Drie tips om werkdruk te verminderen in het onderwijs. Je kunt er vandaag al mee beginnen.

Minder-werkdruk-in-het-onderwijs-Drie-tips

Stichting leerKRACHT geeft op haar site advies hoe werkplezier vergroot, werkdruk verminderd en het onderwijs verbeterd kan worden.

Werkdruk is volgens leerKRACHT niet op te lossen met meer mensen. Als je probeert om werkdruk op te lossen door er meer mensen bij te zetten, dan kom je van een koude kermis thuis. Want er zijn veel belangrijkere oorzaken van hoge werkdruk.
Onderzoek laat zien dat werkstress optreedt als de volgende dingen spelen op de werkvloer:

  • Je hebt onvoldoende controle over het werk, anderen bepalen wat je moet doen
  • Je ervaart weinig ondersteuning door collega’s en leidinggevenden, je staat er vaak alleen voor
  • Je mist middelen of vaardigheden om je werk goed uit te voeren

Wat betekent dit? Als je alleen lesuren vermindert – maar er verandert verder niks op school – dan ga je weinig effect merken. Wil je structureel minder werkdruk ervaren, dan is er meer nodig…

Een structurele oplossing voor het werkdrukprobleem

Een structurele oplossing moet meer doen dan werkdruk verminderen, je moet ook de andere oorzaken van werkstress aanpakken: controle, ondersteuning en middelen.

1. Pak verspilling van tijd aan
2. Creëer een ritmiek waarin medewerkers samen verbeteren en elkaar ondersteunen
3. Neem samen controle over het werk

Een mooi voorbeeld van werken zonder stress is de kleine fabriek OMRON in Den Bosch waar ze elektronische sensoren produceren. Bijvoorbeeld voor in een achtbaan of in een auto. Die sensoren moeten werken, anders komen er ongelukken van. Hun doel is minder dan 6 niet-werkende sensoren per 1 miljoen die ze produceren. En die 6 sensoren moeten ze vinden vóór ze de fabriek verlaten. Kortom, belachelijk hoge kwaliteit.

Wat maak je mee als je in deze fabriek komt? In één woord: rust. Productiemedewerkers werken gestaag door, teamleiders zijn bezig alle problemen die hun medewerkers tegen komen een voor een weg te nemen. Niemand die foute onderdelen repareert. Geen managers die rondrennen om brandjes te blussen en orders uit te delen. Er heerst hier rust. En zonder die rust zouden ze nooit hoge kwaliteit kunnen leveren. Kortom, kwaliteit en rust gaan hand in hand. Dat is ook zo op school. Als jij enorm gestrest bent, dan ben je niet de docent die je wilt zijn.

Lees verder op: Minder Werkdruk in het Onderwijs? Drie tips waar je vandaag nog mee aan de slag kunt, Stichting leerKRACHT: https://stichting-leerkracht.nl/werkdruk-in-het-onderwijs-verminderen/

Stichting Leerkracht werd in 2012 opgericht en heeft tot doel stimulering van een cultuurverandering op scholen door een zelf ontwikkelde methodiek. Daarbij is het motto: leraren leren van leraren en scholen leren van scholen. De stichting wordt gerund door een groep vrijwilligers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer