Margreeth Kloppenburg over ‘Vertrouwen als essentie van de accountantscontrole’

‘Verstegen accountants en adviseurs’ bestaat in 2022 vijftig jaar. Voor die gelegenheid is er een jubileummagazine gepubliceerd van ruim honderd pagina’s: Verstegen 50. Het aan de Noordendijk in Dordrecht gevestigde hoofdkantoor met zes nevenvestigingen in andere steden, heeft het aantal medewerkers sinds 1972 zien groeien naar ruim tweehonderd. Het blijkt dat vanaf de start familiebedrijven de weg wisten te vinden naar Verstegen. En dat is nog steeds zo. In het magazine komen aan het woord medewerkers die vertellen over de ‘Verstegencultuur’, hoe ze hun beroep uitoefenen als registeraccountant of belastingadviseur.

Voor Verstegen 50 schreef Margreeth Kloppenburg de column De waarde(n) van de accountant. Kloppenburg is mede-redacteur van de in 2017 succesvolle bundel Artikel 5 – de beroepseer van de accountant (tweede druk in 2019).

Kloppenburg:

“In 1991 verschijnt er bij de voorloper van de huidige beroepsorganisatie van accountants, een geschrift van twee hoogleraren. Dat woord geschrift kom je tegenwoordig niet veel meer tegen buiten de Bijbelse context.
Nu zouden we het een publicatie noemen. Die licht sacrale zweem die om het woord heen hangt, tref je in de historie van de beroepsgroep der accountants overigens wel vaker aan. Bijvoorbeeld bij de grondlegger van het vak in Nederland, Theodore Limperg, en zijn Leer van het Gewekte Vertrouwen. Want die hoofdletters verzin ik er niet bij. Zijn Leer heeft in ons land zeer veel invloed gehad en ook in het buitenland kent men zijn naam in accountantskringen nog. Hij zag vertrouwen als de essentie van de accountantscontrole: de accountant, zo stelde hij, is de vertrouwensman (er waren voornamelijk mannen aan het werk rond 1932 toen de Leer werd gelanceerd) van het maatschappelijk verkeer.
Bovenstaande waarneming over de taal bij accountants, zegt ook iets over mij, die als taalkundige soms volledig ‘Lost in translation’ is in een beroepsgroep die, volgens de hoogleraren van het geschrift, in 1991 nog voornamelijk uit ‘geoogklepte vaktechneuten’ bestaat. En inderdaad kom ik ze heus nog tegen.

Ik herinner mij levendig een accountant die ik interviewde voor het boek Artikel 5, de beroepseer van de accountant, over een dilemma in zijn vak. Eenmaal diep in de vaktechnische analyse van de casus, wist ik zijn woordenstroom te onderbreken met een precies, maar ook zeer noodzakelijk, getimed: ik volg u nu echt niet meer! Waarop hij mij gortdroog antwoordde: “Als je het niet erg vindt, maak ik mijn verhaal toch even af.” En ik begreep dat wel. Volledigheid is belangrijk voor een accountant. In dit geval belangrijker dan een geslaagde communicatie.

Het geschrift uit 1991 heet: Normen voor accountants. Dat is, in alle eenvoud, een prachtige titel, want het werk van een accountant is verweven met normen”.

Lees de hele colum van Margreeth Kloppenburg: De waarde(n) van accountants, door Margreeth Kloppenburg: https://digitaalpubliceren.com/verstegenaccountants/18500/38/

Lees ook de rondetafelgesprekken met de jongste generatie accountants over de toekomst van hun beroep. De zes jongeren combineren allemaal werk en studie: “Charlotte volgt de deeltijdopleiding Accountancy bij Avans Hogeschool en Bas, Xander, Souliman en Tim studeren Accountancy aan Nyenrode Business Universiteit. Bij de opleiding Accountancy werk je vier dagen per week als accountant en volg je op vrijdag colleges. De theorie wordt direct toegepast in de praktijk. Lieke studeert Human Resource Management aan Hogeschool Avans en past dat toe voor de werving binnen Verstegen”.

Hoe kijkt deze generatie naar de ontwikkelingen in het vak? Blijft het vak relevant, nu “alles gedigitaliseerd” gaat worden? Zou een revolutie mogelijk zijn in de accountantswereld? Denk aan hoe Uber de taxiwereld op zijn kop zette dankzij zijn slimme app. Zou met één druk op de knop een jaarrekening mogelijk zijn?”
Lees de antwoorden: De toekomst van de accountant: https://digitaalpubliceren.com/verstegenaccountants/18500/66/

Jubileummagazine Verstegen 50, juli 2022: https://digitaalpubliceren.com/verstegenaccountants/18500/

Artikel 5 – De beroepseer van de accountant: https://beroepseer.nl/artikel-5/

 

Foto bovenaan: Margreeth Kloppenburg, in jubileummagazine ‘Verstegen 50’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer