Ook reclamebelasting voor tandarts Hoeksema vanwege proteststickers

protest tegen reclamebelasting tandarts arie hoeksemaVoor de oorlog hieven gemeenten belastingen op het aantal ramen van een huis. Om de kosten te drukken lieten bewoners ramen dichtmetselen. Dergelijke tijden lijken weer terug te keren. Omdat er geld moet komen voor het organiseren van evenementen in de binnenstad van Winschoten heeft de gemeente een aantal nieuwe heffingen verzonnen waaronder uitbreiding van de reclamebelasting*). Voortaan moeten ook medici daaraan meebetalen. Een bordje aan de gevel met de woorden tandartsenpraktijk en de naam van de tandarts wordt beschouwd als reclame. Het levert de gemeente al gauw een bedrag van 1750 euro per geval per jaar op.

De gemeenteraad kwam tot dit besluit op 29 juni 2015. Raadslid Geert van der Wal van Fractie Van der Wal vindt de gang van zaken eigenlijk een afgang: “Ik zit nu al jaren in de gemeenteraad, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt”.
RTV Noord meldt dat uit protest tegen de maatregel tandarts Hoeksema vorige week twaalf borden heeft afgeplakt met stickers met daarop de tekst ‘Censuur in verband met reclamebelasting’. Maar, volgens de gemeente komen ook die borden in aanmerking voor belasting en dus kan Hoeksema een behoorlijke rekening van een totaalbedrag van 2854 euro krijgen als hij de borden niet weghaalt. Daarvoor krijgt hij zeven dagen de tijd.

“Het is een klucht”, reageert Hoeksema, die vindt dat medici een ontheffing moeten krijgen voor de belasting. Eerder protesteerde tandarts Jalink al tegen het besluit van de gemeenteraad om ook medici te belasten en niet alleen winkeliers.

Hoeksema wacht de rekening van de gemeente niet af en kiest eieren voor zijn geld. De komende dagen plaatst hij nieuwe borden: “Ik heb inmiddels contact gehad met een reclamebureau. Ik hoop dat het lukt. Als ik borden plaats met de tekst ‘tandarts’, zonder de naam van de praktijk, dan hoef ik namelijk niets te betalen”.

De reclamebelasting is in de gemeente Oldambt in Winschoten ingevoerd omdat de gemeente geld misloopt door het afschaffen van het betaald parkeren. Met de ondernemers zijn hierover afspraken gemaakt. De opbrengst van de reclamebelasting wordt gebruikt om evenementen te organiseren in de binnenstad.
De medici zeggen daar niets aan te hebben.

Anton Saman van de gemeente Oldambt legt in een radiogesprek – te beluisteren op de site van RTV Noord – uit wat de gemeente heeft bewogen. Hij wordt stevig aan de tand gevoeld door de verslaggever. Ook tandarts Hoeksema geeft commentaar op de gang van zaken.

Commentaar van artsenfederatie KNMG

Op 9 juni 2015 verscheen het eerste bericht in de media over reclamebelasting voor medici. Huisarts Leon Broeders uit Tilburg moest reclamebelasting betalen voor een bord op de voorgevel. Dat bepaalde de belastingrechter. De huisarts had bezwaar aangetekend tegen de heffing die hij in augustus 2014 voor het eerst kreeg. Broeders had al dertig jaar lang op zijn pand een naambord hangen, waarbij ook staat ‘huisarts, spreekuur volgens afspraak.’

Wendela Hingst, directeur van de artsenfederatie KNMG gaf als commentaar dat de KNMG en de Landdelijke Huisartsenvereniging (LHV) erop aandringen dat de overheid in haar regelgeving rond reclameborden onderscheid maakt tussen informatievoorziening en reclame, waarbij het kunnen leveren van verantwoorde zorg voorop moet staan. Stel dat de arts op basis van deze verordening het bord dan maar verdekt zou opstellen, hoe vinden patiënten dan de praktijk? Zeker in een spoedsituatie moet een praktijk juist vanaf de openbare weg goed vindbaar zijn. Daar een belasting aan verbinden alsof een gezondheidscentrum een commercieel product is valt hier niet mee te rijmen.

Vanwege alle commotie gaf op 12 juni 2015 de gemeente Tilburg te kennen dat huisartsen en andere gezondheidszorgpraktijken vrijgesteld zouden worden van reclamebelasting over het jaar 2014. Onderzocht wordt of de gemeentelijke verordening moet worden aangepast, zodat de heffingen de komende jaren niet meer plaatsvinden.
Een huisarts gaf als commentaar het jammer te vinden dat gemeenten niet eerst even nadenken, daarbij wijzend op de maatschappelijke onrust die er door dit soort maatregelen ontstaat.

Ondernemersfondsen

Het is interessant eens in de geschiedenis te duiken van de bezwaren, acties en geleverde juridische gevechten tegen de reclamebelasting. In 2009 maakten bijvoorbeeld 600 ondernemers in Hoorn bezwaar tegen de heffing. MKB Hoorn bracht de zaak voor de rechter, omdat het de tarieven te hoog en het draagvlak te klein vond. Het MKB kreeg toen gelijk gelijk van de bestuursrechter. Volgens ondernemers misbruiken gemeenten de reclamebelasting als melkkoe. MKB-Nederland vindt het een oneigenlijke vorm van geld innen en wil af van de heffing op reclame-uitingen.

Aan de andere kant is er de laatste jaren een kentering te zien. Er komt steeds meer samenwerking tussen gemeente en ondernemers. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is er een toenemende vraag van ondernemers om een deel van de belastingopbrengsten te reserveren voor specifieke activiteiten van ondernemersorganisaties in straten of wijken. Daartoe worden ondernemersfondsen opgericht met verschillende mogelijkheden. Een daarvan is de inzet van de reclamebelasting. Daarbij wordt de opbrengst van de reclamebelasting besteed aan het vullen van het ondernemersfonds. De gemeente heft de belasting en fungeert als een soort incassoburau. Het fonds wordt vervolgens in overleg met de ondernemers als subsidie toegekend aan allerlei collectieve bestedingen, activiteiten, evenementen of festivals.

Noot
*)
Reclamebelasting kan worden geheven over openbare aankondigingen zichtbaar vanaf de openbare weg. Voor de belastingheffing is het voldoende dat er sprake is van een tot het publiek gerichte aankondiging met het doel de aandacht van het publiek te trekken. De reclamebelasting is een algemene belasting waarvan de opbrengsten vrij besteedbaar zijn. Daarnaast kan de reclamebelasting een regulerend karakter hebben doordat bedrijven en instellingen bewuster nadenken over het aanbrengen van reclame-uitingen.

Ook reclamebelasting voor ‘censuurstickers’, RTV Noord, 23 juli 2015: www.rtvnoord.nl

Moet een tandarts reclamebelasting betalen? In Oldambt wel, RTV Noord, 30 juni 2015: www.rtvnoord.nl

Toekomst van zorggeld: Naambordje kost Winschoter huisartsen veel geld, JDreport, 12 juli 2015: https://jdreport.com

Reclamebelasting voor naambord huisarts, Sophie Broersen, Medisch Contact , 9 juni 2015: www.medischcontact.nl

Toch geen reclamebelasting voor huisarts, Sophie Broersen, Medisch Contact, 12 juni 2015: www.medischcontact.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer