. Een van de promotors is professor Gabriël van den Brink ( zittend derde van links). Van den Brink is bij Stichting Beroepseer betrokken sinds de oprichting en was jarenlang bestuurslid.Downloaden proefschrift When Policy meets Practice – Professional Identity in a context of Public Management Reform, door Wiljan Hendrikx, 2019: https://beroepseer.nl


Downloaden proefschrift When Policy meets Practice – Professional Identity in a context of Public Management Reform, door Wiljan Hendrikx, 2019: https://beroepseer.nl

Professionals in de frontlinie, Blogs Beroepseer, 27 november 2019: https://beroepseer.nl/blogs/professionals-in-de-frontlinie/

Blog 1 door Wiljan Hendrikx over Goed Werk project, Blogs Beroepseer, 19 september 2019: https://beroepseer.nl

Blog 5 door Wiljan Hendrikx over Goed Werk project, Blogs Beroepseer, 7 november 2019: https://beroepseer.nl

Masterstudent Wiljan Hendrikx van Tilburgse School voor Politiek en Bestuur bij GoodWork Project, Blogs Beroepseer, 18 mei 2012: https://beroepseer.nl/

Over Goed Werk: https://beroepseer.nl/goed-werk/

 

U P D A T E

Leraren en huisartsen gaan gebukt onder beleidshervormingen, door Ron Vaessen, Univers online, 17 december 2019: https://universonline.nl

Professionals in de frontlinie, TIAS, 26 november 2019: www.tias.edu

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer