Verantwoordelijkheid nemen voor de wereld: de rol van onderwijs en leraar volgens Jelmer Evers

Presentatie Jelmer Evers Onderwijsavond NIVOZ

Jelmer Evers was op 23 januari 2020 de derde spreker in de serie NIVOZ-onderwijsavonden in Driebergen van het seizoen 2019/2020 dat als thema heeft: De grote wereld en de kleine wereld. Naar een pedagogiek van de hoop.

Evers is docent geschiedenis en met René Kneyber redacteur van de succesvolle bundel Het alternatief – Weg met de afrekencultuur in het onderwijs! (2013) dat onder de titel Flip the system in zelfstandige edities is verschenen in Groot-Brittannië, Zweden en Australië; een Amerikaanse uitgave wordt momenteel voorbereid.
Evers trad in 2019 toe tot het bestuur van de Algemene Onderwijsbond. Sinds 2013 is hij Voortrekker van Stichtig Beroepseer.

Joyce van den Bogaard schreef een verslag van Evers’ presentatie die getiteld was  Verantwoordelijkheid nemen voor de wereld: de rol van het onderwijs en de leraar, te lezen op de site van NIVOZ – Nederlands Instituut voor Onderwijs en Opvoedingszaken. De avond is ook terug te luisteren via Soundcloud.

De slotpassage van Evers’ presentatie luidt:

Vakbond
“Als je kijkt naar hoe we ons onderwijs hebben ingericht, zie je dat het lerarentekort enorm toeneemt, en je ziet heel veel randverschijnselen die ik herken uit het buitenland ontstaan: schaduwonderwijs, er wordt door particuliere scholen geadverteerd met het lerarentekort, de cyberjuf, bevoegdheden die op de schop gaan, deregulering daarvan, een gebrek aan investeringen, deprofessionalisering. Dat is ook een vraag die ik mezelf stel: vind ik het okee dat er een tekort van 40% is, vind ik het okee dat er in Utrecht-Noord of Amsterdam-Noord niet voldoende leraren zijn? Waar sta ik dan eigenlijk zelf voor? Is dat alleen maar voor mijn school? En daarom ben ik ook vicevoorzitter geworden van de AOb, om met elkaar inhoudelijke en pedagogische verantwoordelijkheid te nemen en te zeggen: ‘Tot hier en niet verder’.

Door je te organiseren kun je goede dingen bereiken, vanuit je drive om het goede te doen voor de kinderen. Je kunt naar de politiek blijven wijzen, maar je kunt ook zeggen: we doen het zelf wel, want iemand anders gaat het niet voor je doen. Daarom heb ik die stap gezet, maar probeer ik ook nog steeds in het klaslokaal te blijven”.

Verantwoordelijkheid nemen voor de wereld: de rol van het onderwijs en de leraar volgens Jelmer Evers, door Joyce van den Bogaard, NIVOZ, 30 januari 2020: https://nivoz.nl

Geluidsopname van de presentatie Jelmer Evers op Soundcloud: https://soundcloud.com (Opname is niet meer beschikbaar).

Presentatie Jelmer Evers op Prezi: https://prezi.com

On Education & Democracy – 25 Lessons from the teaching profession, mede geschreven door Jelmer Evers: https://issuu.com/educationinternational/docs/eiwc8_oneducationanddemocracy

Nieuwe uitgave ‘Flip the System Australia’. Internationale invloed van leraren breidt zich steeds verder uit, Blogs Beroepseer, 29 april 2019: https://beroepseer.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer