Raad van State blijft ten onrechte claimen dat de wet dwong tot keiharde aanpak toeslagenouders

De keiharde aanpak van toeslagenouders werd jarenlang goedgekeurd door rechters van de Raad van State. Juristen die daar kritiek op hadden, probeerde de Raad te beïnvloeden met ‘boze brieven’ en gesprekken.

Jan-Hein Strop schrijft in zijn artikel Kritiek op Raad van State om de toeslagenaffaire? Reken dan op een telefoontje op Follow the Money dat de de Raad van State (RvS), de hoogste bestuursrechter, ten onrechte blijft claimen dat de wet dwong tot een keiharde aanpak van de Belastingdienst die leidde tot het massaal terugvorderen van kinderopvangtoeslag en ontwrichte gezinnen.
Voormalig voorzitter Bart Jan van Ettekoven legt de schuld van die harde aanpak publiekelijk bij de wetgever, een standpunt dat veel juridische experts betwisten. Die interpreteren de wet ruimhartiger dan hij.

Sommigen van hen zijn destijds door medewerkers van de Raad van State benaderd om hen te beïnvloeden, zeggen ze tegen Follow the Money. Zo ontving oud-president van de Hoge Raad, Geert Corstens, twee ‘boze brieven’.

Rosa Uylenburg, Van Ettekovens opvolger als voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, neemt desgevraagd geen afstand van de uitspraken van de oud-voorzitter. Er is al langer debat over de onafhankelijkheid van de Afdeling bestuursrechtspraak, omdat de Raad van State ook een belangrijk adviesorgaan is van de regering.

Wetenschappers over de wetgeving kinderopvangtoeslag

Het gros van de rechtskundigen is van mening dat de wet de Belastingdienst niet dwong tot de ‘alles-of-niets’-aanpak. Zij stellen dat de rechters in de wet een verplichting lazen die er helemaal niet instond.

Dat de ‘meeste rechtsgeleerden’ de alles-of-niets-uitleg steunen, zoals Van Ettekoven onder ede zei in de Kamer, is op grond van de literatuur dan ook onjuist.

Lees het hele artikel Kritiek op Raad van State om de toeslagenaffaire? Reken dan op een telefoontje of ‘boze brief’ , door Jan-Hein Strop, Follow the Money, 30 januari 2024: www.ftm.nl/artikelen/is-de-raad-van-state-een-spreekbuis-van-de-politiek

Follow the Money is het multimediaal platform voor financieel-economische onderzoeksjournalistiek

Eindverslag onderzoek kinderopvangtoeslag gepresenteerd: ‘Ongekend onrecht’, Blogs Beroepseer,  18 december 2020: https://beroepseer.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer