header2

 • omslag het alternatief voor de zorg videocarrousel Lancering boek Het alternatief voor de zorg
  defensieve zorgverlening thumb 3Patiëntenbelang onder druk door spagaat zorgverlener
  professioneel activisme lab thumbnProfessioneel Activisme Lab van Beroepseer
 • loonfatsoen video homepage Loonfatsoen - Eerlijk verdienen of graaicultuur
  is er een toekomst voor de professiesEssay van Howard Gardner
  omslag het alternatief ii thumbnailHet alternatief II - De ladder naar autonomie
 • vrijwillige slavenVrijwillige slaven
  ambtelijk vakmanschapAmbtelijk vakmanschap
  jaco van hoorn thijs jansen thumbnail 2Jaco van Hoorn over goed politiewerk


goed werk maatschappij logo plus 3

 Actueel in beroepseer

 • Invoering van ʻlevendʼ en rijk ambtelijk statuut nodig als tegenwicht tegen dominant kortetermijndenken van politieke bestuurders


  omslag ambtelijk vakmanschap en moreel gezag klIn het Essay Ambtelijk vakmanschap en moreel gezag onderzoeken de auteurs Gabriël van den Brink en Thijs Jansen hoe ambtelijk vakmanschap het best kan worden gewaarborgd op basis van de functie die het vervult: het zoveel mogelijk creëren en in stand houden van het overheidsgezag. Een middel daartoe is volgens hen de invoering van een ambtelijk statuut.
  Aan zo’n statuut kunnen ambtenaren hun opvattingen en gedrag spiegelen. De inzet van dit statuut is hoog: het moet daadwerkelijk leiden tot beter ambtelijk vakmanschap in de praktijk.

  Lees meer...
 • Uitnodiging voor De lokale participatiesamenleving: Van kramp naar kracht

   
  logo van kramp naar krachtOp 10 juni 2016 vindt er in Eindhoven een evenement plaats waarin centraal staat de Lokale participatiesamenleving: Van kramp naar kracht. Burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel opent het evenement. Schrijf je in via deze link.

  Het voormalige Natuurkundig Laboratorium - het zg. NatLab - is op vrijdag 10 juni de ontmoetingsplaats waar maatschappelijke voortrekkers hun kennis en expertise delen met lokale overheden, maatschappelijke organisaties, academici en het bedrijfsleven.

  Lees meer...

Laatste video's

 • Gabriël van den Brink over sociale voortrekkers en evenement Van kramp naar kracht Bekijk video


  gabriel van den brink 2Gabriël van den Brink vertelt naar aanleiding van het in Eindhoven op 10 juni 2016 plaatsvindende evenement Van kramp naar kracht over de betekenis van sociale voortrekkers. In het kader van het programma Vitale lokale samenlevingen werden in 2015 en 2016 tijdens werksessies dertien sociale voortrekkers geïnterviewd om te horen hoe ze met hun initiatieven van onderop de lokale samenleving weten te vitaliseren.

  Lees meer...
 • De Tuinman (m/v), het beroep dat steden weer gezond gaat maken Bekijk video

  rini biemans 2

  Rini Biemans is directeur van Creatief Beheer dat hij samen met Karin Keijzer in 2002 heeft opgericht en tot doel heeft een praktijk- en verdienmodel te ontwikkelen met als basis het dagelijks onderhoud in een wijk.
  Biemans is afgestudeerd arts, maar toen hij ging werken begon de geneeskunde hem steeds meer tegen te staan. Hij vond dat mensen niet gezond worden van gezondheidszorg. Hij is zijn vak ‘uitgeslopen’ en kunstenaar geworden.

  Lees meer...

Groepsblog

 • Zorgverzekeraars verklaren zichzelf incompetent: 'Te weinig aandacht voor kwaliteit GGZ'
  Het besluit van minister Schippers van Volksgezondheid om zorgverzekeraars vanaf 2017 de risico’s in de ggz te laten dragen, komt te snel. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) waarschuwt dat er te veel aandacht komt voor de financiële kaders in plaats van de kwaliteit van zorg. De geestelijke gezondheidszorg in Nederland is bezig met een belangrijke verbeterslag. De GGZ-sector werkt hard om de Nederlandse verzekerde meer inzicht in de rechtmatigheid en kwaliteit van hun zorg te geven. Maar plannen van minister Schippers om de GGZ vanaf 1 januari…
 • Zitten er sukkels op Veiligheid en Justitie? Lessen uit het rapport Oosting II
  Vraag: slechte mensen met slecht werk?Het tweede rapport van de commissie Oosting is uit. Geen doofpot, zo luidt de conclusie. Het rapport krijgt veel aandacht, maar er klinkt een lichte teleurstelling in de media en op het Binnenhof. Met vindt geen Barbertje die gehangen kan worden. “Geen matchfixing maar gewoon FC Knudde” zegt Pechthold op radio 1. Knudde, een stelletje sukkels daar op het ministerie van Veiligheid en Justitie? Dat is wel erg simpel, we weten allemaal dat er zeer veel hoogwaardige mensen werken daar.…
 • Afspraken over minder lasten en meer zorg in de eerste lijn tussen ZN en brancheorganisaties
  Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft met 24 brancheorganisaties van eerstelijns zorgverleners afspraken gemaakt om de administratieve lasten in de zorg te beperken. Het gaat daarbij om de mondzorg, paramedie, wijkverpleging, farmacie, verloskunde en vrijgevestigde GGZ. “Door minder administratieve lasten kan een zorgverlener meer tijd aan de patiënt besteden én prettiger werken”, zegt Petra van Holst, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland. Zij overhandigde namens de gezamenlijke partijen op 25 mei 2016 aan minister Schippers de eerste resultaten van het traject ‘Vermindering administratieve lasten in de eerstelijnszorg’. Meer…

Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design