‘De top kijkt om’. Tien boeiende interviews op video met voormalige bewindslieden

Gefilmde interviews met tien voormalige ministers en topambtebareb

In de serie De top kijkt om kijken tien voormalige ministers en topambtenaren in gefilmde interviews terug op hun manier van besturen, de druk van de media en de kwaliteit van de ambtelijke dienst. Ze beantwoorden vragen over hun ervaringen, vooral over zaken die je doorgaans niet terugleest in departementale archieven. Hun op video vastgelegde herinneringen zijn op deze manier toegankelijk gemaakt voor hun opvolgers en andere geïnteresseerden. We kunnen ze benutten en ervan leren.
Hoe gingen onze minister en secretaris-generaal – de hoogste ambtenaar van een ministerie – om met hun overvolle agenda? Hebben ze adviezen? Wat moeten hun opvolgers doen en laten om zo effectief mogelijk te zijn?

Zeven thema’s

De video’s van elk ongeveer een half uur zijn ingedeeld in zeven thema’s:

  • Politiek-ambtelijke verhoudingen
  • Relatie met het parlement
  • Het managen van de opgave
  • Het managen van crises en incidenten
  • Relatie met het veld
  • Omgang met collega’s (incl. MP)
  • Vakmanschap

Geïnterviewd zijn de ministers: Jozias van Aartsen, Annemarie Jorritsma, Cees Veerman, Laurens Jan Brinkhorst, Jan Pronk en de secretarissen-generaal Marianne Sint, Chris Kalden, Tjibbe Joustra, Harry Borghouts en Dineke Mulock Houwer.
Het is de bedoeling dat de serie elk jaar wordt uitgebreid met tien nieuwe interviews.

De top kijkt om is gerealiseerd door de Kennisbank Openbaar Bestuur, in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht en Centrum voor Parlementaire Geschiedenis. De Kennisbank is het geheugen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), een vindplaats van kennis, informatie en data op het gebied van openbaar bestuur.

Inspiratiebron van De top kijkt om is het initiatief Ministers reflectCandid interviews with former ministers van het Britse Institute for Government dat inmiddels een uniek archief van interviews heeft opgebouwd. Doel ervan was om in de eigen woorden van de bewindslieden te horen wat nodig is om een effectieve minister te zijn, met welke uitdagingen ze worden geconfronteerd en wat er gedaan kan worden om hun te ondersteunen bij het bereiken van doelen.

De interviews zijn te zien op Kennisbank Openbaar Bestuur: https://kennisopenbaarbestuur.nl/het-geheugen-van-bzk/de-top-kijkt-om/

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer