86 procent van huisartsen wil geen marktwerking in de zorg

Maar liefst driekwart van de Nederlandse artsen en medisch studenten wil marktwerking in de zorg afschaffen, afgaand op een enquête die het weekblad Medisch Contact onder leden van de artsenorganisatie KNMG hield. 1249 artsen vulden de enquête in. De artsen konden kiezen voor marktwerking uitbreiden, houden zoals deze nu is, of afschaffen.

Slechts 8 procent kiest voor uitbreiden, en 16 procent gaat voor behoud van de huidige situatie.
Huisartsen zijn minder enthousiast over marktwerking dan medisch specialisten. Van de huisartsen kiest 86 procent voor afschaffen, tegenover 69 procent van de specialisten. Maar ook de specialisten zijn terughoudend: maar een achtste van hen kiest voor uitbreiden, tegenover één op de vijftig huisartsen.
Hoe jonger de ondervraagden, hoe vaker ze voor bestendigheid kiezen: 31 procent van de categorie 17 tot 30 jaar kiest voor ‘houden zoals het nu is’, tegenover 12 procent van de 65-plussers. De andere opties, ‘uitbreiden’ en ‘afschaffen’ worden allebei populairder naarmate de leeftijd stijgt.

Later deze week volgt de volledige uitslag van de enquête, waarin onder meer de vraag wordt beantwoord of de afkeer van marktwerking ook het stemgedrag van artsen beïnvloedt. De enquête maakt deel uit van de verkiezingsspecial van Medisch Contact die vrijdag 7 september 2012 verschijnt.

Driekwart artsen wil marktwerking afschaffen, door Sophie Broersen, Medisch Contact, 3 september 2012: www.medischcontact.nl

U P D A T E

VVD verliest artsenstemmen, door Sophie Broersen, Medisch Contact, 5 september 2012: www.medischcontact.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer