Gezagsdragers die geen gezag uitstralen maar dat wel opeisen. Zo werkt het niet; iedere docent weet dat

Jaap van Dissel is ongetwijfeld een expert van formaat maar over carnaval zei zijn RIVM dat het gewoon door kon gaan. En toen het toch mis ging:

Volgens Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, is er vooralsnog geen indicatie dat carnaval echt een probleem is geweest. https://www.bd.nl/tilburg-e-o/drie-nieuwe-coronabesmettingen-man-en-vrouw-vierden-carnaval-in-tilburg~a33a4e25/?referrer=https://www.google.com/

Nou daar denken de verpleegkundigen en de artsen in Noord-Brabant beslist heel anders over. Je mag je vergissen, alles is mensenwerk, maar kom nu niet aan met ‘volg deze man en zijn instantie blind’ want dat loopt zonder boerenverstand dus niet goed af.

Dan hebben we onze primus inter pares, Mark Rutte. Alles glijdt normaal gesproken van hem af, maar nu is het serieus. We moeten naar de wetenschappers luisteren. De Nederlandse dan, niet die van de WHO. Waarom doet Mark dat? Hij is geen deskundige dus hij moet varen op de informatie die hij krijgt. Zo is hij niet verantwoordelijk maar is het RIVM dat. Briljant maar dom. Het RIVM denkt  trouwens niet dat zij verantwoordelijk zijn hoor. Vanochtend op nu.nl zei van Dissel:

“U heeft de laatste weken geregeld naast de minister-president gestaan om nieuwe maatregelen af te kondigen. In zijn toespraak werd u zelfs apart genoemd. Voelt u zich momenteel een beetje de baas van het land?

“Nee, dat is onzin. We zijn als RIVM een regieorganisatie en brengen expertise samen van medische specialisten en wetenschappers vanuit het hele land (in het Outbreak Management Team, red.). Van het centrum dat dit organiseert ben ik nou eenmaal directeur en dat heeft als gevolg dat je spreekbuis bent van die hele groep medisch specialisten en wetenschappers.”

Iemand moet ook de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) overbrengen naar Den Haag. Dan kan je op dit moment even in de frontlinie staan, maar ik geef het OMT advies en de besluiten worden genomen door de politiek”.1)

Juist nú moet de Premier voor zijn volk gaan staan en alle informatie, dus ook die van de WHO, meewegen voor hij steun voor zijn beleid kan eisen. Hij staarde maandag vastberaden de camera in met een verhaal wat de volgende dag moest worden ‘gemitigeerd’. Op basis van dit verhaal gaan mensen elkaar massaal besmetten. Ik ben sterk, ik riskeer niks…. Tel uit je winst.

Maandag scheurde mijn hersenpan. Ik was al een paar dagen op de hoogte van wat toen nog de kuddebeschermingplannen van Engeland waren, echt een vorm van onethische idiotie waar je wel een clown als Johnson voor nodig had omdat geen enkele fatsoenlijke politicus met zoiets omstredens en onethisch kon komen. Helemaal aan het eind van de middag kwam Johnson er Thank God op terug. Hij had de berekening voor het aantal onvermijdelijke doden gezien en snel werd er breed gecommuniceerd dat Engeland gewoon ging doen als alle andere landen binnen Europa. Beetje laat, die gekke Engelsen… Hij hoopt de tijd te vinden om vandaag even langs zijn moeder te gaan. I rest my case.

Toen de week ervoor, Nederland zo koppig die scholen eerst niet wilde sluiten, had ik schertsend tegen een collega gezegd dat Nederland toch hopelijk niet voor de kuddebescherming zou gaan, maar de collega had er nog nooit van gehoord en toen ik het uitlegde vroeg ze me of ik wellicht in de war was met WO2? Doe effe normaal zei ze.

Om 19.00 uur sprak Rutte het land toe en om 20.00 uur Macron. Het contrast tussen Rutte en Macron kon niet groter zijn. Waar Rutte ging voor het omstreden Engelse groepsbescherming ’s scenario ging Macron voor maximale isolatie. Je mag alleen nog met een verklaring over straat. Je mag alleen gaan werken als het écht niet vanuit huis kan en essentieel is. Verpleegstaf mag met een taxi naar het werk en als ze liever in een hotel slapen mag ook die rekening naar het Elysée. Die verklaring lijkt misbruikt te worden. Zo mag je bijvoorbeeld, met die verklaring, je hond uitlaten, maar nu gaan mensen dus elkaars hond huren om ermee rond te kunnen lopen. Die verklaringen zullen binnenkort aangescherpt worden of mogelijkerwijs vervallen. Die hond kun je dan alleen nog opeten of uitlaten op je balkon.

Rutte kondigde de plannen aan waar Engeland nou juist nét van af had gezien. Omdat het zo onethisch was. Nederland ontplofte van geluk. Wat een staatsman. De sterkeren de zwakkeren laten beschermen. We zijn veilig en we komen hier samen door. De sterkeren werd niets gevraagd terwijl er op dat moment een 16-jarige voor zijn leven knokte op een IC. Pas de volgende ochtend, toen mensen hadden gegoogled wat herd immunisation eigenlijk was, kwamen er protesten.

Vrijdagavond 20 maart zat Gerdi Verbeet bij Eva Jinek en zei dat het belangrijk was dat we allemaal achter onze beleidsmakers gingen staan, dat we niet zelf moesten nadenken etc., gewoon doen wat er van je gevraagd wordt. Mooi en leuk, maar ze zei dit naar aanleiding van onze Koning die vanuit zijn paleiselijke thuisquarantaine het land toesprak. Hij was in Lech wezen skiën waar Corona heerst.

Dus leuk hoor al die gelikte mannen waarvoor we in het gelid moeten springen, maar luister ook eens naar de WHO die zegt:

Je bent besmettelijk twee dagen voor je symptomen vertoont

Je draagt het virus bij je veertiendagen na je laatste klachten. Dat weten ze want ze testen, testen en testen.

Het RIVM zegt: niet naar buiten als je symptomen hebt en 24 uur na de laatste klachten mag je jezelf als genezen beschouwen. Oh, en we hebben geen testen.

Ondertussen stuurt Paul Rosenmöller een brief naar ieder lid met de VO-Raad waarin hij smeekt om niet te twijfelen aan het overheidsbeleid, geen kritiek, geen petities etc.

“In dat kader heb ik een hartenkreet: er zijn collega’s die in de media uitspraken doen over wat zij vinden dat er met het eindexamen zou moeten gebeuren. En er zijn collega’s die al dan niet in de regio, al dan niet met delen van het vervolgonderwijs, standpunten ter ondertekening aanbieden aan anderen en dus een soort petitie starten. Deze initiatieven zijn ongetwijfeld ingegeven door goede bedoelingen, maar mijn hartenkreet is: doe dit niet. (…)

Het gaat om een ingewikkelde afweging die we zoveel mogelijk eensgezind moeten nemen en ook nog eens op relatief korte termijn. Ik doe een dringend beroep op jullie ons op een effectieve manier te informeren en af te zien van petities en publieke uitingen (je hoeft een journalist niet te woord te staan, ik doe niet anders). Dat draagt niet bij aan eensgezinde en snelle besluitvorming, terwijl daar nu juist alles op is gericht. Het klinkt misschien strenger dan jullie van mij gewend zijn, maar in deze tijden kan ik niet anders dan het op deze wijze formuleren”.

Rosenmöller vergeet hier even dat leraren per definitie zelf nadenken. Het gaat niet om iets futiels als uren, CAO, pensioen of salaris, het gaat om ziek of niet. Besmettelijk of niet. Voor je leven getekend door longbeschadigingen of niet. Dood of niet.  Dan kan je nog zo Eerste Kamerlid van Groen Links zijn, dan moet je gewoon even je doelgroep kennen.

Wat Rosenmöller vergeet, net zo hard als de Koning en de Premier, is dat vertrouwen iets is wat je uitsluitend krijgt als je het verdient. Als Rosenmöller de onbetwiste steun van zijn achterban had gehad, had zijn brief misschien indruk gemaakt, als de Koning niet lekker was wezen skiën in corona-gebied had hij wellicht een punt gehad en als de Premier normaal gesproken gewoon zijn stukken las, op de hoogte was en zich persoonlijk had verdiept in de onderwerpen dan had zijn keus allicht gewicht gehad. Rutte ondermijnt nu zijn eigen gezag.

Wat maakt het mij eigenlijk uit? Ik kan met mijn drupneus toch gewoon thuis blijven en mezelf locked down beschouwen? Zeker. Alleen… ik weet dat er over een nachtje op scholen in Brabant kinderen naar school zullen moeten gaan omdat het RIVM denkt dat het kan als je maar 1,5 meter afstand houdt. Kinderen houden geen afstand. Alleen als ze ruzie hebben. Als je anderhalve meter tussen twee leerlingen in een gang wilt hebben dan moeten ze alletwee langs de muur schuiven.

Waarom moeten die kinderen naar school? Om de tentamens te maken die toegang geven tot het landelijke eindexamen. Is dat belangrijk? Normaal wel. Waarom kan dat niet uitgesteld worden? Omdat niemand weet wanneer de scholen weer open kunnen en we dus cijfers nodig hebben om hun niveau te bepalen voor het geval ze geen eindexamen kunnen doen dit jaar en we toch cijfers nodig hebben om te bepalen waar ze volgend jaar naar toe mogen. Moet daar alles voor wijken? Blijkbaar. Is dat verstandig? Nee. Willen de kinderen dat? Ja, die weten niet dat na WO2 iedereen ook gewoon door mocht. Willen de ouders dat? Ik ken ze niet. Willen de docenten dat? Nee natuurlijk niet. Het virus kan heel lang doorleven op het toetspapier, de deurklinken en de tafels. Je gaat toch niet surveilleren met handschoenen, een volledig masker incl. haarnetje? Dan ga je zelf dood van de stress en de kinderen al helemaal. Nog even los van je thuisfront dat niet zit te wachten op iemand die zich maximaal heeft blootgesteld aan besmette kinderen, want je denkt toch niet dat een puber met een drupneus thuis blijft? Hij heeft bijna nooit invaliderende symptomen en is toch besmettelijk. Hij gaat zijn tentamen maken natuurlijk. Hij gaat toch geen her riskeren? Niet zeuren, je bent zijn moeder niet en trouwens, hij is jong en onoverwinnelijk.

Hebben al die scholen voor al die kinderen en surveillanten de scholen gedesinfecteerd? Zijn er beschermende materialen? Toen in Frankrijk (heel dom) de gemeenteraadsverkiezingen nog moesten doorgaan moest iedereen zijn eigen pen meenemen, kregen de assessoren handschoenen en mondkapjes en stonden er overal pompjes met ontsmettingsgel. Hebben wij dat ook zo mooi strak geregeld?

Een standaardlokaal kan dan zes kandidaten ontvangen met twee surveillanten en iedereen weet dat dit niet gaat gebeuren. En als er nou eens iemand niest, of hoest of uit zijn neus lekt? Evacueren ze dan dat lokaal? Zinloos dit want voor het tentamen en erna gaan ze toch kletsen in de school, voor de school, op het bankje in de zon, peukje erbij, biertje, jointje. Wat nou 1,5 m?

OCW pakt dit slim aan. Die zegt: als het veilig kan, mag het schoolexamen door. OCW zegt niet dat het moet. Ze zijn niet achterlijk.

Een boze ouder schrijft zijn schooldirecteur en wijst hem op zijn zorgplicht om de veiligheid van de leerlingen en de docenten te garanderen. Wat is het antwoord van die directeur? Wij moeten het organiseren van OCW (wat dus niet klopt) en het is aan u of u uw kind wel of niet naar school stuurt. “Ieders eigen verantwoordelijkheid en plicht om zelf keuzes te maken”. https://twitter.com/PieterseMarc/status/1241129117233414145?s=20

Ik zie collega’s op Twitter elkaar verscheuren op inhoud. Ze nemen elkaar de maat en ze weten alles heel zeker. Ook normaal gesproken hele gedecideerde docenten worden nu makke schapen die gaan bijten als je het RIVM in twijfel trekt. Als we gezaghebbende gezagsdragers hadden gehad zou dit niet aan de hand zijn. Dan zou men berusten in de wijsheid van de geïnformeerden. Nu kan dat niet en dat is eng.

In tijden van onzekerheid heb je sterke leiders nodig. En de zekerheid dat ze geen stiekeme viezigheid uithalen nu iedereen afgeleid is.

President Mitterrand deed het beter. Hij luisterde de hele dag naar alle mogelijke meningen en ’s avonds, als iedereen weg was, ging hij nadenken en nam dan, alleen, het besluit. Het was zijn besluit. Hij was verantwoordelijk en niemand anders. Als het een groot besluit was dan pakte hij de camera en kwam het zelf uitleggen. Het is lastig zagen aan de poten van een man die op een zetel zit.

– Als Rutte wil dat ik naar het RIVM luister, dan moet hij zelf eerst even beslissen en uitleggen waarom de WHO ernaast zit.

– Als Gerdi Verbeet wil dat ik naar de Koning luister vanuit zijn thuisquarantaine, dan moet hij niet nét zelf met zijn drie dochters uit corona-besmet gebied komen.

– Als Paul Rosenmöller wil dat het onderwijsveld stopt met zelf nadenken en conclusies trekken dan trekt hij de kar bij de verkeerde club. Op zich geen nieuws overigens maar dat terzijde.

– En als ouders de kans willen vergroten op het grootouderschap dan doen ze er goed aan om hun kinderen te downlocken. Het is jullie eigen verantwoordelijkheid.

En al die superhelden die nu heel gedisciplineerd achter hun grote leiders staan…  #doe’s niet zo gevaarlijk en denk zelf even na. Daarna kun je nog steeds achter je grote leider staan maar kijk even naar wat de WHO zegt voor je rustig gaat slapen.

Dit is een hele mooie tijd voor noodverordeningen en slechte wetgeving waar geen draagvlak voor is. Niemand let op. Enge lobby’s proberen curriculum.nu er snel even doorheen te jassen nu. Heb je vrijdag die brief meegekregen die 54 organisaties onder de koepel van een hele schimmige club naar OCW heeft gestuurd? Nee, vast niet (zie PDF onderdaan).

“Als vertegenwoordigers van een brede coalitie van onderwijs- en maatschappelijke organisaties vragen wij u om dit proces niet te laten stokken, maar voortvarend door te zetten”.

Die brief kwam van de voorzitter van het Profielenberaad. Ik heb daar nog nooit van gehoord. Bèta Challenge (BCP) steunt die oproep ook. (Geen idee wat dat is) Het Expertisecentrum EarlyBird (die zijn van de leesangsten geloof ik, in ieder geval ze geven Engels op peuterscholen, dus die angst lijkt me terecht), het Global Citizen Network, lijkt me niet meer dan normaal oh wacht… de Coöperatie Leren voor Morgen en de stichting Future. Nu vergeet ik toch bijna het Platform Hanschriftontwikkeling zeg… en ConcepThink ook trouwens, allemaal onzin lobby’s die meteen afgeschaft kunnen worden en zo veel besparingen kunnen opleveren voor onze gepijnigde schatkist. Kan iemand van Beeld en Geluid mij vertellen waarom zij medetekenaars zijn onder een dergelijk controversiële brief? Wat heeft Beeld en Geluid nou weer voor belang in Cul.nu? Per seconde enger deze onzin. Week 15 is er een VAO gepland… goed in de gaten houden.

Hoe gaat het eigenlijk met de Belastingdienst en die arme uitgeknepen ouders met hun gesloopte kinderen?

Hoe gaat het aan de buitengrenzen van Europa eigenlijk met die kampen waar ze ongetwijfeld allemaal immuun zijn voor corona?

Heb je al gezien dat de hurenindexatie 5.1 procent is dit jaar? Was dat ooit hoger? Slim hoor als niemand kijkt.

Er schijnt een stikstof-akkoord gesloten te zijn. Had je dat meegekregen?

We hebben gezagsdragers nodig. Met gezag. Zoals net de gouverneur van New York, Andrew Cuomo. Hij gaf een persconferentie. Hij improviseerde niks. Hij wist alles. Was helder en transparant, straalde gezag en vertrouwen uit en had een website gelanceerd waarop uitsluitend feiten mochten staan. Hij staat voor zijn bewoners, met autoriteit. Uit zijn hoofd, geen autocue. Gewoon een man die zijn vak virtuoos verstaat.

De bal ligt bij ouders. Dat zijn ook gezagsdragers.

Het is belangrijk dat dit blog niet geschreven lijkt te zijn door uitsluitend de Commissie Boerenverstand, vandaar dat dit enthousiast en ongelezen is meegetekend door het gedragen middenveld:

– STBVS: Stichting tot behoud van Stichtingen

– LHBEAOG: Lijmen het been en andere onzinnige genootschappen

– HAOLO: Hollandse Algemene Omroepvereniging voor mensen die Lief zijn voor elkaar en naar elkaar Omkijken.

– LLL: Leven Lang Lobbyen

– PBP: Persoonlijke Belangen Partij

– VPIS: vastzittende Pensionado’s in Spain

– CvSCihB: Club van Seniore Camperaars in het Buitenland 🙂

– NIPS: Nederlands Instituut voor Punten Slijpers.

– BOK: Belangenvereniging Oude Krijtborden

– OKOK: Overkoepelende Koepelorganisatie van de Koepels

– NIGI: Nationaal Instituut voor Groeps Immuniteit

– FFO: Federatie Fossielen Onderwijs

– VSZC: Vereniging Scholen Zonder Corona

– BTL Belangengroep Twitterende Laptopeigenaren

– OOVPL Overkoepelende Organisatie Voor Pennenlikkers

– PVQTK Platform voor Quarantaine Televisie Kijkers

– MWK: Meldpunt wollige kantoortaal

– LGpvmo: Lerarengenootschap, beroepsvereniging van leraren in het po vo en mbo

– VTUVAIO: Vereniging Tot Uitbreiding van Administratie in het Onderwijs

– DOHQ: Digitale Organisatie voor Huishouden in Quarantaine (spreek uit Dookuu)

– BZL: Bond Zonder Leden

– DPLF: Dwarsliggende Publicerende Leraren Frans

– OGPHBV: Omhoog gevallen Poolstok Hoogspringers Belangen vereniging

– OvGvMiP: Onderzoekers van Gedrag van Meikevers in Paringstijd

– RdD: Red de Donderkopjes

– VVZTAW: Vereniging van Zuid-Tirolse Anuswaxxers

– VVOB: Verbond van Overdreven Betweters

– VVVPE: Vakverbond van Professionele Epibrators

– UVVG: Unie van Vergeten Groenten

– SBIUK: Stichting Blijf in uw Kot

– VOF de kunstbeen

– PGSC: Provinciale Grenspaaltjes Standaardisatie Commissie

– LOOVZM: Landelijk Overlegorgaan van Zwijgzame Mensen

– AWTSVFHNK&W: Algemeen Wereldtijdschrift voor Financiën, Handel, Nijverheid, Kunsten en Wetenschappen

– BvvvB: Bond voor voorzitters van belangenverenigingen.

– BvvvvB: Bond voor vice-voorzitters van belangenverenigingen

– LBONC: Club voor Leraren die een burn-out hebben na corona.

– Bvtvhk: Belangenvereniging terugkeer van het krijtbord.

– VvBTKAhB: Vereniging van Behangers tegen Kinderen achter het Behang2)

– DVM: de verdwenen moraal

– GiG: Greed is Good

– WGIVMIGVHO: Wat goed is voor mij is goed voor het onderwijs

– DGR: De Grote Rolodex

– KBK: Kennissen boven kennis

– Vvkhmlh: Vereniging voor klussende huismannen met linker handen.

– KcvPP: Kaartclub voor provocatief pedagogen.

– DZL: docenten zonder leerlingen

– CBB: Commissie Boerenverstand


Noot

1) https://www.nu.nl/coronavirus/6039175/rivm-baas-coronavirus-is-iets-wat-we-nog-maanden-bij-ons-houden.html

2) Uit onderzoek is gebleken dat 78% van de ouders hun kind binnen 356,6 uur achter het behang wilde plakken. 52% van de ouders deed dat. 83% koos voor het RauFasenBehang van de Action. 16% van de ouders kon helaas niet deelnemen aan het eindgesprek omdat zij in voorarrest zaten. https://twitter.com/karinwinters/status/1241413797375549441?s=20

Brief van het Profielenberaad aan vaste Kamercommissie OCW en minister A. Slob, 20 maart 2020: https://beroepseer.nl

 


Charlotte Goulmy is lerares Frans

 

Afbeelding bovenaan is van Gerd Altmann

Reacties (5)

  • Interessant stuk! Overigens zijn wij van de CSK, de commisse stofkam, en de 54 verenigingen uit onze achterban, van mening dat uw artikel een onoverkomelijke onduidelijkheid bevat. Aan het eind van het artikel noemt u de CBB, commissie boerenverstand. Het is ons nu niet duidelijk of u hier de CBB (commissie boerenbestandbestrijders) of de CB (commissie boerenverstand) bedoelt. Wij zouden daar graag meer duidelijkheid over ontvangen, zodat wij ook onze achterban hierover kunnen informeren.

  • Behoorlijk confronterend, deze blog. Maar volgens mij wel volledig terecht dat de hele situatie vanuit meerdere perspectieven wordt bekeken, beredeneerd en geduid. Het is een artikel dat je een paar keer zou moeten lezen, inclusief alle stukken onder de links. Maar, dat zal niet massaal gebeuren, daar hebben mensen vandaag de dag geen tijd en ruimte voor. Immers, thuiswerken, thuis koken, kinderen letterlijk ‘de les’ lezen als juf of meester, echtscheidingen afhandelen, crematies en begrafenissen organiseren, klussen, netflixen, wandelen, bejaarden in zorgcentra toezingen vanaf straat, filmpjes maken om zo een ‘moment of fame’ op Internet en t.v. te vergaren is veel belangrijker.

    Ik wil aan het artikel nog toevoegen dat ‘good old’ Jeroen Pauw opeens uit de Hilversumse krochten tevoorschijn is gekomen om toch maar weer een talkshow te gaan doen. De eerste aflevering op 22-02 toonde pas hoe bang deze wezel is voor het virus, maar dat was hij voorheen ook al, alleen kon die angst toen nog weggelachen worden door BN’ers, de bazelende betweters. En Fidan Ekiz moest perse van een aantal mensen uit haar kennissenkring een prangende vraag stellen en als klap op de vuurpijl ook nog eentje van haar vriend.

    Ok, ik klink misschien iets te zuur en te cynisch, maar zou je niet na al dat ‘vertoon’ op tv de laatste weken? En dat moeten we nog minstens t/m de zomer zien vol te houden. In relatie tot een lock down valt deze nog reuze mee.

  • Goed stuk, Charlotte! Toen je dit schreef had je nog niet eens het toespraakje van Van Engelshoven met meneer Slob gezien, dat te vinden is op o.a. You tube?!
    Te treurig allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer