Teken de petitie ‘Repareer het onderwijs’

Petitie Repareer het onderwijs

Wie het onderwijs een warm hart toedraagt en zich er zorgen over maakt kan sinds 4 oktober 2018 een petitie ondertekenen: Repareer het onderwijs. Tekenen kan tot 1 januari 2019. Petitionaris is docent Marion de Koning. Zij schreef voor dagblad Trouw het artikel Weeffouten in onderwijs staan waardering voor kwaliteit in de weg. Ze begon met de verwijzing naar de problemen bij de scholenkoepel Limburgs Voortgezet onderwijs (LVO). Daar keurde in juli 2018 de Inspectie 354 diploma’s van eindexamenleerlingen van het VMBO Maastricht af. Alsof er niets was gebeurd maakte de raad van toezicht van het LVO in september 2018 bekend bestuursvoorzitter André Postema voor twee jaar te herbenoemen. Veel boze reacties en een debat in de Tweede Kamer zullen problemen als bij scholenkoepel LVO niet oplossen, aldus De Koning. Het zijn uitwassen van weeffouten in de organisatie van het voortgezet onderwijs sinds 1995.

De Koning noemt vijf weeffouten, waarvan de vijfde luidt: Leraren die met hart en ziel lesgeven en jarenlange ervaring hebben worden niet gehoord, maar in plaats daarvan gestraft. Wanneer de situatie het toelaat, stoppen ze met lesgeven. Hierdoor daalt het gemiddelde opleidingsniveau en daarmee het leerrendement.
Een andere weeffout is dat de leerling wordt beschouwd als een op­breng­sten­post en de docent als een kostenpost.

Waardering voor kwaliteit

De Konings artikel dient als basis van de petitie: Het onderwijs moet gerepareerd en heeft dringend behoefte aan structurele oplossingen. Bijvoorbeeld: Maak de lumpsum direct over aan de scholen, zoals D66-Kamerlid Paul van Meenen in juni 2018 voorstelde. Schaf de koepelbesturen af en daarmee de Vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs (VO-raad). Maak de rector weer een primus inter pares die ook verantwoording aflegt aan het docentenkorps en verander de controlecultuur op scholen in een waardering-voor-kwaliteit-cultuur.

Teken de petitie Repareer het onderwijs: https://petities.nl/petitions/repareer-het-onderwijs/signatures?locale=nl

Artikel Weeffouten in onderwijs staan waardering voor kwaliteit in de weg, Marion de Koning, Trouw, 3 oktober 2018: www.trouw.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer