Cultuurfilosoof Eric Corijn pleit voor een grondig debat over de universiteit

Eric Corijn, sociaal wetenschapper en hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Brussel, pleit voor een grondig debat over de universiteit, naar aanleiding van de recente discussie over academische publicatiedruk die in België wordt gevoerd.*) Het gaat volgens hem over veel meer, over werkdruk, personeel, financiering, structuren en over de vraag welke wetenschap en universiteit we willen.

“Het is opmerkelijk dat het verweer in het debat enerzijds komt van André Oosterlinck, de supermanager die aan de basis ligt van de universitaire bedrijfslogica en anderzijds van enkele natuurwetenschappers op een zeer specifiek onderzoeksterrein.

Ze worden bijgetreden door bepaalde wetenschapsfilosofen Wat opvalt in dat kamp is de ideologie van ‘wereldtop’, ‘topprestaties’, ‘excellentie’, ‘internationale competitie’… En het pleidooi voor hard werken, stevige productie en een competitieve instelling. Een visie dus.

Het is al te makkelijk het huidige verzet af te doen als het “luie” kamp, dat nostalgisch zou zijn naar een ondoorzichtig verleden. Nog een andere manier om het debat te ontwijken is het huidige systeem als de enige vorm van controle en vergelijking voor te stellen. Of nog door het verband tussen publicatiedruk, interne competitie, fraude en financiering gewoon te ontkennen.

Gelukkig lijken dat vandaag achterhoedegevechten en is men over het algemeen gevoelig voor de frustratie en het verzet. Laten we dus nog eens duidelijk aangeven welke agenda hier wordt geopend”.

Lees verder op de site van DeWereldMorgen.be, Voor een grondig debat over de universiteit, door Eric Corijn, 24 augustus 2013. www.dewereldmorgen.be/artikel/2013/08/24/voor-een-grondig-debat-over-de-universiteit/

*) Vlaamse academici in opstand tegen publicatiedruk, door Remy Amkreutz, Blogs Beroepseer, 22 augustus 2019: https://beroepseer.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer