header2

 • omslag goed werk voor academici thumbGoed werk voor academici
  moraliteit in actie thumbWat sociale voortrekkers gemeenten kunnen leren
  dorien pessers thumb 6Interview met Dorien Pessers: 10 jaar Beroepseer
 • omslag het kleine alternatief voor de zorg 2 thumb Evaluatie: 10 jaar marktwerking in de zorg
  ambtelijk vakmanschap moreel gezag thumbAmbtelijk vakmanschap en moreel gezag
  logo 10 jaar beroepseer thumb2016: Tien jaar Stichting Beroepseer
 • vrijwillige slavenVrijwillige slaven
  rapport oosting twee wilmink 3 thumbLessen uit het rapport Oosting II door Hans Wilmink
  defensieve zorgverlening thumb 3Patiëntenbelang onder druk door spagaat zorgverlener

webshop beroepseer 5Actueel in Beroepseer

 • 1 november: Symposium Goed werk voor academici. Over de beroepseer van wetenschappers


  symposium goedwerk academici beroepseer knawIn september 2016 verscheen het boek Goed werk voor academici*). Op basis van onderzoek concluderen de auteurs dat de toegenomen onderzoekscompetitie heeft geleid tot een academische ratrace. Vermindert dit de kwaliteit van de wetenschap? En is de betrokken wetenschapper tegenwoordig beter af buiten de academie?
  In vervolg op het boek organiseren de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW), het Rathenau Instituut en Stichting Beroepseer in Amsterdam het symposium: Goed werk voor academici. Over de beroepseer van wetenschappers.

  Lees meer...
 • Handen en voeten, kort verhaal door 'writer in residence' bij Beroepseer: Jordi Lammers


  jordi lammersJordi Lammers is voor een jaar ´Writer in residence’ bij stichting Beroepseer. Vandaag publiceren wij zijn eerste verhaal Handen en voeten. Hij gaat voor ons verhalen schrijven over werkende mensen, over mensen die zorg dragen voor de ander en zorg ontvangen. Hoe gaan zij om met de dilemma’s en emoties die daarmee gepaard gaan?

  Begin van Handen en voeten:
  --- Toen de zestienjarige Hirona in een schoonheidsalon ging werken, ontdekte ze eindelijk een talent dat haar klasgenoten ontbeerden: ze kon aan de voeten van haar klanten aflezen hoe ze in hun vel zaten.

  Lees meer...

Laatste video's

 • 'Nee heb je...' Film van Frans Bromet over het belang van het VMBO in de samenleving

  nee heb je bromet 2Hoe verlos je het VMBO van zijn negatieve imago? Niet alleen docenten uit deze onderwijsbranche, maar ook het Ministerie van Onderwijs zijn al jaren bezig het imago te verbeteren. Laten we hopen dat met de nieuwe film van Frans Bromet, getiteld Nee heb je... we onze vooroordelen opzij kunnen zetten en we oog krijgen voor wat het VMBO, het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs nu eigenlijk is.

  Lees meer...
 • De slag om het Maagdenhuis

  de slag om het maagdenhuisDe gevolgen van de Maagdenhuisbezetting houden de gemoederen aan de Universiteit van Amsterdam nog altijd bezig. Inmiddels zit er een nieuw College van Bestuur, een direct gevolg van de acties en bezettingen, en werken verschillende commissies aan voorstellen voor een nieuwe universiteit.
  Tijdschrift Folia reconstrueert in de filmdocumentaire De slag om het Maagdenhuis met alle hoofdrolspelers een jaar van protesten en de bezetting van twee universiteitsgebouwen die uiteindelijk leidden tot de val van collegevoorzitter Louise Gunning.

  Lees meer...

Groepsblog

 • Zorgverleners en patiënten bepalen samen de kwaliteit van de zorg
  “Geef de spreekkamer terug aan de zorgverleners en hun patiënten. Zodat zij samen kunnen beslissen wat goede zorg is.”Deze oproep is de korte samenvatting van het manifest Zelf aan het Roer van de verbrede Roer moet Om beweging, een gezamenlijk initiatief van de activistische huisartsen van Het Roer moet Om en de VvAA1. Met dit manifest wil men de Roer moet Om beweging uitbreiden naar andere zorgverleners dan huisartsen.Sinds vorig jaar is er met de succesvolle actie van de huisartsen een beroepseer-beweging op gang gekomen…
 • Kernprobleem van de Universiteit van Amsterdam is niet de structuur, maar de cultuur
  Hoogleraren zijn bezorgd over de democratisering van de Universiteit van Amsterdam (UvA), schrijft Frans van Heest op de site van Science Guide, online nieuwsmagazine voor de kennissector. Op 24 oktober 2016 verschijnt het rapport van de commissie Democratisering en Decentralisering. De commissie beschrijft een viertal bestuursmodellen*) om de UvA te democratiseren. Studenten en medewerkers van de UvA krijgen in november de mogelijkheid om via een referendum hun voorkeur uit te spreken voor één van deze varianten. De Commissie D & D is ingesteld naar aanleiding…
 • Er is een neergaande trend waar te nemen in de kwaliteit van arbeid en autonomie van werkenden
  Het laatste decennium was er, net als in de Verenigde een ongunstige ontwikkeling in de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden waar te nemen. Qua arbiedscontract werd de situatie met name voor jongeren in de periode 2007 - 2013 steeds beroerder. In 2014 en 2015 vond op een aantal punten herstel plaats. Dit schrijven Peter Smulders en Seth van den Bossche in hun artikel Neergaande trend in de kwaliteit van arbeid in het tijdschrift Economisch Statistische Berichten (ESB). Van den Bossche is programma-manager bij TNO van Monitoring van…

Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design