Jos de Blok van Buurtzorg: Radicale vereenvoudiging en herstel vakmanschap lossen personeelstekort op

De overheid blijft hardnekkig doorgaan op de verkeerde weg. Jos de Blok, oprichter en directeur van Buurtzorg Nederland schrijft in een tweet dat de minister van Volksgezondheid de wijkverpleging ingewikkeld gaat maken. Hijzelf pleit daarentegen  voor radicale vereenvoudiging:

“De oplossingen die bedacht worden voor problemen in de zorg, onderwijs, politie etc komen voort uit het new public management wat eind jaren ‘80 dat steeds bepalender werd voor beleid en organisaties. Dit heeft veel ellende veroorzaakt. We moeten nieuwe patronen bouwen: vanuit mensen.

Of het nu gaat om huisartsenzorg, wijkverpleging, jeugdzorg; een radicale vereenvoudiging, herstel vakmanschap (juiste opleiding) en het combineren van activiteiten kan het personeelstekort oplossen. Doorgaan op de weg van efficiëntie en kosten reductie is heilloos.

VWS, NZA, brancheorganisaties en zelfs vakbonden zijn het patiëntenperspectief en het professionele perspectief op goede gezondheidszorg volledig kwijtgeraakt. De rekenmodellen richten zich op bedrijfskundige en economische uitgangspunten, defficiency, logistieke processen. Drama!”

Het televisieprogramma Een Vandaag van 23 juli 2022 ging over thuiszorg en wijkverpleging en de problemen die men voorziet voor de toekomst:
Er zijn momenteel ruim drie miljoen 65-plussers; dat worden er in 2040 rond de 4,8 miljoen. Ongeveer 330 duizend mensen zullen dementie krijgen.
Het overheidsbeleid is erop gericht om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, mensen willen dat zelf vaak ook. Minister Helder (Langdurige Zorg) gaf op 20 juli 2022 aan dat er geen geld bij komt voor de zorg in de wijk.

Terug naar de jaren tachtig

Voor deze uitzending van Een Vandaag legde De Blok uit dat de afgelopen dertig jaar het werk van de wijkverpleegkundige opgeknipt is in twaalf verschillende functies. De oplossing is van al die functies weer een geheel te maken.
Wat hem betreft, zouden we eens moeten kijken naar de jaren tachtig. In die jaren werkte hij zelf als wijkverpleegkundige in Lochem. “Wat vroeger door één persoon gedaan werd, wordt nu door twaalf mensen gedaan: een diabetesverpleegkundige, dementie-casemanager, een wondverpleegkundige, aparte technische teams. En die mensen moeten allemaal met elkaar afstemmen want anders gaat het mis. Daar gaat dus heel veel tijd in zitten. Je kunt de wijkverpleegkundige het beste al die taken weer teruggeven. Dat spaart tijd en maakt het werk ook weer aantrekkelijk”.

Collegetour

Op 21 juni 2022 was De Blok te gast in het Spoorwegmuseum in Utrecht voor een Collegetour op de Inspiratiedag, onderdeel van de Inspiratieweek Jeugdhulp. Alles in het werk van 20 – 24 juni 2022 die was georganiseerd door platform Jeugdzorg werkt!

De Blok vertelde dat er in de huidige tijd constant wordt gesproken over organisaties en hoe we zaken (moeten) organiseren in plaats van ons te richten op vakmanschap. Wat doe je met mensen die problemen hebben en wat zijn de goede oplossingen? We hebben de mond vol over hoe we managen, hoe we dit en dat organiseren, hoe we monitoren en registreren:

“Als je kijkt hoe dat opgebouwd is in dertig jaar – en dat is echt over de hele wereld – dan is er een soort idee ontstaan dat dat allemaal nodig is. Maar dat is helemaal niet nodig. Als je het niet hebt, mis je het ook niet”.
In de praktijk blijkt dat hoe meer er van bovenaf geregeld wordt, des te slechter het gaat. Veel maatregelen zijn goed bedoeld, maar pakken verkeerd uit.

In het artikel Jeugdhulp volgens Jos de Blok: het kan zoveel eenvoudiger! op Zorg & Sociaalweb gaat Charles de Monchy in op relevante onderwerpen die De Blok in de Collegetour over de jeugdzorg heeft aangesneden. De conclusie is dat, als we ons op de professionals richten, de uitvoering eenvoudiger en beter wordt en een omvangrijke stelselherziening niet nodig is.

Thuiszorg verder onder druk door vergrijzing en personeelstekort, vooral op het platteland, door Leonie van Noort, Een Vandaag, 23 juli 2022: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/thuiszorg-verder-onder-druk-door-vergrijzing-en-personeelstekort-vooral-op-het-platteland/

Jeugdhulp volgens Jos de Blok: het kan zoveel eenvoudiger!, door Charles de Monchy, Zorg & Sociaalweb, 22 juli 2022: https://sociaalweb.nl/nieuws/jeugdhulp-volgens-jos-de-blok-het-kan-zoveel-eenvoudiger/

Foto helemaal bovenaan: Uit de video Collegetour. Rechts Jos de Blok


Hieronder video ‘Collegetour met Jos de Blok“

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer