Skip to main content

Het Digitale Stembusakkoord 2023

Om de politiek te stimuleren tot oplossingen te komen voor maatschappelijk-digitale problemen heeft een aantal organisaties het initiatief genomen tot een digitaal stembusakkoord. Het akkoord is gepresenteerd op het IMPAKT Festival in Utrecht op 4 november 2023. Initiatiefnemers zijn Amnesty International, Open State Foundation, PublicSpaces, SETUP, Waag Futurelab en Bits of Freedom.

In het akkoord staan afspraken op het gebied van digitalisering, mensenrechten en de rechtsstaat waar politieke partijen zich aan committeren voor de komende regeerperiode van na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Het akkoord is ondertekend door acht politieke partijen: GroenLinks/PvdA, SP, Partij voor de Dieren, Volt, ChristenUnie, Bij1, D66 en de Piratenpartij/De Groenen.

Digitalisering speelt een steeds grotere rol in het dagelijks leven en heeft steeds meer invloed op de samenleving. Dat biedt kansen voor mensen, bedrijven en overheden, maar er kleven ook risico’s aan. Grondrechten, mensenrechten, publieke waarden en fundamentele rechtsstatelijke principes komen in de knel. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het gebruik van algoritmen door de overheid en de effecten daarvan op kwetsbare groepen in de samenleving wat betreft discriminatie en vooroordelen. Een belangrijk onderwerp is ook de invloed en macht van Big Tech-bedrijven op vrijheid, privacy en democratie, evenals de invloed van sociale media. En, hoe zit het eigenlijk met de rol van de overheid inzake surveillance-maatregelen en dataverzameling?

Downloaden Het digitale stembusakkoord 2023: https://waag.org/sites/waag/files/2023-11/Digitale-stembusakkoord-2023.pdf

Het Digitale Stembusakkoord 2023, Waag/Futurelab, 6 november 2023: https://waag.org

Het Digitale Stembusakkoord 2023, door Maartje Knaap, Bits of Freedom, 1 november 2023: https://www.bitsoffreedom.nl/2023/11/01/het-digitale-stembusakkoord-2023/

Impakt Festival 2023Our terms, our conditions: https://impakt.nl/festival/2023/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.