Vakbond CMHF voor ambtenaren stuurt alarmbrief aan informateurs. ‘Maak werk van nieuwe infrastructuur met recht op ambtelijk vakmanschap’

“Een goed werkend ambtenarenapparaat is belangrijk voor het goed functioneren van het landelijk bestuur”. Het staat in de alarmbrief van de Sectoren Rijk en Lagere overheden van de Centrale voor Middelbare en Hogere Functionarissen (CMHF)*) aan de kabinetsinformateurs Remkes en Koolmees. Zonder investering in ambtelijk vakmanschap komt er weinig terecht van de drie hoofdthema’s van een nieuw kabinet: nieuwe bestuursstijl, versterking van de democratische rechtsorde en aanpak van de problemen in de uitvoering.
CMHF vraagt om erkenning voor ambtenaren, van arbeidsinspecteurs tot afdelingshoofden van de Belastingdienst. Ze vragen niet alleen om het opleiden van nieuw personeel, maar ook om bijscholing van personeel.

De boodschap is: ‘Een goed bestuur kan niet zonder een goede ambtelijke dienst’.
Passages uit de brief:

Versterking van ambtelijk vakmanschap vraagt investering en visie gericht op de langere termijn. Als CMHF/FO en LO hebben wij vanuit onze achterban signalen dat er in toenemende mate sprake is van een gebrek aan kennis en kunde. Ook zijn er vragen over de positie van de ambtenaar als dienaar van de Staat of decentrale overheid. Wij hebben de indruk dat ambtenaren aan het werk zijn, als waren zij een politiek assistent. Hetgeen volgens ons niet de bedoeling is.

CMHF/FO ziet een urgente noodzaak voor een nieuwe infrastructuur voor ambtelijk vakmanschap en voor strategische specialisten in de rijksdienst en stelt voor een werkgroep van betrokken ambtenaren van werkgevers- en werknemerszijde in te stellen die in 2022 met een concreet uitvoeringsplan voor 2022-2030 komt.

Ambtenaar zijn is een vak – in dienst van de samenleving. De ambtenaar is een constante factor voor het bestuur van ons land. Het vakmanschap moet worden aangewend om de politiek vooraf en achteraf met consequenties van ambities te confronteren. Niet werkbare besluiten zijn zinloos en geld verspillend. En leiden tot onrecht voor burgers en gewetensnood voor de ambtenaren die moeten uitvoeren.

Lees de hele brief van CHMF aan de informateurs Remkes en Koolmees, 5 november 2012: https://beroepseer.nl

Lees meer over de achtergronden in de bijlagen

Deltaplan Sector Rijk:  https://beroepseer.nl

Deltaplan Sector Lagere overheden: https://beroepseer.nl

Sector Rijk en Sector LO sturen alarmbrief aan de informateurs, CMHF: https://cmhf.nl/overig/sector-rijk-en-sector-lo-sturen-alarmbrief-aan-de-informateurs/

Noot
*) CMHF – Centrale van Middelbare en Hogere Functionarissen. Koepel van beroeps- en belangenverenigingen bij overheid, onderwijs, zorg en bedrijfsleven. Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.
CMHF FO = Sector Functionarissen Overheid
CMHF LO = Sector Lagere overheden. De sector Lagere overheden behartigt de belangen van de werknemers bij gemeenten, provincies, waterschappen, gemeenschappelijke regelingen en Veiligheidsregio’s.

Afbeelding bovenaan is van Mohamed Hassan

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer