Vlaamse minister van Onderwijs daagt met campagne mensen uit om leraar te worden

De nieuwe wervingscampagne van de Vlaamse minister van Onderwijs Ben Weyts wil mensen uitdagen om leraar te worden. De campagne, getiteld Lesgeven is alles geven, is gericht op mensen die het verschil willen maken in het onderwijs.

Persbericht van het ministerie:

“De voorbije jaren werd getracht de job van leraar stap voor stap aantrekkelijker te maken. Zo werden de arbeidsvoorwaarden verbeterd en kwam er meer ondersteuning in de klas. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en de onderwijspartners willen nu de instroom versterken met een imago- en rekruteringscampagne die mensen wijst op de fantastische en unieke aspecten van de job. De campagne wijst mensen ook de weg naar het lerarenberoep, want weinig mensen kennen de diverse paden om leraar te worden of weten bijvoorbeeld dat je al geld kan verdienen in het onderwijs terwijl je nog een pedagogische opleiding volgt. ‘Lesgeven is elke dag het beste van jezelf geven om het beste uit je leerlingen te halen’, zegt Weyts. ‘We zoeken dus mensen die veel te geven hebben’.

De campagne heeft twee grote doelstellingen. Ten eerste is het een fiere imagocampagne die mensen wijst op de fantastische en unieke aspecten van de lerarenroeping. Ten tweede is het een rekruteringscampagne die kandidaat-leerkrachten heel praktisch wijst op de verschillende wegen naar het lerarenberoep. Weinig mensen kennen immers de diverse wegen via dewelke je voor een klas kan gaan staan. Je hebt bijvoorbeeld geen pedagogisch bekwaamheidsbewijs nodig om leraar te worden: je kan al beginnen lesgeven en parallel een pedagogische opleiding volgen. Zo verdien je al geld terwijl je (bij)studeert. ‘De vele verschillende wegen naar het lerarenberoep lijken complex, maar eigenlijk betekent het vooral dat er voor iedereen een traject op maat bestaat”, zegt Weyts. “Onbekend is echter onbenut. We willen de vele mogelijkheden nu veel breder onder de aandacht brengen’.

De onderwijsverstrekkers, vakbonden, grote steden, hogescholen, universiteiten, scholen en leerkrachten dragen de campagne mee uit. Zij kunnen de centrale slogan ‘Lesgeven is alles geven’ aanpassen op maat van hun eigen werking en bijvoorbeeld werken met ‘Lesgeven in Leuven is …’ of ‘Lesgeven in het KSO is …’.

‘Lesgeven is niet voor iedereen weggelegd’, zegt Weyts. ‘De campagne schetst dan ook geen idyllisch beeld van een rustig leventje in het onderwijs. Het is elke dag opnieuw alles geven. Je hebt echt niets in het onderwijs te zoeken als je wil uitbollen of op automatische piloot door het leven wil gaan. We zoeken gedreven en ambitieuze mensen, die echt het verschil willen maken en nog heel veel te geven hebben’.”

De leraar positief in de kijker gezet

De minister heeft de campagne gelanceerd op het Oscar Romerocollege in Dendermonde op 21 maart 2021. Samen met de leerlingen en leerkrachten van deze school is er een promotievideo gemaakt. “Twee dagen lang zijn ze voor deze promovideo bij ons op school komen filmen”, zegt directeur Tomas De Wilde. “Daarbij werd gefilmd op de verschillende campussen van onze school, van de basisschool over onze technische ateliers tot in het algemeen secundair”.
De campagne loopt drie jaar. “Onze leerlingen en leerkrachten zullen dus over heel Vlaanderen te zien zijn”, zegt algemeen directeur Joeri Deblauwe. “We zijn er erg trots op dat onze school het decor mocht vormen voor deze campagne. Het is een goede zaak dat de job van leerkracht positief in de kijker wordt gezet.”

Nieuwe campagne daagt mensen uit om leraar te worden, door Ben Weyts, 21 maart 2022: www.benweyts.be/Nieuwe-campagne-daagt-mensen-uit-om-leraar-te-worden

Oscar Romerocollege decor voor campagnefilmpje dat mensen uitdaagt om leraar te worden, door Nele Dooms, Het Laatste Nieuws, 21 maart 2022: www.hln.be/dendermonde/oscar-romerocollege-decor-voor-campagnefilmpje-dat-mensen-uitdaagt-om-leraar-te-worden~a2d23005/

Leraar worden, Ministerie van Onderwijs Vlaanderen: www.onderwijs.vlaanderen.be/leraar-worden

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer