Minister Opstelten overhandigt cheque aan revaliderende wijkagent Theil

willem theil 1Op de avond van 20 april 2012 werd een 61-jarige inwoner van Voorhout mishandeld, nadat hij een opmerking had gemaakt over het wangedrag van vier tieners, twee meisjes van 14 en 15 en twee jongens van 15 en 17. Met spoed werd het slachtoffer per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar bleek dat hij zwaar lichamelijk letsel had – o.m. gecompliceerde beenbreuken – en onmiddellijk moest worden geopereerd.

Het overkwam Willem Theil, al bijna veertig jaar politieman waarvan de laatste veertien jaar als wijkagent in Voorhout, op zijn vrije avond. Hij had geen dienst toen hij een van de jongeren die bezig was een lantaarnpaal omver te trekken daarop aansprak.

Op 3 september 2012 kreeg Theil op het politiebureau van Noordwijk een geschenk aangereikt uit handen van Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Dat geschenk betrof een prijs van vijfhonderd euro die gewonnen was door het Platform Bezorgde Dienders. Dit Platform had meegedaan aan een prijsvraag, uitgeschreven in 2011 door het politiekorps regio Zuid-Limburg onder de naam Simpel & Eenvoudig dat opriep met voorstellen te komen tot afschaffing van onnodige administratie en het vereenvoudigen van procedures.
Twee voorstellen van het Platform werden genomineerd waarvan een gekozen als beste en beloond met een reischeque van vijfhonderd euro. Besloten werd de prijs te besteden aan een goed doel binnen de politieorganisatie.

Het in 2009 opgerichte Platform Bezorgde Dienders is een initiatief van politiemensen die werkzaam zijn in de volle breedte van de primaire operationele processen in de  regio’s, waarbij ook de ondersteunende diensten een belangrijke rol spelen. Zij vormen de politieorganisatie die de “hoofdbijdrage” levert aan de veiligheid in onze burgermaatschappij.
Het Platform is geen vakbond en heeft niet de intentie om beleid te ontwikkelen. Het is “de stem van de werkvloer” van en voor politiemensen. Daarmee vormt het Platform een aanvulling op de activiteiten van de vakorganisaties en een klankbord voor beleidsmakers en bestuurders.

In de kantine van het politiebureau in Noordwijk hebben zich naast Willem Theil en zijn vrouw en twee dochters niet alleen leden van het Platform Bezorgde Dienders verzameld, aanwezig zijn ook vertegenwoordigers van de stichting Maatschappij Veiligheid en Politie (SMVP ), twee politiemannen en een politievrouw die eveneens slachtoffer zijn geworden van geweld, collega’s van Theil en plv. korpschef van Politie Hollands Midden, Jaco van Hoorn.

“Wat mij is overkomen, kan iedereen overkomen”

Dolf Mauritz van het Platform geeft na een welkomstwoord voor Willem Theil en een korte introductie, het woord aan de minister die nog eens benadrukt dat gewelddadig optreden tegen de politie onaanvaardbaar is:
“Ik wil er met hart en ziel voor staan en er in ons land voor zorgen dat dit soort zaken niet kunnen gebeuren. Iemand die in zijn vrije tijd de professionaliteit heeft om op te treden om vandalen te stoppen die de boel kort en klein aan het slaan zijn, en daar dan zelf de dupe van worden… Met z’n allen tegen Willem Theil, zo kunnen we het ook. Maar u staat er,  een politieman, een diender waar wij in Nederland zo trots op zijn en waar ik ook voor sta, voor dienders zoals u. Niet alleen erachter staan maar vooral er vóór staan, om jullie te beschermen tegen dit soort zaken…
… Daarom ben ik hier om de prijs te overhandigen, als symbool ook duidelijk naar uzelf toe, dat ik met u meeleef. U bent aan het revalideren, u ziet er scherp uit, maar de revalidatie moet zijn tijd hebben, en neem de tijd, met uw gezin, met de collega’s, van wie ik heb gehoord dat ze allemaal meewerken…
… De Bezorgde Dienders hebben weer van zich laten horen, ook in Limburg, dat is niet voor niets. En dan doen ze gewoon met een wedstrijdje mee om het werk van de politieman of vrouw aangenamer te maken, met meer blauw op straat en niet al die administratieve bureaucratie. Daarom hebben ze die prijs gekregen en daar sta ik ook achter natuurlijk. Het is een mooie prijs en ik, en dat bent u niet altijd van mij gewend als iemand met een goed initiatief komt om dan direct te zeggen: ik verdubbel het. Ga er samen van genieten, kom nog verder tot rust, steun hebt u van ons allemaal”.

De Minister verdubbelde het bedrag van de prijs, en zo kon Willem Theil een reischeque van duizend euro in ontvangst nemen.

In het slotwoord van Theil, waarin hij de minister en de aanwezige politiemensen dankte, zei hij: “Wat mij is overkomen kan iedereen overkomen. Het is in een split second gebeurd. Ondanks dat ik nu 61 ben, ga ik door met revalideren. Ik wil terug in uniform, en daarna pas met pensioen”.

Dankzij diverse getuigenverklaringen kon de politie op die bewuste vrijdagavond van 20 april de vier verdachten thuis aanhouden.

Agressie en geweld op het werk en de gezagscrisis in Nederland

Het onderwerp veiligheid van de agent op straat is een van de belangrijke kernwaarden voor het Platform Bezorgde Dienders. Dat geldt ook voor de diverse politievakbonden, zoals bijv. de Algemene Christelijke Politievakbond (ACP).
Daarnaast staan agressie op het werk in alle beroepen en de te nemen maatregelen ter voorkoming van geweld al jaren hoog op de agenda van vakbonden als AbvaKabo FNV en CNV.
In het in juni 2012 verschenen boek Gezagsdragers – De publieke zaak op zoek naar haar verdedigers, wordt ingegaan op de gezagscrisis waarin onze maatschappij verkeert. Agressie op het werk is daar een symptoom van. Politieagenten, reclasseringswerkers, gezinsvoogden, rechters, leraren en andere gezagsdragers hebben het in hun dagelijks optreden lastiger dan vroeger. Toen was gezag inherent aan de rol die zij vervulden in de maatschappij, maar dat is niet meer vanzelfsprekend. Hoe de publieke zaak nog te verdedigen?

In het boek staan antwoorden, suggesties en aanbevelingen alsmede uitleg over wat gezag en autoriteit nu eigenlijk betekenen. In het slothoofdstuk staat dat het taboe op alles wat met machtsuitoefening en ordehandhaving te maken heeft in Nederlandse organisaties van tafel moet.
Organisaties moeten er alles aan doen om de gezagsuitoefening van hun frontlijnwerkers te ondersteunen. Daarom moet de effectiviteit van de gezagsuitoefening in organisaties hoog op de agenda komen te staan en moeten organisaties hun gezagsdragers actief steunen bij het voorkomen van en paal en perk stellen aan agressie van burgers. Verstrooiing van gezag moet gestopt worden door het weer toekennen van brede mandaten en discretionaire of “scharrelruimte” aan gezagsdragers.

poster moed doet goedOp weg naar huis uit Noordwijk valt mijn oog op een poster in de gang van het station van Den Haag waarop in grote letters Moed doet goed, met daarboven in kleinere letters: Kies voor moed, stop pesten, stop agressie, stop geweld en de aansporende woorden: Samen maken wij het verschil.
Eeuwen geleden, rond het begin van onze jaartelling, schreef Philo van Alexandrië: “Maar er is een soort voornaamheid en superieur gezag die bijna ieder deel van het leven doordringt, slechts variërend in grootheid of hoeveelheid; want wat de koning van een stad is, dat is ook de eerste man van een dorp, en de meester van een huis en de arts onder zieken, en een kapitein van een schip(….) en een stuurman onder gewone matrozen, eenieder heeft de macht om dingen of beter of slechter te maken. Maar ze zouden zich moeten willen gedragen in alles op zijn best en zijn best betekent al je energie steken in het helpen van mensen en hen niet te schaden”.

Ook een mooie tekst om eens op te hangen, in de hal van scholen, wachtkamers en ontvangstruimten van de openbare dienstensector.

noordwijk 3 september 2012 willem theil 2
Willem Theil, tweede van links vooraan, met achter hem naar rechts Minister Opstelten en collega’s en leden van het Platform Bezorgde Dienders. Tweede van rechts vooraan Dolf Mauritz, initiatiefnemer van het Platform.
Op rechter foto Willem Theil: “Ik ga door met revalideren. Ik kom terug in uniform”


Referenties

Website Platform Bezorgde Dienders: www.bezorgdedienders.nl

In een video uit 2011, Agressie op het werk vertelt buschauffeur Ton van den Berg over zijn persoonlijke ervaringen met agressie op het werk en hoe hij daarmee omgaat. Leo Hartveld, bestuurder van FNV heeft het over de te nemen concrete maatregelen tegen agressie op het werk van de kant van leidinggevenden en werkgevers.
AbvaKabo FNV had 6 april 2011 uitgeroepen tot de Dag tegen agressie op het werk en voerde op die dag actie in een op het Plein in Den Haag opgestelde boksring. Zie daarover Mijn werkkring is geen boksring.

Klik hier voor Verslag Boek Gezagsdragers uitgereikt aan minister Spies: https://beroepseer.nl

U P D A T E

Mededeling op Twitter-account van Willem Theil, 18 oktober 2020:

“Op zondag 11 oktober is onze lieve, grote, sterke vader Willem Theil overleden in het bijzijn van ons: Danielle Theil en Francisca Van Rooij-Theil. Op Twitter werd hij ook wel het Orakel van Voorhout genoemd.Hij is nu bij onze lieve moeder. Mieke Theil-Terpstra”.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer