Noodarts in België: Ik kan niet tegen mensen die zorgverleners toejuichen

Applaudisserende mensen voor open raam van hun huis voor steun aan zorgverleners in hun strijd tegen verspreiding van het coronavirus

Antoine Dumont werkt als spoedeisende arts in het Belgische Luik. In het weekblad Knack schrijft hij dat hij er niet tegen kan dat mensen applaudisseren voor de mensen in de zorg.
Sinds 18 maart 2020 worden de Belgen opgeroepen elke avond om acht uur te applaudisseren voor de mensen in de zorg die in de frontlinie staan in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.
De actie begon op sociale media. Met de hashtag #applausvoordezorg verspreidde de oproep zich als een lopend vuurtje. Doel is waardering laten zien voor het belangrijke werk dat zorgverstrekkers leveren.

In Nederland deed een soortgelijke oproep de ronde op sociale media om te applaudisseren op dinsdagavond 17 maart om acht uur. Veel mensen hebben daar gehoor aan gegeven, ook het Koninklijk Huis heeft eraan meegedaan.

De Luikse spoedarts kan dit gebaar maar moeilijk appreciëren:

“Ik denk dat ik verbitterd ben, ik was gisteren van wacht (24 uur met weinig slaap). Maar over het algemeen kan ik er niet tegen dat mensen applaudisseren.

De ziekenhuizen hebben niet gewacht tot Covid-19 om zich in de miserie te werken, in permanente overboeking.

De hulpdiensten hebben ook niet gewacht tot ze overbelast waren, onderbezet waren (vooral verpleegkundigen), in vervallen of ondermaatse lokalen.

Dat het UMC Sint-Pieter moet bedelen om beademingsapparatuur is een totale schande!

Waar zijn we? Gaan Artsen zonder Grenzen binnenvallen?

Veel van de mensen die applaudisseren, stemmen elk jaar voor de hufters die bezuinigen, maken hashtags #keepsophie en vergeten dat ze minister van Begroting was in een regering die miljarden euro’s uit de gezondheidszorg haalde.

En ze zijn zogezegd bang omdat we ons leven riskeren?! Mensen die shifts draaien en stressvolle banen nemen omdat ze onvoldoende middelen hebben, sterven niet aan een infectie. Ze sterven omdat ze werken aan een hels tempo, waardoor ze 10-15-20 jaar levensverwachting verliezen”.

Lees de hele blog van Antoine Dumont: ‘Ik kan er niet tegen dat mensen applaudisseren voor de mensen in de zorg’ , Knack, 23 maart 2020: hwww.knack.be

Tekst oproep applaudisseren voor de zorg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer