Nomineren voor Verkiezing Beste overheidsmanager en Beste overheidsinnovatie van het jaar 2023

De periode voor het nomineren van kandidaten voor de Verkiezing Beste Overheidsmanager en Beste Overheidsinnovatie van het Jaar 2023 is van start gegaan. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Overheidsawards in Den Haag op 28 november 2023.
Nominaties voor de Beste overheidsmanager zijn welkom tot en met 27 juni 2023; voor de Beste overheidsinnovatie tot en met 16 juni 2023.

Met passie en plezier voor de publieke zaak.

De verkiezingen hebben tot  doel bevordering van transparantie en communicatie binnen het openbaar bestuur, door middel van het uitlichten en belonen van het werk van overheidsmanagers. Het thema van 2023 is Met passie en plezier voor de publieke zaak. Met passie en plezier werken is nodig om complexe opgaven het hoofd te bieden en het vertrouwen in de overheid te vergroten. De Overheidsmanager van het Jaar toont hart voor de publieke zaak en straalt ter inspiratie van medewerkers, trots en vertrouwen uit. De overheidsmanager weet hiermee de medewerkers te binden en te boeien en geeft hen het vertrouwen om samen de klus te klaren.
Voorzitter van de jury is Jetta Klijnsma.

Overheidsinnovatie

In deze roerige tijden zijn innovaties nodig om goed in te spelen op complexe uitdagingen. Een échte innovatie maakt impact. Dat gebeurt door werkzaamheid, publieke meerwaarde en inspirerende werking. Innovatie is meer dan alleen verbetering, het is echte vernieuwing. Innovaties zijn te vinden in een groot aantal categorieën. Er zijn sociale, technologische, digitale, bestuurlijke en organisatorische innovaties. Ze doen zich voor in producten, diensten, voorzieningen, communicatie en processen. Ze bestaan binnen organisaties, maar ook tussen organisaties. Kortom, een enorm veelzijdige context waarin innovaties tot stand komen.

Bij de Verkiezing Beste overheidsinnovatie van het Jaar 2023 is de jury op zoek naar innovaties die het verschil maken. Lees hier de criteria waar een deelnemende innovatie aan moet voldoen. Voorzitter van de jury is Jan van Zanen.

Winnaars van 2022: www.overheidsawards.nl/nieuws/overheidsawards-winnaars-2022-bekend/

Meer info op Overheidsawards: www.overheidsawards.nl

Meer info over overheidsinnovatie: www.overheidsawards.nl/overheidsinnovatie/

Criteria (dimensies) voor deelname Verkiezing Beste overheidsinnovatie van het jaar: www.overheidsawards.nl/dimensies-overheidsinnovatie/

De overheidsverkiezingen worden georganiseerd door de Vereniging voor Overheidsmanagement (VOM) in samenwerking met Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), Binnenlands Bestuur, Interprovinciaal Overleg (IPO), ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN), landelijke netwerk van jonge ambtenaren FUTUR, ict-adviesorganisatie ICTU, Ordina, Publiek Denken, PA Consulting, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

U P D A T E   I I I

Drie finalisten die meedingen naar de titel Overheidsmanager van het Jaar 2023 zijn bekend gemaakt op  5 oktober 2023:

  1. Afke Besselink, Afdelingsmanager concerndienstverlening, gemeente Rotterdam
  2. Duco Stuurman, Stedelijk Directeur Sociaal, gemeente Amsterdam
  3. Frans Swinkels, Concerndirecteur, gemeente Tilburg

De uitreiking van de Overheidsawards vindt plaats in Den Haag op 28 november 2023.

Meer info op Overheidsawards: www.overheidsawards.nl/nieuws/finalisten-2023-bekend/

U P D A T E   I I

De drie finalisten van de Verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2023 zijn bekend gemaakt. Op 22 september  is de jury tot een oordeel gekomen en zijn drie finalisten gekozen. De komende weken brengt de jury de finalisten een bezoek om te beoordelen welke finalist uiteindelijk wordt gekozen tot Beste Overheidsinnovatie van het Jaar 2023 in Den Haag op 28 november.

De drie finalisten

♦  GemGroReflection, Gemeente Groningen. Directie Stadsbeheer van de gemeente Groningen heeft beter asfalt ontwikkeld.Het is licht reflecterend en daardoor veiliger. De productie veroorzaakt ook minder CO2 dan normaal. De stad blijft eveneens koeler door deze innovatie op lokaal niveau, die breder toepasbaar is.

♦  Koffiebranderij (Zuivere Koffie) en bakkerij. Justitieel complex Zaanstad en Social Impact Maker presenteren Zuivere Koffie. Dit is een koffiebranderij en bakkerij die gemotiveerde (ex-)gedetineerden een tweede kans biedt in het leven door het leren van een ambacht en begeleiding naar betaald werk. Daardoor benutten zij hun tijd beter ter voorbereiding op de maatschappij.

♦  PHA2USE. Brabantse Delta is een van de initiatiefnemers van PHA2USE. Dit is een innovatie die bijdraagt aan oplossingen van een groot maatschappelijk probleem door samenwerking te zoeken met verschillende partijen. Tijdens het proces wordt een natuurlijke plasticvervanger (Caleyda) geproduceerd uit afvalwater.

Finalisten 2023: www.overheidsawards.nl/overheidsinnovatie/finalistenoivhj-2023/

U P D A T E   I

De kandidaten voor de Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar 2023 zijn bekendgemaakt op 13 juli 2023.  Uit alle inzendingen zijn acht overheidsmanagers geselecteerd voor de tweede ronde: de jurygesprekken. “Deze managers zijn stuk voor stuk uitblinkers! Zij werken niet alleen hard aan de opgaven waar de overheid voor staat, maar zorgen ook dat de mensen in hun organisatie met passie en plezier naar hun werk gaan. Want alleen zo kunnen we als overheid maatschappelijke vraagstukken oplossen”, aldus Jetta Klijnsma, juryvoorzitter en commissaris van de Koning in Drenthe.

Meer dan honderd overheidsmanagers, werkzaam binnen ministeries, provincies, gemeenten, waterschappen, agentschappen en zelfstandige bestuursorganen werden voorgedragen in het kader van het thema van de verkiezing: Met passie en plezier voor de publieke zaak.

De acht kandidaten zijn:

  • Iris Berkhout, Afdelingshoofd Bestuur, Maatschappij en Regelgeving, Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap;
  • Afke Besselink, Afdelingsmanager Concerndienstverlening, Gemeente Rotterdam;
  • Jan Hendrik Dronkers, Secretaris-generaal, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat;
  • Rosanne Franken, Gemeentesecretaris, Gemeente Waalre;
  • Alida Oppers, Inspecteur-generaal van het Onderwijs, Inspectie van het Onderwijs;
  • Jacqueline Rutjens, Directeur Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding;
  • Duco Stuurman, Stedelijk Directeur Sociaal, Gemeente Amsterdam;
  • Frans Swinkels (Concerndirecteur, Gemeente Tilburg.

De uitreiking van de Overheidsawards vindt plaats in Den Haag op 28 november 2023.

Meer info: Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar – Shortlist kandidaten 2023 bekend!, Overheidsawards, 13 juli 2023: www.overheidsawards.nl/nieuws/shortlist-kandidaten-2023-bekend-2/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer