Actiecomité ‘BIG II in de overgang’ wil een vuist maken tegen wetsvoorstel

Actiecomité Big II in de overgang

Actiecomité BIG II in de overgang doet op de site van Nursing een oproep in actie te komen tegen de Wet BIG II. Nursing is een maandelijks magazine en een website voor verpleegkundigen in Nederland en Vlaanderen.
De actie gaat uit van verpleegkundigen van het Leids Universitair Medische Centrum (LUMC). Woordvoerder Niels Jacobs: “We hopen met minimaal 20.000 collega’s een vuist te maken tegen het wetsvoorstel”.

Toen Niels Jacobs het wetsvoorstel Wet BIG II onder ogen kreeg, reageerde hij woedend. Hij kon niet geloven dat zoveel verpleegkundigen buiten de boot van de regieverpleegkundige zouden vallen. Het duurde niet lang voordat deze SEH-verpleegkundige in het LUMC en beleidsmedewerker bij de Veiligheidsregio met collega’s bij elkaar kwam. Om na te denken over de stappen die ze konden nemen om het wetsvoorstel Wet BIG II te veranderen.

Jacobs: “Laat ik voorop stellen dat we niet tegen functiedifferentiatie zijn. Het is logisch dat je als mbo- en hbo-verpleegkundige andere aandachtsgebieden hebt. Je bent ook anders opgeleid. Maar we zijn ertegen om dat in de wet vast te leggen via 2 functies, die van regieverpleegkundige en verpleegkundige. Voor ons is verpleegkundige de beroepstitel. Het maakt niet uit welke vooropleiding je hebt”.

Lees het hele interview met Niels Jacobs: Wet BIG II: ‘Kom in actie tegen de overgangsregeling!’, door Margot Hamel, Nursing, 28 juni 2019: www.nursing.nl/wet-big-ii-kom-in-actie-tegen-de-overgangsregeling/

Voor aansluiten bij actiecomité ‘BIG II in de overgang’, graag mailen naar dww2018@hotmail.com. Het comité heeft (nog) geen eigen Facebookpagina. Zie ook Twitter via comitélid @nielsjacobs.

Zie ook: Storm van reacties en kritiek op besluit overgangsregeling verpleegkundigen. BIG-II is niet nodig, door Nienke Ipenburg, Blogs Beroepseer, 19 juni 2019: https://beroepseer.nl

Besluit minister Bruins tot overgangsregeling voor verpleegkundigen. Introductie van de regieverpleegkundige, Blogs Beroepseer, 7 juni 2019: https://beroepseer.nl

De nieuwe beroepsprofielen: www.nvhvv.nl/wp-content/uploads/2017/08/infographic-beroepsprofielen-nu91.pdf

U P D A T E

Website van het Actiecomité Wet BIG II – Eigen regie: https://wetbig2.nl

Facebook: Eigen regie – Wet BIG 2: https://www.facebook.com/groups/1859628010997442/

Verpleegkundigen in opstand om BIG 2, Zorgkrant, 29 juni 2019: https://zorgkrant.nl

 

Comments (9)

 • Aan deze dwaling moet een einde komen. De gezondheidszorg blijft door deze mensen met een MBO opleiding nog draaien, zorg voor meer collega’s voor hen i.p.v. het hen moeilijker/onmogelijk te maken hun werk te blijven doen.
  Ik teken de petitie.
  l. van Haaren

 • Deze “ bedenkers” hebben geen flauwe notie. Nitwits !
  Ze komen er nog wel eens achter als de nood aan de man komt…..
  Maar dan is de mooie gezondheidszorg van weleer in dit land al kapotgemaakt tot 3e wereldland niveau.
  Afz. een kwade verpleegkundige, net met pensioen, na 47 jaar hard en met veel compassie werken.
  Inservice opgeleid met IC en Dialyse. Wat een mooi vak !! GEK zijn ze !

 • En dan V&VN onze zogenaamde belangen vereniging die deze minister volledig steunt zou toch beter moeten weten !
  Wat minister Bruins betreft doet hij mij denken aan een van zijn voorgangers,
  Die in de tijd van grote tekorten aan verpleegkundige suggereerde dat stewardessen het werk van verpleegkundigen wel konden doen .
  Uiteraard teken ik de petitie.

 • Lucilja de Roon

  Bij deze sluit ik me aan en teken ik de petitie, en ik ben tegen de wet!
  Ik blijf graag op de hoogte!
  Groetjes Lucilja de Roon

 • Ik wil me aansluiten tegen de minister die geen weet heeft van wat hij aan het doen is..een man die blijkbaar nooit iets met de zorg te maken heeft gehad.Een man die papier belangrijker vindt, dan de mensen die er werken. Een man die de zorg de strop nog harder gaat aantrekken en de gehele zorg aan het vermoorden is.
  Deze man moet gestopt worden, want anders is de zorg dadelijk niet meer ziek, zoals hij nu al is…maar dan is hij zo goed als opgegeven en zullen er of velen andere vertrekken uit de zorg.
  Feitenkennis heeft deze man niet, want Bruins heeft al meerdere malen moeten erkennen dat de info die hij deelt, niet geheel klopt.
  Heb hem en MP Rutte uitgedaagd om een dag mee te lopen in het ziekenhuis,zodat ze een beter beeld hebben…Echter geen reactie, zoals verwacht.

 • Desirée Mertens-Carboex

  Beste redactie,
  Bij deze sluit ik mij aan en teken de petitie, ik ben tegen deze wet.
  Graag blijf ik op de hoogte.
  Met vriendelijke groet,
  Desirée Mertens-Carboex

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer