Petitie: Passend behandelaanbod in GGZ moet blijven

Passend behandelaanbod moet blijven heet de petitie van actiegroep ZGP aan Zet. Behalve de start van de petitie op 15 november 2021 heeft de groep de dag ervoor een brandbrief gestuurd aan staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De brief is geschreven namens meer dan 230 zelfstandig gevestigde psychiaters (ZGP’s) die een signaal willen afgeven. Al eerder is er een brief gestuurd naar de staatssecretaris door de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).
De brief betreft de bezwaren tegen de nieuwe maatregelen die gaan leiden tot grote problemen in de geestelijke gezondheidszorg en wil een eind te maken aan pogingen om de ZGP’s uit hun vak te jagen. Ook dient er een eind te komen aan de schadelijke, negatieve beeldvorming die over deze groep psychiaters wordt verspreid. De brief bevat tevens een reeks, alleszins redelijke oplossingen die ervoor moeten zorgen dat patiënten met ernstige psychiatrische problemen niet in de kou komen te staan.

Een passende behandeling bij ZGP is een recht bij complexe psychiatrische problematiek

Vanaf 1 januari 2022 krijgen zelfstandig gevestigde psychiaters veel minder betaald voor hun behandelingen dan de psychiaters in de grote GGZ-instellingen. Oorzaak hiervan is de nieuwe bekostiging voor de GGZ en de forensische zorg die is bedacht door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Er is een tendens vanuit de overheid, de NZa en de zorgverzekeraars om ZGP’s te dirigeren naar GGZ-instellingen waar grote personeelstekorten zijn. Maar veel psychiaters willen niet (terug) naar een instelling, waar zij zich voelen beknot in hun professionele autonomie en hun vak niet (meer) naar behoren kunnen uitoefenen. In de vrije vestiging kunnen psychiaters dat wel. In het huidige systeem is het nog mogelijk om het beroep van psychiater in de volle breedte uit te oefenen. Bijna elke ZGP kiest voor een eigen praktijk uit liefde voor het vak. Op deze manier geeft het behandelen voldoening en dat is een belangrijke motivatie voor de ZGP.
Door de nieuwe maatregel vallen patiënten die juist zijn vastgelopen binnen de geestelijke gezondheidszorg tussen wal en schip. Dat wil zeggen dat 60.000 goed lopende complexe behandelingen in gevaar komen.

Petitie Passend behandelaanbod moet blijven

De petitie Passend behandelaanbod moet blijven is op 15 november 2021 gestart en heeft al meer dan 1500 handtekeningen binnen (aantal op dinsdag 16 november, vroeg in de middag).

De ZGP’s constateren:

  • Marktwerking veroorzaakt langere wachtlijsten, discriminatie GGZ-patiënten en meer schendingen patiëntrechten!
  • Destructieve regelzucht van NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) en zorgverzekeraars ondermijnt passende behandeling van ruim 60.000 mensen.
  • De ZGP levert gepaste, kostenefficiënte zorg (multidisciplinair in 1 persoon) bij complexe psychiatrische problematiek.
  • De ZGP moet behouden blijven!
  • Straks staan 60.000 patiënten op straat. Doe dit patiënten en de overbelaste zorg niet aan.

en verzoeken:

  • Stop verlaging van tarieven, behandelplafonds en strafkortingen voor ZGP’s zolang er wachtlijsten zijn.
  • Stop discriminatie GGZ-patiënten.
  • Behoud restitutiepolis voor GGZ.
  • Onderken funeste gevolgen beleid voor patiënt en professional.
  • Luister naar patiënt en behandelaar: ZGP levert doelmatige zorg bij complexe psychiatrische problemen. De ZGP moet blijven!

Petitie Passend behandelaanbod moet blijven, Petities: https://petities.nl/petitions/passend-behandelaanbod-moet-blijven

Brandbrief van ZGP aan Zet aan staatssecretaris Blokhuis, 14 november 2021: https://irp.cdn-website.com/2408441e/files/uploaded/BRANDBRIEF.pdf

ZGP aan Zet: https://zgpaanzet.nl

U P D A T E

Zie ook: Zorgverzekeraars, NZa, VWS bezig zelfstandig gevestigde psychiaters uit te roken. Een brandbrief, Zorg ICT Zorg, 17 november 2021: www.zorgictzorgen.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer