Meer zeggenschap van leraren over indelen van hun tijd

Het ziet ernaar uit dat Kamerleden wat meer oog krijgen voor de leraar en zijn taken. Michel Rog bijvoorbeeld, Tweede Kamerlid voor het CDA is van mening dat “leraren zelf geen zeggenschap over de indeling van hun tijd hebben, terwijl zij de professionals zijn”. Hij wil graag een discussie in de Tweede Kamer over de toekomst van het voortgezet onderwijs. Daarmee wil hij aanhaken bij het Enschedese gemeenteraadslid voor de PvdA, Laurens van Lier die al eerder het Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing (PvdA) enthousiast heeft gemaakt voor zijn onderwijshervormingsplan.

Van Liers plan bevat een versobering van het lessenpakket: niet een examen in zeker twaalf vakken, maar zes of zeven. Minder vakken zou betekenen dat leerlingen en leraren meer tijd hebben om de lesstof goed over te brengen en op te nemen.
Daarnaast wil de Enschedeër dat docenten zelf hun tijd kunnen indelen. Nu is de docent meer dan de helft van zijn tijd verplicht bezig met andere zaken dan lesgeven. De twee maatregelen komen volgens hem ten goede aan de kwaliteit van het onderwijs en de docenten. Van Lier werkt samen met onderwijsdeskundige –  en tevens Radio 5 presentator – Edward van der Zwaag. Beiden benaderen behalve de politiek ook de vakbond.

De kwaliteit van het onderwijs wordt beter als leraren meer inspraak krijgen in het indelen van hun tijd. Van de bijna 1700 uur per jaar, besteden ze er nu maar 750 uur aan lesgeven. De andere uren zitten vastgespijkerd in een taakbeleid; docenten hebben tal van taken waaraan ze moeten voldoen. Het gaat dan om onder meer correctiewerk, lesvoorbereiding, organisatie en begeleiding van werkweken en schoolfeesten.

Rog vindt dat het Rijk op hoofdlijnen de indeling moet bepalen en scholen en leraren meer vrijheid moeten krijgen. Rog wil ook nog niet zover gaan dat er minder examenvakken komen.

Het is de bedoeling van zowel Rog als Jadnanansing de plannen nog in 2013 in een rondetafelgesprek met alle Tweede Kamerfracties en deskundigen te bespreken. Daarvoor wordt na het zomerreces de agenda getrokken.

Zie artikelen op website van RTV Oost:
CDA steunt plan voor meer invloed leraren, 26 augustus 2013 op website van RTV Oost. Klik hier.

PvdA in Tweede Kamer pakt voorstel Van Lier op, 19 augustus 2013. Klik hier.

Minder schoolvakken, beter onderwijs, 13 augustus 2013. Klik hier.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer