Young Plato: Schoolhoofd in Belfast daagt zijn leerlingen uit zelf te denken

In het najaar van 2021 begon een Noord-Ierse film aan zijn reis door onderwijsland: Young Plato – The Philosophy boys of Ardoyne. Sindsdiens wordt de film in steeds breder kring aanbevolen en overladen met loftuitingen.
Ardoyne is een district in Noord-Belfast, Ierland, bekend geworden vanwege het grote aantal gewelddadigheden tijdens ‘The Troubles’*). De daar wonende arbeidersgemeenschap wordt al generaties lang geteisterd door armoede, drugs en wapens en de lagere school voor jongens, Holy Cross gold als een broeinest van geweld.

Het lijkt erop dat daarin verandering komt, dankzij Kevin McArevey, schoolfhoofd van Holy Cross. Hij maakt gebruik van de wijsheid van oude Griekse filosofen en de songs van Elvis Presley om kinderen te leren kritisch te denken en zich bewust te worden van de voordelen van luisteren en tolerantie. Tijdens zijn autoritten zingt McArevey graag mee op de muziek van Elvis; op het dashboard van zijn auto staat een bewegend Elvis-figuurtje, als een soort mascotte.

 Kevin McArevey bij het Philosophy Board van zijn school

Het onmogelijke wordt mogelijk

Sinds de filosofielessen worden ruzies op het schoolplein bijgelegd bij het Philosophy Board, het filosofiebord. We zien op de film hoe dat werkt. McArevey begeleidt zijn leerlingen in de discussie. Voor de klas praat over verleden, heden en toekomst en moedigt de leerlingen aan kritisch te kijken naar zelfs de standpunten van hun eigen ouders. Kortom, de jongeren worden uitgedaagd zelf  te denken en te redeneren. Daarnaast leren de kinderen weerbaar te worden en hun emoties te beheersen.

De hindernissen waarvoor McArevey en zijn team staan zijn bijna onoverkomelijk. Geweld, ruzies, berusting van de bevolking en kinderen met gedragsstoornissen: zelfs de beste leraar bereikt uiteindelijk zijn grenzen. Maar op Holy Cross wordt het onmogelijke mogelijk: de kinderen zijn bereid hun koers te wijzigen en zien nieuwe toekomstperspectieven.

Young Plato laat zien dat opvoeding en onderwijs de sleutel zijn tot een betere wereld. De film biedt een model hoe dat in de praktijk mogelijk is. Het is een veelbelovende film die aanmoedigt verder te kijken dan de grenzen en beperkingen van de eigen gemeenschap. Door inspiratie, inspanning en goede wil blijkt er veel te kunnen.

In maart 2022 heeft Young Plato ‘The George Morrison Feature Documentary Award’ gewonnen tijdens de
prijsuitreiking van The Irish Film & Television Academy. Michael Moore, een van de gastpresentatoren reikte de prijs uit aan de regisseur van de film, Declan McGrath

Noot
*) The Troubles:  het conflict in Noord-Ierland van de jaren 1960 tot de ondertekening van het Goede Vrijdag-akkoord in april 1998. Het conflict kent vele kanten waaronder een guerrillaoorlog en zelfs een burgeroorlog tussen protestanten en katholieken.

Young Plato: https://youngplato.com/press

De film is op 20 juli 2022 uitgezonden op de Duits-Franse televisiezender ARTE.  Op de site van ARTE is de film nog enkele weken te zien. Duitse titel Die kleinen Schüler von Plato: www.arte.tv/de/videos/095837-000-A/die-kleinen-schueler-von-plato/

U P D A T E

Op dinsdag 30 augustus 2022 wordt de film uitgezonden op de Nederlandse televisie: NPO 2: ‘2Doc Young Plato .
Start om 23.05 uur. www.npostart.nl

Hieronder de trailer van Young Plato

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer