Uitreiking ‘Strakke strop’ aan zorgverzekeraar door Actiegroep Fysiotherapie

actiegroep fysiotherapie reikt strakke strop uit aan zorgverzekeraarkke

Woensdag 10 oktober 2018 deelt de Fysiotherapie – ruim 11.000 leden – om 10.10 uur de Strakke strop uit aan zorgverzekeraar VGZ.
Volgens de fysiotherapeuten heeft VGZ een hoofdrol gespeeld in het zaaien van verdeeldheid binnen de beroepsgroep van fysiotherapeuten. In de communicatie met hun verzekerden had VGZ beweerd dat lage rugklachten slechts door gecontracteerde fysiotherapeuten goed behandeld konden worden. Op de website van VGZ stond het bericht dat VGZ “innovatieve overeenkomsten had afgesloten voor behandeling van lage rugpijn”.
Deze benadering schoot de niet-gecontracteerde fysiotherapeuten in het verkeerde keelgat. Ze eisten uitleg en rectificatie die er na maanden – na dreiging met een rechtszaak – ook kwam. VGZ gaf uiteindelijk toe dat de door hun aangeboden manier van behandelen niet beter is dan die van andere behandelaars.

Dertig procent onder kostprijs

Naast deze kwestie zijn er andere grieven van de fysiotherapeuten. Twee fysiotherapeuten noemen ze nog eens op in de Culemborgse Courant van 2 oktober 2018. Men heeft last van strenge regels die zorgverzekeraars de beroepsgroep opleggen. Zo kan men de patiënten niet altijd de zorg bieden die zij verdienen. Zorg waar patiënten nota bene voor verzekerd zijn. Dit komt omdat zorgverzekeraars fysiotherapeuten een behandelindex opleggen: er mogen niet meer behandelingen worden gegeven dan de index aangeeft. De fysiotherapeut wordt zelfs afgerekend op deze index: hij moet geld terugbetalen aan de zorgverzekeraar of hij krijgt het volgend jaar een lager tarief. Een strakke strop dus.

Ook de verplichting om een tevredenheidsenquête (PREM) door de patiënt te laten invullen bezorgt de beroepsgroep veel last. Het is interessant en leerzaam om te weten of een patiënt al dan niet tevreden is over de geleverde zorg. Maar als er niet genoeg enquêtes zijn verstuurd, dan krijgt de fysiotherapeut een lager tarief. Dat tarief is overigens al dertien jaar niet geïndexeerd of verhoogd, terwijl de kosten voor het leveren van goede zorg en een gezonde praktijkvoering wel enorm gestegen zijn. Uit onderzoek is gebleken dat het tarief voor een consult bij de fysiotherapeut dertig procent onder kostprijs ligt. Over die tarieven of over de inhoud van de contracten is geen enkel gesprek mogelijk met zorgverzekeraars. Het is een kwestie van tekenen bij het kruisje. En daar hebben de fysiotherapeuten genoeg van.

De fysiotherapeuten willen dus af van de strakke strop om hun nek die niet alleen hen, maar ook hun patiënten benadeelt. Het uitoefenen van hun beroep valt de fysiotherapeuten steeds zwaarder. Zij hebben immers kwaliteit hoog in het vaandel staan en bij hen staat de zorg voor de patiënt centraal. Dat willen de fysiotherapeuten graag zo houden.

Samenvattend

  • De strakke strop maakt dat we niet fatsoenlijk kunnen onderhandelen met zorgverzekeraars .
  • De strakke strop maakt dat we de patiënten niet genoeg behandelingen mogen geven.
  • De strakke strop maakt dat we de patiënten moeten overladen met tevredenheidsonderzoeken.
  • De strakke strop straft ons als we dat niet doen.
  • De strakke strop van tarieven die 30% onder kostprijs liggen.
  • De strakke strop die bepaalt hoe hoog onze omzet mag zijn

De uitreiking van de Strakke strop gaat gepaard met een demonstratie en het aanbieden van drie eisen aan de directie van VGZ.

De eisen

  • De vrijheid om een eigen bedrag te kunnen rekenen boven het Zorgverzekeringstarief tarief.
  • Transparante berekening van de BI-uitkomsten¹⁾, en deze niet gebruiken als afrekeninstrument, maar als een aanleiding tot gesprek.
  • PREM komt ten laste van en wordt uitgevoerd door de zorgverzekeraar.

De actiegroep roept collega’s op met patiënten en andere betrokkenen mee te doen aan de demonstratie. Verzamelen op woensdag 10 oktober 2018 rond 9.30 uur bij Station Arnhem Centraal. Het is de bedoeling dat om 10.10 uur de prijs wordt uitgereikt aan de directie van VGZ.

Nadere gegevens en details bij de Publieke Actiegroep Fysiotherapie op Facebook: https://nl-nl.facebook.com/actiefysio/

Of bij de in de Culemborgse Courant vermelde fysiotherapeuten onderaan het artikel Stop de strop om de nek van de fysiotherapeut, 2 oktober 2018: https://culemborgsecourant.nl/deel-je-nieuws-artikel/stop-de-strop-om-de-nek-van-de-fysiotherapeut-493645 (Niet meer beschikbaar)

Noot
¹⁾ BI-technieken voor de zorg. De waarde van business intelligence voor value based healthcare. Vraag is of de huidige business intelligence-(BI)-technieken van waarde kunnen zijn voor waardegedreven zorg.

Actiegroep Fysiotherapie, Facebook: www.facebook.com/actiefysio?locale=nl_NL

Overleg NZa en Genootschap voor Fysiotherapie over foute communicatie zorgverzekeraar VGZ, Blogs Beroepseer, 5 augustus 2018: https://beroepseer.nl

Landelijke Actiedag Fysiotherapie in Den Haag op 30 mei 2018, Blogs Beroepseer, 22 mei 2018: https://beroepseer.nl

U P D A T E

Culemborgse fysiotherapeuten: ‘De rek is eruit’, door Dick Aanen, Culemborgse Courant, 13 december 2022: https://www.culemborgsecourant.nl/nieuws/algemeen/332467/culemborgse-fysiotherapeuten-de-rek-is-eruit

Culemborgse Fysio’s maken zich zorgen, door Dick Aanen, Culemborgse Courant, 29 oktober 2022: www.culemborgsecourant.nl/nieuws/algemeen/327373/culemborgse-fysios-maken-zich-zorgen

Publieke actiegroep fysiotherapie, Facebook, 25 november 2020: https://www.facebook.com/actiefysio/posts/fysiotherapeuten-reiken-voor-de-tweede-keer-in-drie-jaar-de-strakke-strop-award-/1000856887065151/?locale=ms_MY

Interview Guusje Ter Horst: Teleurstelling bij voormalig minister Guusje ter Horst na vier jaar in de zorg: ‘Rationele argumenten tellen niet’, door Michel van der Geest, De Volkskrant, 20 november 2018: www.volkskrant.nl

De verhitte strijd tussen fysiotherapeuten en zorgverzekeraars, door Michiel van der Geest, De Volkskrant,

 

Reactie

  • Wat goed dat jullie je verenigen tegen het juk van de zorgverzekeraar. Iedereen die in de zorg zit zou hier een voorbeeld aan kunnen nemen. Het welzijn van de patient staat daarbij inderdaad ook centraal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer