Waarom geven al die onderwijsadviseurs zelf geen les?

Eus van Hove vroeg zich af waarom al die onderwijsdeskundigen zelf geen les geven?. Van Hove is microbioloog met een eerstegraads onderwijsbevoegdheid; hij geeft vier dagen per week les.

Hij schrijft: “De kwaliteit van het onderwijs in Nederland loopt al jaren terug. De Onderwijsinspectie stelt in de Staat van het Onderwijs 2023 vast dat leerlingen en studenten nog steeds hun opleiding afronden met taal- en rekenniveaus die niet voldoende zijn om zich te kunnen redden in de maatschappij. Deze dalende lijn van onderwijskwaliteit staat in schril contrast met de explosieve stijging van het aantal onderwijsadviseurs in Nederland. Het aantal onderwijsadviseurs nam toe van 17 duizend in 2006 naar 61 duizend in 2021.

Het lerarentekort in Nederland is een groot en groeiend probleem. Momenteel is er naar schatting een tekort van 9.700 fte. Dat is 9,5% van de totale werkgelegenheid voor leraren. Maar er lijkt een taboe te liggen op de oorzaak van het lerarentekort. De Rijksoverheid komt in de ‘Aanpak lerarentekort’ niet verder dan het noemen van verschillende redenen: er komen niet genoeg leraren bij, veel oudere leraren gaan met pensioen en er is krapte op de arbeidsmarkt (Ministerie OCW).
Jacqueline Bulterman doorbreekt het grote taboe in onderwijs met haar onlangs verschenen boek ‘Het lerarentekort, pleidooi voor vakmanschap‘. Zij beschrijft de ‘gespleten kennisinfrastructuur’ in het onderwijs; de wetenschap (kennisontwikkeling) opereert gescheiden van het vakmanschap (handelen). Het belangrijkste werk in het onderwijs heeft de laagste status”.

Vraag op Twitter

De vraag waarom al deze deskundigen geen les geven heeft Van Hove in mei 2023 geplaatst op Twitter. Daar werd de tweet ruim 58.000 maal bekeken met meer dan 1200 interacties en 77 antwoorden.

Een van de antwoorden luidde: “Onderwijsadviseur verdient beter”.
Een andere: “Na 25 jaar voor de klas ben ik er ook helemaal klaar mee. Teveel frustratie. Altijd tekort schieten, weinig tot geen waardering. Te grote klassen, veel problemen, gezagscrisis etc.”
Of: “Praten over werk verdient beter dan werken”. En: “Je kunt in dit land ‘onderwijskundige’ zijn zonder ooit zelf een seconde voor de klas te hebben gestaan”.

Lees verder op Twitter Eus van Hove: https://twitter.com/eusvanhove/status

Website Eus van Hove: www.eusvanhove.nl

Onderwijsadviseurs gaan weer lesgeven, Eus van Hove, 24 mei 2023: www.eusvanhove.nl/waarom-geven-al-deze-onderwijsadviseurs-geen-les/#more-6305

 

Een twitteraar plaatste als commentaar deze illustratieve tekst over Management

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer