Politiebonden doen dringend beroep op politiek in verband met XR-wegblokkade in Den Haag. De onevenredige politie-inzet kan Nederland zich niet meer veroorloven

Zoals al weken van tevoren aangekondigd blokkeert de internationale activistische beweging Extinction Rebellion (XR) voor de achtste keer de A12 in Den Haag op zaterdag 9 september 2023. Een actie die daarna dagelijks wordt herhaald. XR: “Want wat het Haagse gemeentebestuur de politie ook laat doen, wij blijven of komen dag in dag uit weer terug. Net zo lang totdat de regering onze eis inwilligt”.
Het is bekend waarom telkens voor de A 12, de ‘Utrechtsebaan’,  wordt gekozen: die ligt precies tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dat zijn de twee instanties waarop de klimaatactivisten politieke druk willen uitoefenen om hun doel te bereiken: de afschaffing van de subsidies voor de fossiele industrie.

Het in goede banen leiden van deze acties vraagt een onevenredige politie-inzet die Nederland zich niet meer kan veroorloven. Dat schrijven de vier Nederlandse politiebonden. Zij doen een dringend beroep op de politiek om een stap naar voren te doen om de blokkades af te wenden. Vertegenwoordigers van de vier bonden leggen in een artikel op de site van vakbond ACP uit wat er zoal speelt bij dergelijke blokkades:
– Nine Kooiman, bondssecretaris van de Nederlandse Politiebond;
– Xander Simonis, voorzitter van ANPV;
– Miriam Barendse, voorzitter van Equipe;
– Wim Groeneweg, voorzitter van ACP.

Zij schrijven:

“De Nationale Politie kampt met een forse onderbezetting van de personeelsformatie, die nog minstens vier jaar gaat duren. Het gevolg is dat de politie minder in de wijken kan zijn, er veel zaken op de plank blijven liggen en aangiftes langer moeten wachten op behandeling of helemaal niet in behandeling worden genomen. Minstens net zo zorgelijk zijn de gevolgen van de ongekend hoge werkdruk voor de huidige medewerkers. Zij werken op het randje van overbelasting, mede doordat het steeds lastiger is geworden om verlof op te nemen. Velen hebben het gevoel dat ze bezig zijn een marathon te lopen waar maar geen einde aan komt.

In die situatie is het extra inzetten van collega’s om elders in het land de openbare orde te handhaven tijdens een protestactie bijna niet meer op te vangen. De politie heeft geen buffers meer op dat gebied, alle hulptroepen worden al voortdurend benut, het is op.

Als de politie wordt gevraagd een dergelijke grote demonstratie van XR te begeleiden en daarbij ook uitvalswegen vrij te houden, dan zijn daarvoor ruim 450 mensen nodig, die 10 uur weggetrokken worden van hun reguliere taken. En dan hebben we het nog niet over de inzet van materieel, zoals het afzetten van het ADO-parkeerterrein voor een recherche straat, en tien HTM-bussen.

Klappen opvangen

Tot nu toe heeft de politiek geen enkele keer thuis gegeven als Extinction Rebellion door een blokkade op de A12 aan de deuren van politiek Den Haag rammelde om gehoord te worden. De enige personen die de actievoerders tegenover zich zagen opduiken waren politiemensen. Om uiteindelijk diezelfde A12 (keer op keer) weer vrij te vegen. De frustratie daarover neemt toe, dat merken wij als politievakbond als geen ander. Steeds vaker moet de politie letterlijk de klappen voor de politiek opvangen.

Dat is op zich logisch, want de politie is de uitvoerende macht van de politiek en dus het gezicht van de beslissende macht. Maar die zit toch echt een deur verder. En die deur is tot nu toe potdicht gebleven. Het zou dus wel fijn zijn als de politiek op zaterdag 9 september over zijn trots heen stapt en wel naar buiten komt om het gesprek aan te gaan met de daar verzamelde burgers die zo graag door hen gehoord en begrepen willen worden”.

Tot slot schrijven de vier dat de oproep niets zegt over de politieke visie van de schrijvers: “Natuurlijk zijn onze leden een afspiegeling van de samenleving, ze hebben allemaal een mening. Maar de politie heeft een uniform aan en is onafhankelijk. Dit stuk komt dan ook niet met een politieke oplossing, want dat is niet aan ons of onze leden. De taak van de politie is letterlijk om waakzaam en dienstbaar te zijn en dat doen ze met grote overgave. De inzet van de politie om klimaatdemonstraties te begeleiden is water naar zee dragen en leidt alleen maar tot een nog hogere werkdruk binnen het toch al overbelaste korps. De politiek kan dat voorkomen door zijn deuren open te zetten, te luisteren naar de verontruste burgers en samen te kijken naar een oplossing”.

Lees het hele artikel met oproep: Blijft de politie de dupe van politieke trots? ACP, 8 september 2023: www.acp.nl/nieuws/blijft-de-politie-de-dupe-van-politieke-trots/

Liveblog: klimaatactivisten bezetten A12, actievoerders gevorderd te vertrekken, Omroep West: www.omroepwest.nl/nieuws/4753004/liveblog-klimaatactivisten-bezetten-a12-actievoerders-gevorderd-te-vertrekken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer