WorldSkills Netherlands bestaat twintig jaar. ‘Vakwedstrijden hebben me gemaakt tot wat ik nu ben’

WorldSkills Netherlands bestaat in oktober 2022 twintig jaar. Doel is vmbo-scholieren en mbo-studenten bewuster maken van hun talenten, kansen en mogelijkheden en hen inspireren na te denken over hun toekomst. Ze worden uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen en gemotiveerd zich volledig in te zetten. Dit draagt bij aan de trots en de passie van vakmannen en vakvrouwen Zij kunnen door mee te doen aan de vakwedstrijden hun opleiding succesvol afmaken en een goede start maken in hun loopbaan.

Op 13 oktober 2022 begint de WorldSkills-competitie in de Amerikaanse plaats Cleveland, Ohio. Aan die competitie doet  de Nederlandse ‘vakkanjer’ Bart Willems mee op het onderdeel lassen. Hij wordt begeleid en getraind door Wim van de Merwe en Richard Roolvink, coördinator Nationale wedstrijden lassen. Tot oktober 2016 was Van de Merwe vmbo-docent metaaltechniek van scholengemeenschap Reggesteyn in Rijssen. Zijn hele loopbaan was Van de Merwe pleitbezorger van technisch onderwijs. Steeds weer bedacht hij nieuwe plannen om het te promoten, bijvoorbeeld in de vorm van laswedstrijden voor vmbo-scholen in zijn eigen regio. Een hoogtepunt van zijn inspanningen waren de junior Vakkanjerwedstrijden voor metaal- en elektrotalenten. Met zijn leerlingen presteerde hij het vanaf 2007 vier keer op rij Nederlands kampioen lassen te worden. In maart 2013 werd zijn leerling, de veertienjarige Bas ter Steege uit Enter Nationaal Kampioen Lassen in de categorie elektrode lassen

Skills the Finals van 2023

In voorronden en regionale kwalificatiewedstrijden gaan leerlingen en studenten van het vmbo en het mbo uit heel Nederland de strijd met elkaar aan. Skills Talents zijn vakwedstrijden voor het vmbo, Skills Heroes voor het mbo.
Het eerstvolgende, jaarlijkse Nederlandse kampioenschap voor beroepen, Skills The Finals, vindt plaats in Amsterdam op donderdag 23 en vrijdag 24 maart 2023. Ruim 700 finalisten uit het (v)mbo nemen deel aan ruim zestig vakwedstrijden. Wie wordt de beste van Nederland in zijn of haar vakgebied? Degenen die goed presteren op de Skills Heroes kwalificeren zich voor Team Netherlands, dat Nederland vertegenwoordigt tijdens de internationale vakwedstrijden. Het is een zeer divers team van rond de dertig nationaal mbo-kampioenen.

Skills The Finals trekt jaarlijks duizenden bezoekers die de wedstrijden live volgen. Naast de wedstrijden kunnen jongeren een Loopbaanoriëntatie en Begeleidingsprogramma (LOB-programma) met doe-activiteiten volgen waarmee zij zich kunnen oriënteren op een vervolgopleiding. Skills The Finals biedt niet alleen de leerlingen en studenten maar ook docenten en bezoekers een onvergetelijke en zeer leerzame ervaring.

Vakkampioenen

Arnold Ros, oud-leerling van het Munnikenheide College in Etten-Leur, werd uitgeroepen tot wereldkampioen metselen tijdens het WorldSkills wedstrijdseizoen 2002-2003 in het Zwitserse Sankt Gallen:

“Als ik zo terugkijk, dan kan je zeggen dat vakwedstrijden me gemaakt hebben tot wat ik nu ben. Je krijgt door deelnemen meer zelfvertrouwen en je leert met mensen omgaan. Dat is ook belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling. En als je internationaal weggaat, dan maak je kennis met andere culturen en eetgewoonten. Daar heb ik nog steeds profijt van. Ben je vakkampioen, dan hangt er wel een ‘kwaliteitskaartje’ aan je naam. Daarom werk ik nog steeds zoals bij de wedstrijden: nauwkeurig en zo mooi mogelijk”.

Lees het verhaal van Arnold Ros op: ‘Vakwedstrijden hebben me gemaakt tot wat ik nu ben’: https://worldskillsnetherlands.nl/20jaar/

Bart Willems ziet uit naar de komende WorldSkills in de V.S.: “Ik vind het een unieke ervaring die niet iedereen krijgt. Je kan je onderscheiden van anderen”. Over zijn vak: “Wat ik zo mooi vind aan mijn vak is dat je dingen maakt met je handen. Je maakt van niks, iets. En het streven naar kwaliteit”.

In de lokale krant Hart van Hellendoorn-Nijverdal staat een artikel over de komende WorldSkills, met Wim van de Merwe aan het woord: “Momenteel zijn Richard Roolvink, deelnemer aan de WorldSkills 2015 in San Paolo Brazilië, en ik bezig met het trainen van Bart Willems. Hij doet als lasser van 13 tot en met 22 oktober mee aan de WorldSkills competitie 2022 in Cleveland, staat Ohio, Verenigde Staten. Is niet zo makkelijk als het lijkt. Zelf woon ik in Hellendoorn, Richard in Hengelo (OV) en Bart woont helemaal in Mill (NB). Maar de passie en het enthousiasme dat is iets wat we delen. Zelfs op vrije dagen gaat Bart naar het bedrijf waar hij werkt om te oefenen en van zijn werkgever, Wennekers Welding Support, krijgt hij ook de ruimte om dat te doen. En wij brengen dat wat hij nodig heeft vanuit Twente naar hem toe”. (Zie helemaal onderaan UPDATE).

Wim van de Merwe is voortrekker van Stichting Beroepseer

World Skills Netherlands. 20 Jaar Skills. Het begon in 2002: https://worldskillsnetherlands.nl/20jaar/

WorldSkills Netherlands: https://worldskillsnetherlands.nl/

Skills the Finals 2023 in Amsterdam: https://worldskillsnetherlands.nl/stf/

WorldSkills: https://worldskills.org/skills/

Hart van Hellendoorn-Nijverdal, 1 oktober 2022: www.hartvannijverdal.com

Hieronder een video met meester-patissier Rudolph van Veen over deelname aan de Skills-vakwedstrijden. Van Veen zegt dat ze hem hebben geholpen bij het vinden van een baan. In 1988 deed hij mee aan WorldSkills: “Als je je best doet in een beroep, is dat heel eervol. Er is waardering voor durven en lef hebben, dat gevoel tijdens de vakwedstrijd was heel leuk”.

U P D A T E

Wim van de Merwe: “Ik heb een topbaan”. Gouden verbinding: tomeloze inzet en doorzettingsvermogen van bevlogen leraar en sprankelend Nijverdals staalbouwbedrijf Van den Brink. De Week van Hellendoorn en Nijverdal, 21 december 2022: www.deweekvanhellendoorn.nl/

Bart Willems is 11e geworden en ontvangt Medal for Excellence tijdens WorldSkills 2022 (7–20 oktober)
Lasser Bart Willems heeft een Medal for Excellence behaald en is 11e geworden van de wereld in de WorldSkills competitie ‘Special Edition’ in Cleveland Ohio, VS.

Een Medal for Excellence wordt uitgereikt aan deelnemers die boven een bepaald aantal punten scoren en daarmee excellent vakmanschap hebben laten zien: “Het was leuk om kennis te maken met mensen uit verschillende landen met dezelfde passie. Een super-ervaring samen met Wim en Richard, om nooit meer te vergeten!”

Worldskills 2022: https://worldskills2022se.com/skills/welding/

Nederlandse lasser op wereldkampioenschap lassen – ‘Bart Willems ontvangt Medal of Excellence’, Vakblad Lastechniek, december 2022 – januari 2023: https://beroepseer.nl

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer