Nederland zakt op wereldranglijst van werknemersrechten

Nederland behoort volgens de internationale vakbondsfederatie ITUC voor het eerst niet meer tot de kleine kopgroep van Europese landen waar vakbonden het goed voor elkaar hebben en hun rechten slecht ‘sporadisch’ geschonden worden. Dat schrijft Sophie van Gool in Het Financieele Dagblad. We zijn gedegradeerd, want het blijkt dat werknemersrechten met regelmaat onder druk staan.

ITUC wijst op de negende editie van de Global Rights Index waarin 148 landen zijn gerangschikt op hun respect voor de rechten van werknemers. Deze index wordt jaarlijks door ITUC gepubliceerd. Het is de enige databank in zijn soort die een uitgebreid overzicht geeft van in de wet opgenomen rechten van werknemers. Gevallen van schendingen en nationale beoordelingen kunnen per land en regio worden bekeken.

In de 2022 ITUC Global Rights Index staat letterlijk:

Country ratings improved for El Salvador, Niger and Saudi Arabia, but worsened for Armenia, Afghanistan, Australia, Burkina Faso, Guinea, Jamaica, Lesotho, the Netherlands, Tunisia and Uruguay

Vakbonden buiten de deur houden

Van Gool schrijft dat sommige werkgevers er alles aan doen om vakbonden buiten de poort te houden. Bijvoorbeeld in de vleesindustrie proberen ze al meer dan vijftien jaar vergeefs een voet tussen de deur te krijgen, maar worden de bonden met agressie en intimidatie geweerd door werkgevers. FNV wijst erop dat dit ook gebeurt in de metaalsector, bouw, pakketbezorging, bij Amazon en op Schiphol. ‘Er staat standaard beveiliging aan de poort om te zorgen dat wij niet binnenkomen’. En dat leidt ertoe dat mensen werken onder erbarmelijke omstandigheden. Vooral in sectoren waar veel arbeidsmigranten werken, die een groter risico lopen op misbruik.

Dat werkgevers vakbonden buiten de deur proberen te houden is niets nieuws. Toen in de 19de eeuw de eerste Nederlandse vakbonden ontstonden probeerden werkgevers ook te voorkomen dat werknemers zich zouden verenigen. Ze wisten namelijk wat er op het spel stond.

Niet veel mensen beseffen vandaag de dag nog dat we zonder de vakbond kinderarbeid misschien nog steeds normaal zouden vinden nog steeds zes dagen per week zouden werken en geen recht hebben op vakantiedagen, op doorbetaling bij ziekte, op zwangerschaps- of ouderschapsverlof. Er zou geen minimumloon zijn.

Het welzijn van werknemers blijkt sterk gedaald in de afgelopen jaren, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt. Tijd voor een wederopleving van de vakbond, aldus Van Gool.

Lees het hele artikel van Sophie van Gool: Vakbondsland, Het Financieele Dagblad, 24 juli 2022: https://fd.nl/opinie/1446321/vakbondsland

Multiple areas of crisis see workers’ rights crumble: 2022 ITUC Global Rights Index, International Trade Union Confederation, 28 juni 2022: www.ituc-csi.org/2022-global-rights-index-en?lang=en

Global Rights Index: www.globalrightsindex.org/en/2022
Netherlands, Global Rights Index 2022: www.globalrightsindex.org/en/2022/countries/nld

Salaristijger, sociale onderneming met missie: de loonkloof dichten: https://salaristijger.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer