Nederlandse lerares Daisy Mertens bij tien finalisten voor internationale Global Teacher Prize 2019

Daisy Mertens Global Teacher Prize 2019

De tien finalisten voor de Global Teacher Prize zijn bekend. Op 24 maart 2019 wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een plechtige ceremonie op het Global Education and Skills Forum in Dubai dat dit jaar de titel heeft meegekregen: Who is changing the world?

Een van de tien kandidaten die voor de prijs in aanmerking komen is de Nederlandse Daisy Mertens. Zij is gekozen uit 10.000 genomineerde leraren uit 179 landen. Uit dat aantal werd een shortlist samengesteld van vijftig in december 2018 bekend gemaakte namen, waaruit een jury de tien kandidaten koos.
De namen van de tien kandidaten zijn bekend gemaakt door de Australische filmster Hugh Jackman (Wolverine in X-Men) op 21 februari 2019 . Hij noemde hen ‘ware superhelden’: “Ik kan u zeggen uit eigen ervaring dat de ware superhelden leraren zijn. Zij zijn degenen die de wereld veranderen. Als kind had ik veel superhelden die ik graag wilde zijn. Mijn lievelingsoom was leraar, mijn zus is leraar, mijn broer is leraar. Ik heb altijd gevonden dat leraren het belangrijkste werk van de wereld doen. Ik hoop dat ieder mens op deze planeet er tenminste een heeft. Iedereen van ons maakt in zijn leven een periode mee van onzekerheid, twijfel en verwarring, en die leraren die het beste in ons zien en het geduld hebben dat te laten groeien zijn goud waard”.

Inspiratie voor leerlingen en de omgeving

De Global Teacher Prize wordt jaarlijks uitgereikt door de in Dubai gevestigde Varkey GEMS Foundation aan een innovatieve en betrokken leraar die een inspiratie is voor leerlingen en de omgeving. Aan de onderscheiding is een prijs verbonden van een miljoen dollar. De Global Teacher Prize wil voor het onderwijs doen wat de Nobelprijs doet voor de wetenschap, de literatuur en de vrede.
De Varkey GEMS Foundation is een non-profit organisatie, opgericht om het niveau van het onderwijs voor niet-bevoorrechte kinderen te verbeteren door middel van projecten, onderwijsprogramma’s en ondersteunende campagnes.

Daisy Mertens is lerares op basisschool De Vuurvogel in een arme wijk van Helmond met 440 leerlingen van 30 verschillende nationaliteiten. Veel leerlingen kampen met leer- en taalachterstanden. Mertens probeert de kinderen te helpen met allerlei middelen. Ze blijkt bewust voor deze school te hebben gekozen. Naast haar werk voor de school geeft Mertens regelmatig trainingen en presentaties aan andere docenten. Ook moedigt ze kinderen aan om zelf mee te denken over hoe het onderwijs eruit moet zien.

Zie hieronder de video met Daisy Mertens en de video met de toespraak van Hugh Jackman.

De tien finalisten voor de Global Teacher Prize 2019: https://globalteacherprize.org/pages/2019-finalists-globalteacherprize

Lerares van Helmondse basisschool in finale ‘beste docent ter wereld’. Nu.nl, 21 februari 2019: www.nu.nl

In 2018 won de Britse lerares Andria Zafirakou (39) de Global Teacher Prize. Zie Britse lerares wint Global Teacher Prize, Blogs Beroepseer, 18 maart 2018: https://beroepseer.nl

Finalisten Global Teacher Prize 2019

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer