Bart Willems wint gouden medaille voor Lassen op Euroskills 2023 in Gdansk

Bart Willems is Europees kampioen Lassen geworden op de Euroskills 2023, de Europese kampioenschappen voor jonge vakmensen die van 5 – 9 september 2023 werden gehouden in Gdansk, Polen. Er deden 600 jonge mensen uit 31 landen mee in 43 verschillende vakken. Van CNC-frezer tot kok, van metselaar tot schoonheidsspecialist. Euroskills vindt eens in de twee jaar plaats, steeds in een andere Europese stad. Willems won een gouden medaille, alsmede de ‘Best of Nation’ medaille. Hij is daarmee de hoogst scorende Nederlandse deelnemer van 2023.

Willems, 3e jaars student Werkvoorbereiden Fabricage aan het ROC Nijmegen, was al Laskampioen van Nederland. Hij behaalde de titel tijdens de landelijke finales van Skills Heroes, de vakwedstrijden voor mbo-studenten. Een half jaar eerder, in oktober 2022, behaalde Willems de elfde plaats tijdens de WorldSkills in de VS. Daar ontving hij tevens een ‘Medal for Excellence’ die wordt uitgereikt aan deelnemers die boven een bepaald aantal punten scoren en daarmee excellent vakmanschap hebben laten zien.

Op de foto: In het midden Bart Willems. Links Wim van de Merwe en rechts Richard Roolvink
Willems werd begeleid door Wim van de Merwe, die scholieren al jaren enthousiast maakt voor techniek, en Richard Roolvink, deelnemer aan de WorldSkills 2015 in Sao Paulo, Brazilië. Beiden zetten zich in voor Worldskills, een stichting die zich sinds 2001 richt op promotie van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren: “Wij ondersteunen jongeren bij het ontdekken van hun skills en helpen deze te ontwikkelen. Dit doen we in samenwerking met onderwijs en bedrijfsleven, onder andere door het organiseren van vakwedstrijden voor vmbo’ers (Skills Talents) en mbo’ers (Skills Heroes) in Nederland”.

Behalve de gouden medaille waren er twee bronzen medailles voor de Nederlanders. Een voor het team Hoveniers bestaande uit Twan Geven en Willem Mateman en voor het team Mechatronica bestaande uit Sybo Martens en Stefan de Roo. Daarnaast waren er nog
negen medailles voor een excellente prestatie voor de Nederlandse deelnemers.

Willems over zijn overweldigende zege: “Het moet nog even landen. Het is een mooie afsluiting van het avontuur met Wim van de Merwe (expert-adviseur) en Richard Roolvink (expert). Zij hebben mij begeleid en veel samen met mij getraind. Echt topmensen!”. Op de vraag waar hij zijn twee medailles gaat etaleren is het antwoord snel gegeven: “Voorlopig komen ze in de woonkamer te liggen”.

Uitslagen van het Nederlandse team op de site van Worldskills Netherlands: Internationaal goud en twee keer brons voor mbo-vakkampioenen, Worldskills Netherlands, 10 september 2023: https://worldskillsnetherlands.nl/nieuws/internationaal-goud-en-twee-keer-brons-voor-mbo-vakkampioenen/

Euroskills: https://euroskills2023.org/

Worldskills Netherlands: https://worldskillsnetherlands.nl/teamnl/editie/euroskills-2023-gdansk/

WorldSkills Netherlands bestaat twintig jaar. ‘Vakwedstrijden hebben me gemaakt tot wat ik nu ben’, Blogs Beroepseer, 10 oktober 2022: https://beroepseer.nl

U P D A T E

Bart Willems: de beste lasser van Europa word je niet zomaar, MBO Today, 7 november 2023: https://mbo-today.nl/bart-willems-de-beste-lasser-van-europa-word-je-niet-zomaar/

 

Wim van de Merwe is Voortrekker van Beroepseer

Reactie

  • Een geweldige prestatie van dit LAS team in het bijzonder Bart Willems . Mensen in de techniek is zo belangt voor in de toekomst . Vd Merwe is daar al jaren een grote stimulator van . Proficiat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer