Thijs Jansen te gast in debatserie Mens-zijn: ‘Van beroepszeer naar beroepseer’

Thijs Jansen is te gast in de debatserie Mens-zijn bij De Tussenruimte in Den Haag op 2 november 2022. Zijn onderwerp: Van beroepszeer naar beroepseer.

Mensen willen het goede, maar zien steeds minder hoe. Op hun werk zitten ze vast in een technocratisch discours. Gesprekken lijken nog al eens niet over het noodzakelijke te gaan. Ze raken de essentie niet en ook de essentie van collegiale verhoudingen staat onder druk. Mens-zijn: Hoe doe je dat als je werkt voor een overheid die op tal van dossiers vastloopt? Hoe doe je dat als adviseur van die overheid? Hoe doe je dat in het onderwijs, de zorg, in de politiek, in de buurt, in het bedrijfsleven?
Thijs Jansen onderzoekt al jaren waarom er zoveel beroepszeer is op de werkvloer. Waarom professionals bewerkstelligen wat ze als mens wellicht zouden afkeuren. Hij laat zich daarbij onder meer inspireren door Rousseau: ‘Kwaad komt voort uit schaarste. Als je de mens veiligheid biedt kan hij niet slecht zijn.’ Hij vraagt zich af: Is de toegenomen nood niet het gevolg van het feit dat de gevende mens wordt gemarginaliseerd?

Mens-zijn

In de serie Mens-zijn gaat journalist Bas Mesters in gesprek met filosofen, ambtenaren, theologen, kunstenaars, leiders en mensen op de werkvloer. Op zoek naar de vraag hoe het taboe op ethiek, op moraal, op mens-zijn binnen organisaties kan worden besproken en doorbroken. Mesters schreef het boek Het herstel van Nederland (Uitgeverij Balans, 2021).
De serie wordt georganiseerd door De Tussenruimte – sociaal lab en podium voor onafhankelijk debat en dialoog in Den Haag.

Op 17 oktober 2022 is Erik Pool te gast bij De Tussenruimte. Hij gaat het hebben over Mens-zijn als (rijks)ambtenaar. Pool is programmadirecteur Dialoog en Ethiek voor de rijksoverheid en schrijver van het boek Macht en Moed. Ambtelijk vakmanschap en de kunst van het tegenspreken (2021). Lees vooral het begin van het boek: Voorspel – een souvereine scene.

Over Thijs Jansen

Thijs Jansen is directeur van Stichting Beroepseer. De stichting zet zich in voor vakmanschap en beroepseer in organisaties. Met Dorien Pessers en Gabriël van den Brink redigeerde hij de in 2005 gepubliceerde bundel Beroepszeer. Waarom Nederland niet goed werkt. Na het succes van het boek – het werd een bestseller; drie herdrukken binnen een jaar – richtte Jansen met Alexandrien van der Burgt in 2006 Stichting Beroepseer op, een denktank op het gebied van professionaliteit en beroepseer.

Vanuit Beroepseer geeft Jansen trainingen over ambtelijk vakmanschap, en over hoe je menselijke waarden als uitgangspunt voor je werk kunt nemen, ook in een systeemwereld. Ook heeft hij een reeks boeken geredigeerd over en met verschillende beroepsgroepen, waaronder: Artikel 5. De beroepseer van de accountant (2017), Écht doen wat nodig is. Pleidooi voor kleinschalige effectieve jeugdhulp (2018), Het recht op ambtelijk vakmanschap (2022).
Jansen is sinds 2015 directeur van Stichting Beroepseer. Daarnaast is hij als onderzoeker en docent verbonden aan het Centrum Èthos van de Vrije Universiteit Amsterdam

Datum en tijd: Woensdag 2 november 2022, van 16.30 tot 17.45 uur
Plaats: Onderzoeks- en adviesbureau EMMA, Wijnhaven 88, Den Haag

Aanmelden en meer info bij EMMA: www.emma.nl/agenda/thijs-jansen-van-beroepszeer-naar-beroepseer
Het debat is tevens digitaal te volgen.

Over de serie Mens-zijn: www.emma.nl/dossier/mens-zijn

Bundel Beroepszeer. Waarom Nederland niet goed werkt (2005): https://beroepseer.nl

In Nederland zit veel beroepszeer in de miskenning van beroepseer. Vroeger was het parool op de werkvloer “wie er verstand van heeft, mag het zeggen”. Tegenwoordig maken daar juist degenen die er géén verstand van hebben de dienst uit. Stop de wildgroei van duurbetaalde bestuurders, managers en consultants. Respecteer de beroepseer!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer