Werken met digitale strafdossiers leidt tot fysieke klachten en minder productiviteit bij strafrechters

digitale strafdossiers

De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) bericht dat er een alarmerend rapport is verschenen over het werken met digitale strafdossiers. Daar waar digitale middelen strafrechters en hun collega’s zouden moeten helpen om het werk efficiënt en kundig te kunnen doen, blijkt de realiteit anders.

Uit een deskundig en onafhankelijk uitgevoerd onderzoek blijkt dat een overgroot deel van de respondenten (84%) fysieke klachten ervaart door het werken met digitale strafdossiers. Daarnaast geeft 60% van de respondenten aan dat hun productiviteit verslechterd is ten opzichte van het werken met papieren dossiers.

Dit zijn schokkende cijfers, die aantonen dat het steeds moeilijker wordt voor de rechtspraak om goed het werk te kunnen doen, onder goede én gezonde omstandigheden. De NVvR ziet in het rapport een bevestiging van de geluiden die vanuit haar achterban reeds klonken en helaas ook van de vrees die al vele malen is uitgesproken rondom digitaal werken. De vereniging zal het rapport nader bestuderen en agenderen voor overleg met de Raad voor de rechtspraak.

Wanneer het volledige rapport openbaar gemaakt wordt is  nog niet bekend.

Alarmerend rapport: invoering digitaal strafdossier veroorzaakt fysieke klachten en verslechtert de productiviteit, Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, 21 maart 2019: https://nvvr.org

Advies Raad van State inzake het ontwerp van een algemene maatregel van bestuur houdende regels betreffende het gebruik van elektronische stukken (Besluit digitale stukken Strafvordering), Ministerie van Veiligheid en Justitie, Staatscourant, 31 oktober 2016: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2016-57202.html|
Downloaden Naar digitaal werken in de strafrechtsketen. Perspectief en richting (PDF). Klik hier.

Leden van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) hebben rechtstreeks invloed op de koers van de vereniging; de vereniging wordt door magistraten zelf bestuurd. Het bestuur van de vereniging voert het beleid uit dat is vastgesteld door het hoogste orgaan van de vereniging: de ledenraad.
Naast het bestuur en de ledenraad zijn de leden van de NVvR actief in verschillende commissies die gevraagd en ongevraagd advies kunnen geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer