Skip to main content

Onderwijsmanifest gepresenteerd door de ‘Meesters met dromen’

Onderwijsmanifest Meesters met dromen

Op donderdag 21 februari 2019 is in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam het Onderwijsmanifest gepresenteerd. Tweeëntwintig mensen waren te gast, onder wie de leraren Thijs Roovers en Jan van de Ven van PO in Actie, meestervlogger Dylan van Brummen, de kamerleden Paul van Meenen, Judith Tielen, Peter Kwint, Tuahan Kuzu, wethouder Simone Kukenheim en dichter Gershwin Bonevacia.

Het Onderwijsmanifest is het resultaat van een onderwijsmarathon van 24 uur die de Meesters met dromen samen met Pakhuis de Zwijger organiseerden in het weekend van zaterdag 30 juni en zondag 1 juli 2018. De Meesters met dromen, bestaande uit de drie jonge docenten Emin Kececi, Bart Ongering (‘Meester Bart’) en Yasin Yaylal, ontvingen in één etmaal ruim honderd gasten uit de onderwijswereld. Met de marathon wilden zij een brede dialoog aanjagen over de toekomst van het Nederlandse onderwijs.

Inspireren tot ingrijpende verbetering

Tijdens de presentatie van het Onderwijsmanifest was het resultaat van dit etmaal aan praten en verbinding zoeken te horen. Wat moet er volgens docenten gebeuren? Hoe kijkt de politiek hier tegenaan en wat is er nodig om de dromen waar te maken?

“We zijn ontzettend blij dat onze onderwijsmarathon van 2018 zich heeft geconcretiseerd in het manifest dat we op 21 februari presenteren in Pakhuis de Zwijger”, aldus initiatiefnemer Emin Kececi. “Het manifest is tot stand gekomen met bijdragen van alle stakeholders uit de onderwijswereld: docenten, studenten, politici, wetenschappers, bestuurders, activisten en belangenverenigingen. Met deze inzichten hopen we de politiek en in het bijzonder onderwijsministers Van Engelshoven en Slob te inspireren tot ingrijpende verbetering van het onderwijs in Nederland”.

Leraar durf te claimen

De presentatie van het Onderwijsmanifest is opgenomen op video. Op 43 minuten spreekt Jan van de Ven behartenswaardige woorden over het lerarenberoep en een verenigde beroepsgroep zodat er “in de toekomst nooit meer slechts over ons gesproken wordt maar alleen nog maar met en nog veel liever door ons. Het wordt tijd dat we ook dat zelf gaan doen… Leraar durf te claimen”.

Hieronder is de podcast te beluisteren met Emin Kececi en Yasin Yaylali over het manifest, het lerarentekort en over de toekomst van het lerarenberoep. (Deze podcast is niet meer beschikbaar op Soundcloud van Pakhuis de Zwijger)

Omslag Onderwijsmanifest Meesters met dromen

Klik hier voor downloaden van het Onderwijsmanifest in PDF: https://beroepseer.nl

Meesters met dromen op Facebook: www.facebook.com/pg/MeestersMetDromen/posts/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.