Brief met 10 richtlijnen voor meer macht en geld voor verpleegkundigen

Johan Lambregts heeft een brief met tien aanbevelingen gestuurd aan de Tweede Kamer. Hij heeft dat gedaan op uitnodiging van Guus Schrijvers, die hem had gevraagd zich te verplaatsen in de rol van nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Wat zou Lambregts doen aan het tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden? Binnen honderd dagen na zijn benoeming als bewindspersoon schrijft hij een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer, gepubliceerd in het kerstnummer van de Nieuwsbrief van Schrijvers.
Lambregts is verpleegkundige/nurse practioner en directeur van Bureau Lambregts voor adviezen in de gezondheidszorg. Guus  Schrijvers is oud- hoogleraar public health en gezondheidseconoom.

Het beroep is afgepakt, verpleegkundigen monddood gemaakt

Lambregts adviseert meer macht en geld voor verpleegkundigen en verzorgenden en stelt als minister dan ook enkele maatregelen voor om het vak van verpleegkundigen en verzorgenden aantrekkelijk te maken en het vertrouwen terug te winnen. Dat is hard nodig in verband met de dramatische, actuele werksituatie van verpleegkundigen en verzorgenden. Er is hoog ziekteverzuim, overbelasting en uitstroom van net afgestudeerde verpleegkundigen:

“Dat het vorige kabinet zich daar niet veel drukker over maakte is veelzeggend. Dat artsen in praatprogramma’s oplossingen ventileren over de verpleegkundige beroepspraktijk helpt niet. Roeptoeteren over code zwart en tekorten aan IC bedden is niet gericht op samenhangende verpleegkundige zorg. Laat staan op de toekomst van een betaalbare zorg.

In een neoliberaal werkklimaat met focus op productie-denken en mechanistische werkstructuren zijn verpleegkundigen monddood gemaakt. Zonder solidariteit, aandacht voor werkplezier, leren en ontwikkelen. Het beroep is afgepakt door politici, artsen, bestuurders en managers. Er is misbruik gemaakt van de zorgzame houding van verpleegkundigen die altijd de gaten vullen die anderen laten liggen.

Conform het regeerakkoord zien we ook voor verpleegkundigen grote vragen op ons afkomen. Met ambitie en nieuw elan wil ik samen met hen het niveau omhoog brengen en Nederland klaarmaken voor de toekomst. Verpleegkundigen zijn het fundament van de zorg met het motto ‘Omzien naar elkaar’. Zij zijn de doorzetters. Het zuur van de bezuinigingen van 5 miljard in 2026 zal dan ook niet bij de verpleegkundigen terecht komen.

Voor iedereen: begin met in de spiegel te kijken en stel de vraag ‘wat kunnen we bijdragen aan het werkklimaat van verpleegkundigen’? Veel is terug te voeren naar eigenbelang, macht en geld. Daar gaat het over aan beleidstafels en niet over betere zorg. Analyseer vraagstukken vanuit macht en geld. We gaan daarvoor geen nieuwe commissies instellen of rapporten schrijven. Niet meer praten maar doen is voor de komende vier jaar mijn devies..

De tien richtlijnen van Lambregts: bijdragen aan het werkklimaat van verpleegkundigen

  1. Nieuwe werkelijkheid
  2. Minder patiënten
  3. Carrièrepaden
  4. Arbeidsvoorwaarden
  5. Imago
    –  Halt toeroepen aan bedenkelijke rol media inzake het imago van het verpleegkundig beroep
  6. Samenwerking met artsen
  7. Terug in de lijn
    – Artsen en bestuurders: geven de macht over het beroep terug aan de beroepsgroep
  8. Bekostiging
  9. Onderzoek en onderwijs
  10. Wees rebels
    – Zij zijn niet meer bang voor managers en bestuurders

Lees de hele brief van Johan Lambregts: Meer macht en geld voor verpleegkundigen, website van Guus Schrijvers, 19 december 2021: https://guusschrijvers.nl/meer-macht-en-geld-voor-verpleegkundigen/ (website is niet meer actief). Brief staat op de eigen website van Johan Lambregts: Meer macht en geld voor verpleegkundigen, Burola: www.burola.nl/meer-macht-en-geld-voor-verpleegkundigen/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer