Werken in de publieke sector – Feiten en cijfers 2012
Bij de Nederlandse overheid werken bijna een miljoen werknemers. Bijna 12% van het totaal aantal werkzame personen in Nederland werkt voor de overheid. Deze mensen werken bij 2360 overheidswerkgevers, variërend van defensie en politie tot basisscholen en gemeenten. Mede door de huidige economische en financiële situatie staat de overheid als werkgever voor een reeks grote uitdagingen.
De in juni 2012 verschenen publicatie Werken in de publieke sector – Feiten en cijfers 2012 geeft een actueel beeld van de omvang van diverse overheidssectoren, de ontwikkeling van de arbeidsmarkt in de publieke sector (personeelsomvang en leeftijdsopbouw), de pensioenproblematiek en de arbeidsvoorwaarden.
Het 22 tellende pagina’s tellende document is verdeeld in zes hoofdstukken:
1. Financieel-economische situatie
2. Personeel en omvang
3. Personeelsmobiliteit
4. Lonen en loonontwikkeling
5. Pensioenen
6. Secundaire arbeidsvoorwaarden
Een aantal bevindingen:
– Productiekosten Nederlandse zorg en overheid gegroeid. Sterkste groei in de zorgsector.
– Openbaar bestuur krimpt, universitair medische centra groeien. Nederlandse overheid relatief klein.
– Overheid vergrijst door bezuinigingen. Jongeren stromen uit.
– Loonontwikkeling overheid blijft achter op de markt.
– Pensioenpremies leggen steeds grotere druk op loonkosten.
– Secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijk voor werknemers bij de overheid. Ambtenaar wil meer keuzevrijheid secundaire arbeidsvoorwaarden.
De publicatie is grotendeels gebaseerd op data die in het bezit zijn van de directie Arbeidszaken Publieke sector. Deze data zijn grotendeels terug te vinden op de Kennisbank van de directie: https://kennisopenbaarbestuur.nl/over-de-kennisbank-openbaar-bestuur/
Op een gebruikersvriendelijke manier kunt u er analyses en uitsplitsingen maken die voor uw werk interessant zijn. Zie het onderdeel Tabellen en Grafieken op de website voor specifiekere cijfers over werken in de publieke sector. De dossiers omvatten onder andere data over Omvang van de overheid, Sociale zekerheid, In- en uitstroomcijfers en Arbeidsvoorwaarden. De uitkomsten kunnen nader geanalyseerd worden op bijvoorbeeld, leeftijd, geslacht, sector, opleiding, regio en inkomen.
Naast deze kwantitatieve informatie zijn ook de resultaten van een groot deel van de belevingsonderzoeken openbaar gemaakt. Denkt u bijvoorbeeld aan de resultaten van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek (POMO), maar ook aan onderzoeken die zijn uitgevoerd met behulp van het Flitspanel zoals het onderzoek naar Agressie en Geweld in de publieke sector en de Integriteitsmonitor.
De resultaten van deze onderzoeken zijn nader te analyseren in het onderdeel Tabellen en Grafieken.
In het onderdeel Rapporten en Publicaties, vindt u de relevante onderzoeksrapporten van de directie Arbeidszaken Publieke Sector. Ook dit rapport is daar in PDF te downloaden.
De directie Arbeidszaken Publieke Sector van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelt deze informatie voor een breed publiek toegankelijk.
Klink hier voor de publicatie in PDF: Werken in de publieke sector – Feiten en cijfers 2012: kennisopenbaarbestuur.nl/rapporten-publicaties/feiten-en-cijfers-werken-in-de-publieke-sector-juli-2012/
Zie verder www.arbeidenoverheid.nl. Website Arbeid en overheid heet nu: Kennis Openbaar bestuur