Wat Bradley Manning heeft onthuld

omslag truth and consequencesHet debat in media en politieke kringen over Edward Snowden – of hij fout is of juist niet – voert vaak terug naar klokkenluider en soldaat eerste klas Bradley Manning die op 21 augustus 2013 tot 35 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. Meestal wordt het belang van de Manning/WikiLeaks-onthullingen genegeerd of gekleineerd, net zoals dat gebeurt met de NSA-onthullingen van Edward Snowden welke vaak worden afgedaan als zijnde “niets nieuws”.

Voor degenen die lijden aan geheugenverlies of onwetend zijn gebleven over de gebeurtenissen rond Manning, heeft Greg Mitchell een lijst samengesteld van een deel van de belangrijkste onthullingen en ze op zijn blog gezet. Ze zijn ontleend aan het boek dat hij met co-auteur Kevin Gosztola heeft geschreven over de zaak Manning: Truth and Consequences. De eerste druk verscheen in 2011. Een derde – up-to-date gebrachte – versie verscheen in augustus 2013. Het laatste nieuws over de rechtszaak, het vonnis en de reacties daarop zijn erin opgenomen.

In het boek zijn ook de “Gitmo files” opgenomen, dossiers over marinebasis en gevangenkamp Guantanamo Bay: Wat begon als een experiment na de terroristische aanvallen van 2001, lijkt een permanente Amerikaanse instelling te zijn geworden. De gelekte dossiers laten zien waarom dat zo is. Ze onthullen een patroon en tegenstrijdig bewijs dat in veel gevallen nooit toegelaten zou worden tot een – militaire – rechtbank.

Op Mitchells blog staat maar een deel van de lijst van “Cablegate”. Een greep:

– De president van Yemen loog tegen zijn eigen volk. Hij beweerde dat zijn militairen de actievoerders vanuit de lucht bestookten, terwijl in werkelijkheid Amerikaanse militairen dat deden.

– Details over het Vaticaan dat grote zaken over kindermisbruik in Ierland achterhield.

– De V.S. probeerden Spanje zover te krijgen het onderzoek naar marteling op Guantanamo op te schorten.

– Egyptenaren die martelen worden getraind door de FBI. Men beweert evenwel dat de FBI mensenrechten onderwijst.

– De door het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken gesteunde coup van 2009 in Honduras was “illegaal en ongrondwettelijk”.

– Berichten over Tunesië schijnen te hebben bijgedragen aan het begin van de revolutie in dat land. De heersende elite wordt omschreven als een mafia-achtige “The Family” die veel invloed op de economie heeft. De “first lady” van het land haalde grote winsten uit een particuliere school.

– De Verenigde Staten oefenden grote druk uit op de EU om genetische modicatie te accepteren.

– Washington was verkeerd ingelicht door de eigen diplomaten over het vijandige treffen tussen Rusland en Georgië in 2008.

– Belangrijke historische documenten zijn vrijgekomen: Het telegram van ambassadeur April Glaspie vanuit Irak in 1990 over de ontmoeting met Saddam Hussein voor de invasie in Koeweit een feit was.

– Groot-Brittannië negeerde een verbod op het opslaan van clusterbommen. Ambtenaren verhulden voor het parlement dat de VS wapens mogen opslaan op Brits grondgebied, ondanks het verdrag.

– De vice-president van Afghanistan heeft het land verlaten met 52 miljoen dollar aan contanten.

De mate waarin de V.S. de Verenigde Naties bespioneren is omvangrijker dan algemeen werd aangenomen. Er wordt druk gebruik gemaakt van diplomaten in het buitenland.

– Een mogelijke milieuramp is in de doofpot gestopt door de V.S. toen een grote vracht met verrijkt uranium in Libië bijna openbarstte met als gevolg het lekken van radioactief materiaal in de atmosfeer.

– Oliegigant Shell beweert dat personeel van hen volledig is geïnfiltreerd in de regering van Nigeria.

Mitchell heeft ook delen uit zijn boek over de oorlog in Irak en logboeken over de oorlog in Afghanistan op zijn blog geplaatst. Het Britse dagblad The Times noemde ze The War Logs,  een archief, aangelegd gedurende zes jaar, met geheime militaire documenten dat ons een grauw en grimmig beeld laat zien van de Afghaanse oorlog.
Lezing van dit logboek doet de vraag rijzen naar de manier waarop de media de oorlog verslaan.
Dagblad The Guardian vond de logboeken “verontrustend” en twijfelde of deze oorlog ooit gewonnen kon worden. Het is een smerige oorlog, die sterk contrasteert met de “opgepoetste en gekuiste” versie van de oorlog die het publiek voorgeschoteld krijgt via de officiële berichten en de vooraf bepaalde beelden van embedded  of ingekwartierde journalisten.

Zie de lijst op de blog Pressing Issues van Greg Mitchell: What Manning Revealed, 21 augustus 2013: http://gregmitchellwriter.blogspot.nl
Op deze blog ook meer info over het boek: Truth and Consequences: The U.S. vs. Private Manning, door Greg Mitchell en Kevin Gosztola, derde en bijgewerkte editie (e-boek), augustus 2013.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer