Film ‘Human forever’ over dementie van Teun Toebes en Jonathan de Jong houdt samenleving spiegel voor

“Mijn naam is Teun. Ik ben 24 en ben kerngezond en ik woon op de gesloten afdeling van een verpleeghuis. Waarom? Ik ben 24 maar niet heel mijn leven. Daarom ga ik nu op zoek naar antwoorden, voor later. In een reis van drie jaar door elf landen en vier continenten kijk ik hoe wij in de wereld omgaan met dementie en de mensen die hiermee moeten leven. En hoe kunnen wij de samenleving in de toekomst inrichten voor mensen die onze aandacht zo hard nodig hebben maar die wij zo vaak vergeten. Iedereen, ondanks leeftijd of diagnose, heeft hetzelfde recht op een goed leven”.

9 oktober 2023 ging in het bijzijn van de zorgwereld en BN’ers in Amsterdam Forever human in première, een documentaire film over dementie van verpleegkundige Teun Toebes en filmmaker Jonathan de Jong. Een verkorte versie van de film was al te zien op de internationale conferentie over dementiezorg Defeating Dementia in Den Haag op 2 oktober 2023. www.rijksoverheid.nl

In de openingscène vertelt Toebes wie hij is en waarom hij de film heeft gemaakt. Al jaren streeft hij naar een dementievriendelijke maatschappij en schuwt hij geen enkele moeite zijn missie uit te dragen: de kwaliteit van leven van mensen met dementie verbeteren. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) lijden er op dit moment 55 miljoen mensen aan dementie en is de verwachting dat het aantal tot het jaar 2050 stijgt tot 139 miljoen mensen.

Voorbij aan de mens

Toebes woont sinds drie jaar op een gesloten afdeling van mensen met dementie. Hij schreef daarover het boek VerpleegThuis (2021). Daarin vergelijkt hij het verpleeghuis met een ’totalitair regime’: ”We zijn goed in het verzorgen van lichamen, maar gaan voorbij aan de mens”.

In de film komt een tafereel voor van een op haar bed zittende vrouw. Zij zegt: “Ik ben niet langer van enig nut”.
Toebes: “Heb je dat gevoel?”
Vrouw: “Ja, en dat is toch ook zo? Wat voor nut heeft het nog dat ik leef?”
Forever human is tot stand gekomen met steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ, Pensioenfonds voor de Gezondheid, Geestelijke en Maatschappelijke belangen (PGGM,) Zorgverzekeraars Nederland, Alzheimer Nederland, kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning Vilans en de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

De film – duur 1.15 min. – is vanaf de premièredatum van 9 oktober te zien in de Nederlandse bioscopen.

Hieronder de trailer Human forever

Verslag van de filmpremière door Rhijja Jansen: Film ‘Human Forever’: 2 verzorgenden op 40 bewoners in Moldavië, Tijdschrift voor verzorgenden (TVV), 13 oktober 2023: www.tvvtotaal.nl/film-human-forever-2-verzorgenden-op-40-bewoners-in-moldavie
Lees ook de reactie (13.10.23) onderaan het artikel van mevrouw A. Veldhuizen-Schuurmans

Teun Toebes: https://teuntoebes.com/

Afbeelding helemaal bovenaan: tafereel uit Human forever

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer