Britse lerares wint Global Teacher Prize

winnares global teacher prize 2018 andria zafirakouDe Britse lerares Andria Zafirakou (39) is winnaar van de Global Teachter Prize. Aan de prijs is een bedrag van een miljoen euro verbonden. De prijs werd uitgereikt in het Atlantis Palm Hotel in Dubai op 18 maart 2018.

Het verhaal van de Grieks-Britse Zafirakou is bijzonder. Twaalf jaar geleden begon ze als lerares op een middelbare school, de Alperton Community School – waar 35 talen worden gesproken – in de achterstandswijk Brent in Londen die bekend staat om het hoge aantal moorden. De kinderen in haar klassen komen uit arme gezinnen en zijn een eenvoudige prooi voor gewelddadige bendes.

Maar lerares Andria Zafirakou heeft er binnen de school voor gezorgd dat de leerlingen veilig waren. Dat meer scholieren uit handen blijven van de gewelddadige gangs. Ze begon relaties op te bouwen met de leerlingen. De tieners kregen een plek waar ze met hun problemen terecht konden. “En doordat ze zich veilig voelden op school, kregen ze ruimte om beter te gaan leren”.
Als de winnende lerares het idee heeft dat er iets loos is thuis, gaat ze bij het gezin op bezoek om te praten: “Ik wil alle leerlingen laten zien dat ze iets kunnen bereiken. Dat het niet uitmaakt waar ze vandaan komen”.

Het is Zafirakou’s roeping “ervoor te zorgen dat elk kind de mogelijkheden krijgt om zijn talenten te ontplooien”.

De prijs wordt jaarlijks uiygereikt aan een ‘buitengewone leerkracht die een opmerkelijke bijdrage aan zijn of haar beroep heeft geleverd’, door de in Dubai gevestigde Varkey GEMS Foundation.
De Global Teacher Prize wil voor het onderwijs doen wat de Nobelprijs doet voor de wetenschap, de literatuur en de vrede.

De afgelopen jaren waren twee Nederlandse leraren bij de laatste vijftig genomineerden, Jelmer Evers (twee keer genomineerd) en Jasper Rijpma. De Belgische leraar Koen Timmers hoorde dit jaar bij de laatste tien genomineerden.

Zie onderaan de video met Andria Zafirakou aan het woord: Andria Zafirakou – Global Teacher Prize 2018 – Top 10, 13 februari 2018. Duur 5 min.

2018 Finalists Global Teachter Prize: https://globalteacherprize.org/pages/2018-finalists-globalteacherprize

Lees het artikel Miljoen euro voor lerares die jongeren uit handen van bendes houdt, door Ellen van Gaalen, Algemeen Dagblad, 18 maart 2018: www.ad.nl

Vlaamse leraar Koen Timmers genomineerd voor internationale Global Teacher Prize, video, Video Beroepseer, 16 februari 2018: https://beroepseer.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer