Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedt een aantal samenwerkende organisaties aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een samenleving die niemand uitsluit, met passende zorg en ondersteuning voor (psychisch) kwetsbare mensen. Dat doen ze door middel van het programma Beweging in kwetsbaarheid dat bestaat uit een maandelijkse talkshow, diverse podcasts en publicaties. De organisaties die meedoen zijn de organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMw, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Impuls Werkplaats

Kennis en inzicht

De eerste talkshow vond plaats op 28 januari 2021 en had tot thema Kennis en inzicht. De nadruk in deze talkshow lag vooral op wat we de afgelopen jaren hebben geleerd, waar we nu staan en hoe we nu verder moeten. Kennis en inzicht over wat er speelt, over het ontstaan van problematiek, de aard en omvang en effectieve werkwijzen is de basis voor duurzaam landelijk en regionaal beleid. Niet alleen kennis uit onderzoek is hierbij belangrijk. Ook ervaringskennis van de mensen om wie het gaat en ervaringen van zorgverleners zijn onmisbaar. Gemeenten kunnen op basis daarvan een persoonsgerichte aanpak inzetten en zorgen dat voorzieningen aansluiten bij de wensen en behoeften van mensen met een (psychische) kwetsbaarheid.

Leefwereld centraal

Op 2 maart 2021 wordt de tweede talkshow uitgezonden. Van 16.00 0 17.30 uur. Thema is Leefwereld centraal. Tijdens de talkshow kan ook de kijker thuis vragen stellen aan de gasten: https://beweginginkwetsbaarheid.nl/#/page/thema-2-leefwereld-centraal (Niet meer beschikbaar)

Onderaan is de video te zien van de volledige eerste talkshow, met tafelgesprekken en paneldiscussies. Aan het woord komen o.a. Liesbeth Spies, burgemeester van Alphen aan den Rijn en bestuurder van Verbindend Landelijk Ondersteuningsteam (VLOT); Marjan ter Avest, directeur organisatie voor psychische gezondheid MIND; Henk van Dijk van de nationale politie en landelijk programmaleider ‘personen met verward gedrag’ en ervaringsdeskundige Arian.

De eerste podcast gaat over Kwetsbaarheid in historische context‘gekte’ door de eeuwen heen – een gesprek tussen Henke van der Heiden en Mark van der Gaag. Zij beginnen hun verhaal met de klassieke oudheid –  Socrates! – tot Jeanne d’Arc en boer Jan uit Bussum, die begin 18e eeuw in de war raakte nadat bijna alle leden van zijn gezin kort na elkaar kwam te overlijden. Het gesprek eindigt met de moderne herstelbeweging die kwetsbare mensen middenin de samenleving een plek te gunt.
Henke van der Heiden is historica en beleidsadviseur maatschappelijke zorg in de regiogemeenten Gooi & Vechtstreek en auteur van het boek Elke tijd heeft zijn gekte. Mark van der Gaag is hoogleraar klinische psychologie aan de Vrije Universiteit.
Luister mee op: https://soundcloud.com/user-71816087/1-beweging-in-kwetsbaarheid

Meer info over het programma en deelname aan Beweging in kwetsbaarheid: https://beweginginkwetsbaarheid.nl/#/(De website is opgeheven). Alle talkshows zijn te zien op YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCxQXqIuykVm6npXbC6ndlBg
en
https://www.youtube.com/hashtag/beweginginkwetsbaarheid

Comments (2)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer