EU-onderzoek: Betere openbare diensten zijn sleutel tot betere levenskwaliteit EU-burgers

Rapport Challenges and prospects in the EU

Hoe heeft de kwaliteit van het bestaan en van openbare diensten zich de afgelopen jaren ontwikkeld in de EU? Wat valt het meeste op? Eurofound heeft het onderzocht in de periode 2017 – 2020; de resultaten van het onderzoek staan vermeld in het rapport Challenges and prospects in the EU: Quality of life and public services, een van de belangrijkste actuele publicaties van Eurofound, de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden.
Het rapport is een samenvatting van de hoofdthema’s die voor een deel gebaseerd zijn op de gegevens van Europese enquêtes over de levenskwaliteit (European Quality of Life Survey -EQLS).

Het rapport brengt ontwikkelingen, visies en ervaringen in kaart met betrekking tot: vertrouwen in instellingen en sociale cohesie; toegang tot en kwaliteit van gezondheids- en zorgdiensten; de impact van digitalisering op de sociale dienstverlening; toegankelijkheid van voorzieningen voor jongeren; en maatregelen gericht op integratie van vluchtelingen.
Hoewel het rapport veel uitdagingen en problemen voor openbare diensten belicht, bevat het ook een aantal positieve signalen: betrokkenheid en participatie van het publiek bij het vormgeven van diensten en invoering van nieuwe technologieën.

Belangrijkste bevindingen

  • Beleving van spanningen in de samenleving heeft een zeer nadelige invloed op het vertrouwen in instellingen, terwijl de kwaliteitsbeleving van openbare diensten een belangrijke motor is voor een groter vertrouwen in instellingen.
  • Burgerparticipatie, met name vrijwilligerswerk, gaat gepaard met meer vertrouwen.
    Er zijn steeds meer flexibele voorzieningen voor langdurige zorg nodig. Thuiszorg en hulp moeten meer beschikbaar zijn, vooral in de EU-lidstaten waar het inkomen het laagst is.
  • Snelle toegang tot basisgezondheidszorg, sociale zorg en langdurige zorg kan vroegtijdige interventie stimuleren; toezicht houden op veranderende behoeften kan escalatie van langdurige zorgproblemen voorkomen.
  • Geestelijke gezondheidsproblemen nemen toe bij jongeren, hoewel het niet duidelijk is of dat komt doordat ze veelvuldiger voorkomen of dat men zich er meer van bewust is door bijvoorbeeld het stellen van een scherper diagnose.
    Geestelijke gezondheid hangt nauw samen met andere jeugdkwesties en kan zowel een gevolg zijn van ongelijkheid of van de bron zelf van ongelijkheid. Risicofactoren voor geestelijke gezondheidsproblemen zijn onder meer handicaps en langdurige ziekte, gezinsproblemen, relatieproblemen met leeftijdsgenoten en intensief gebruik van sociale media.

Downloaden samenvatting in het Nederlands: Uitdagingen en vooruitzichten in de EU: kwaliteit van het bestaan en openbare diensten, Eurofound, 2019: www.eurofound.europa.eu

Downloaden rapport Challenges and prospects in the EU: Quality of life and public services, Eurofound, 2019: www.eurofound.europa.eu

Challenges and prospects in the EU: Quality of life and public services, Eurofound, 24 oktober 2019: www.eurofound.europa.eu

Improved public services key to better quality of life in Europe, Eurofound, 24 oktober 2019: www.eurofound.europa.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer