De Noordelijke Academie voor Openbaar Bestuur en Stichting Beroepseer slaan de handen ineen

De Noordelijke Academie voor Openbaar Bestuur (NAOB) en Stichting Beroepseer gaan samenwerken met als doel bijdragen aan de kwaliteit van het openbaar bestuur in Noord-Nederland.  De NAOB is een organisatie waar de Thorbecke Academie (onderdeel van NHL Stenden Hogeschool) en de vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde van de Rijksuniversiteit Groningen hun krachten bundelen. Samen bieden zij cursussen, leergangen en trainingen voor noordelijke overheden.

De NAOB denkt met de expertise van Stichting Beroepseer overheidsorganisaties nog beter te kunnen bedienen. Het eerste project waar Beroepseer en de NAOB samen optrekken is de Leergang Ambtelijk Vakmanschap. Deze leergang kunnen Stichting Beroepseer en NAOB gezamenlijk verzorgen voor noordelijke overheidsorganisaties.

Over de leergang ambtelijk vakmanschap.

Er komt veel op overheden af: nieuwe en complexe taken, financiële tekorten, digitale uitdagingen en dat tegen de achtergrond van afnemend vertrouwen van inwoners in de overheid. Hoe kun je als overheid in deze tijd vertrouwenwekkend en gezaghebbend handelen? De Leergang Ambtelijk Vakmanschap is een traject van 5-7 dagen waarin je met een groep collega’s aan de slag gaat met kennis, houding en vaardigheden om creatief en oplossingsgericht aan die missie (= vertrouwenwekkende en gezaghebbende overheid) te kunnen werken.

De Leergang wordt incompany aangeboden en sluit goed aan bij organisaties die de ambitie hebben meer van buiten naar binnen, opgavengericht en integraal te werken en het vakmanschap van hun medewerkers een impuls willen geven.  In de Leergang Ambtelijk Vakmanschap staan we stil bij de rol en positie van ambtenaren en werken we aan een scherp afgesteld rechtsstatelijk en democratisch kompas. De Leergang is bedoeld om het ambtelijk vakmanschap in jouw organisatie duurzaam te ontwikkelen, te onderhouden en in te zetten. In deze Leergang leren ambtenaren met collega’s hoe ze effectief van binnen naar buiten en van buiten naar binnen kunt werken, je doordenkt de dilemma’s die je tegenkomt in je ambtelijk vakmanschap, je versterkt je rechtsstatelijk en democratisch kompas, leert omgaan met onzekerheid en werkt aan je persoonlijk gezag.

Hoe doen we dat? Op een inspirerende locatie krijg je op iedere trainingsdag een afwisselend programma met sprekers van de Rijksuniversiteit Groningen, de NHL Stenden Thorbecke Academie, Stichting Beroepseer en een aantal praktijkdeskundigen. Naast reflectie en dialoog, gaan deelnemers aan de slag met theateroefeningen en embodied learning om de kennis je ook helemaal eigen te maken en te internaliseren. Zo krijg je niet alleen kennis, maar werk je ook aan houding en vaardigheden. Bij dit alles word je begeleid door twee kerndocenten: Maurits Hoenders en Taco van Dijk van Stichting Beroepseer. Voorafgaand aan elke bijeenkomst krijg je een beknopte voorbereidingsopdracht en na afloop ontvang je het materiaal van de bijeenkomst.

Hieronder een overzicht van de thema’s per dag:

 • Rechtsstatelijk vakmanschap
 • Democratisch vakmanschap
 • Omgaan met conflict en dilemma
 • Oplossingsgericht werken
 • Politiek Bestuurlijke sensitiviteit
 • Creativiteit
 • Afsluiting

Kerninformatie leergang

 • Doelgroep: Publieke professionals die in hun dagelijkse werk direct of indirect te maken hebben met maatschappelijke opgaven; die leergierig, ambitieus zijn en bereid zijn om een stapje extra te zetten; die na de leergang een ambassadeursrol in de eigen organisatie willen vervullen.
 • Fysieke bijeenkomsten op locatie.
 • 12 –15 deelnemers per groep.
 • Duur: 5-7 dagen
 • Opzet: Vijf- tot zevendaagse leergang waarbij iedere dag een onderdeel van creatief en oplossingsgericht werken centraal staat. In de leergang wordt gebruikgemaakt van theateroefeningen.

Deelnemers komen uit de breedte van de organisatie, van beleid tot bedrijfsvoering en zijn in hun dagelijks werk bezig met maatschappelijke opgaven.

Interesse?

Neem vrijblijvend contact op met Maurits Hoenders <m.hoenders@beroepseer.nl> of Rieks Osinga <rieks.osinga@nhlstenden.com> om te bekijken wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen.

Over de NAOB

Als Noordelijke instituten voor overheid en bestuur bundelen de Thorbecke Academie – onderdeel van NHL Stenden Hogeschool – en de vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde – onderdeel van de faculteit Rechtsgeleerdheid van de RUG – hun krachten in een actueel aanbod aan cursussen, leergangen en trainingen voor noordelijke overheden: de Noordelijke Academie voor Openbaar Bestuur. Met deze gecombineerde kracht staan ze garant voor hoogwaardige kennis én toepassing in de praktijk van het openbaar bestuur. https://naob.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer