Zorgverzekeraars letten niet op kwaliteit

Kritiek van de kant van ziekenhuisbestuurders op de manier waarop zorgverzekeraars zorg in ziekenhuizen inkopen neemt toe. Twee weken geleden bijvoorbeeld verscheen er een artikel over in Trouw: Verzekeraars letten niet op zorgkwaliteit.

Zorgverzekeraars maken de belofte van de marktwerking niet waar. Zes jaar na invoering van de Zorgverzekeringswet kopen ze ziekenhuiszorg nog steeds niet in op kwaliteit. Het is vooral de prijs die telt. Volgens de Zorgverzekeringswet uit 2006 zouden ze moeten letten op prijs én kwaliteit van behandelingen. Dat zou betere en efficiëntere zorg opleveren was de gedachte.

Chiel Huffmeijer, voorzitter van de raad van bestuur van het Haagse HagaZiekenhuis en vicevoorzitter van ziekenhuiskoepel NVZ vindt dat het zo niet verder kan. Hij vindt dat zorgverzekeraars oneigenlijke druk uitoefenden op ziekenhuisbestuurders door ze een voorschot op lopende behandelingen te weigeren, in afwachting van een zorgcontract. Dat heeft ziekenhuizen grote financiële zorgen opgeleverd, bleek vorige maand uit een onderzoek van onderzoeksbureau PWC. Verder bemoeien zorgverzekeraars zich steeds nadrukkelijker met ziekenhuisbeleid, bijvoorbeeld door inspraak te eisen bij bestuursbenoemingen. Het Hoofdlijnenakkoord moet grondig worden geëvalueerd, aldus Huffmeijer in Trouw.

Volgens Abvakabo FNV, die evenals vele zorginstellingen altijd al tegen marktwerking in de zorg was, laten de feiten duidelijk zien dat marktwerking in de zorg mislukt is: “Zo blijken contractbesprekingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars helemaal niet over kwaliteit te gaan, maar vooral over geld. Verder bemoeien zorgverzekeraars zich steeds nadrukkelijker met ziekenhuisbeleid, bijvoorbeeld door inspraak te eisen bij bestuursbenoemingen. Grote zorgverzekeraars erkennen in de krant dat kwaliteit tot nu toe niet bovenaan hun verlanglijstje stond”.

Lees verder op de site van Abvakabo FNV: Marktwerking in de zorg is mislukt: http://www.abvakabofnv.nl (Website is opgeheven).

Verzekeraars letten niet op zorgkwaliteit door Jeroen de Blijker, Trouw, 16 juli 2012: www.trouw.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer