‘Wij gaan niks wegpoetsen toch?’

We hebben vrijdag een nieuwe minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs*). Mariëlle Paul volgt Dennis Wiersma op.

Ik heb vakantie dus een beetje docent pakt dan de documenten die zijn vrijgegeven rond het gedrag van Dennis Wiersma. Het zou vast heel erg zijn. Ik had eigenlijk verwacht dat hij in de kelder van het Ministerie minderjarigen had verplicht te kijken naar het afknuppelen van zeehondjes maar dat viel tegen.

Er hebben inderdaad ambtenaren gehuild en er zijn er beslist ook een aantal die elders wilden werken en die niks met hem konden. Maar na het doorploeteren van de stukken die er soms vijf keer inzitten beklijft vooral één heel slecht geschreven mail waarin vrij kinderlijk een aantal retorische vragen worden gesteld. Ik ben niks ergers tegen gekomen over

‘deze pittige minister met veel ambitie is best een lastige combinatie met een directie die veel jonge en onervaren mensen heeft. Daarom nu ook ervaren brede schouders nodig en wordt op schaal 13 geworven.’ (11 augustus 2022)

Verder lees ik niks anders dan een minister die wilde dat de foto’s voortaan met een camera en niet met een telefoon werden gemaakt en soms eiste hij, ook in het weekend, antwoord van een medewerker die net dat weekend geen tijd had en dus een collega vroeg die dat helemaal niet wilde en die daar dan heel moe van werd of  ‘stik chagrijnig’. Ondertussen loopt de minister op eieren en is ‘bang om iets verkeerd te doen bij het team.’ (2 april 2023) In maart een jaar eerder was het zodanig niet-urgent dat ze zijn houding nog afdeden als ‘narrig en grillig.’ (22 maart 2022)

De baas is dan bitchy maar dat zijn de ambtenaren ook. Ik lees dat hij veel ‘headspace’ opeist en dat het niet ‘leuk’ is om voor hem te werken. Steeds weer spreken ambtenaren Dennis aan op zijn gedrag en gaat hij het gesprek aan en komen er excuses en complimenten. Het was één lange hippiesessie waar iedereen elkaar verbijsterd aankijkt dat er weinig uit de handen komt. Team Wiersma komt mensen tekort om te doen wat de veeleisende minister wil. Geen wonder dat je voelt dat ze van hem af willen:

‘Zag je bericht van X net? Onderwijsveld steunt hem steeds meer hè?
Ja beeld lijkt meer die kant op te schuiven.
Geen nieuwe onthullingen ook.’ (26 juni 2023)

Ik kan het stuk niet anders lezen dan een stel docenten die klaagt over die te drukke leerling die alle aandacht opeist en die gewoon niet luistert. Het is de toon die maakt dat ik nu zeker weet dat het nooit meer goed komt.

‘Met geduld zetten we door
Ik word alleen maar strijdbaarder
Goed dat jullie het over X hebben
Ja we gaan er gewoon twee keer zo hard in.’ (21 april 2023)

Wie werkte hier eigenlijk op een onveilige werkplek?


Noot
*)
Benoeming minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, Rijksoverheid, 18 juli 2023: www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/07/18/benoeming-minister-voor-primair-en-voortgezet-onderwijs

 

 Charlotte Goulmy is lerares Frans en voortrekker van Beroepseer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer