Uitnodiging aan professionals voor bijdrage aan nieuwe visie op zorgonderwijs en regionale samenwerkingsverbanden

Doekle Terpstra heeft een pamflet naar ruim 3000 bestuurders in onderwijs, zorg en overheid gestuurd waarin hij oproept aan de slag te gaan om het onderwijs beter af te stemmen op huidige en toekomstige ontwikkelingen in de zorg. Werken in de zorg gaat de komende jaren namelijk enorm veranderen. De zorg wordt complexer, de rol van technologie wordt groter en de regie van de patiënt staat steeds meer centraal. Dit vraagt om een nieuwe visie op het onderwijs van huidig en toekomstig zorgpersoneel. Samenwerking tussen overheid, zorg-, welzijns- en onderwijsinstellingen is hierbij cruciaal.

Om deze samenwerking verder te versterken werd in april 2015 het Zorgpact gelanceerd. Zorgpact is een actiegerichte agenda voor de periode tot 2020 voor regionale samenwerking tussen overheid, zorg- en onderwijsinstellingen.
Het initiatief voor het Zorgpact is genomen door de het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en het ministerie van Onderwijs (OCW).
Onderwijsinstellingen, zorg- en welzijnsinstellingen, regionale overheden en professionals in zorg en onderwijs worden uitgenodigd om vanuit hun eigen expertise en verantwoordelijkheid een bijdrage te leveren aan een regionale aanpak.

Op zoek naar mooie voorbeelden

In de komende maanden gaat Doekle Terpstra in de regio’s op zoek naar mooie voorbeelden van bestaande, succesvolle initiatieven en netwerken. Het Zorgtrainingscentrum regio Zwolle is zo’n voorbeeld voor het werken aan de zorgmedewerker van de toekomst. Voorzitter Theo Rietkerk van de onderwijsorganisatie Landstede Groep nam het eerste pamflet van het Zorgpact in ontvangst uit handen van Terpstra op 16 juli 2015.
Door het hele land schuift Terpstra aan bij gesprekken met betrokken partijen. En waar dit niet vanzelf gebeurt brengt hij partijen bijeen. Later dit jaar presenteert het Zorgpact een kopgroep van honderd goede voorbeelden, om anderen te inspireren. Eind 2015 volgt nog een landelijke werkdag.
Doekle Terpstra: “We gaan van ‘zorgen voor, naar zorgen dat’. Ik zie al veel instellingen samen zoeken naar manieren om dat mogelijk maken. Het Zorgpact wil die beweging verder faciliteren”.

Regionale actieagenda’s

Het Zorgpact is succesvol als er meer samenwerking tot stand komt tussen de “gouden driehoek” van zorgaanbieders, lokale overheden en onderwijsinstellingen. Een duurzame investering die moet leiden tot betere resultaten met oog voor de behoeften en wensen van patiënten en cliënten. Terpstra: “Samenwerken is het nieuwe concurreren”. In de werkwijze laat het Zorgpact zich leiden door de behoefte van de partijen in de regio. Daar waar nodig en mogelijk zullen zij aanjagen, verbinden, spiegelen, inspireren, en inhoudelijk ondersteunen. Deze aanpak moet leiden tot breed gedragen regionale actieagenda’s, opgesteld en uitgevoerd door de betrokken partijen.

Klik hier voor het pamflet Zorgpact: https://www.zorgpactnoord.nl/wp-content/uploads/2016/05/pamflet-zorpact.pdf (Website bestaat niet meer)

Doekle Terpstra op pad voor vernieuwing in zorg en onderwijs, VBZ, 16 juli 2015: https://vbz-kam.nl

Naar nieuwe zorg en zorgberoepen: de contouren, Rijksoverheid, 10 april 2015: www.rijksoverheid.nl

 

U P D A T E

Zorgpact: een blik op vier jaar beweging, uitgave Zorgpact, december 2018: https://beroepseer.nl

Zorgpact stopt, versteviging arbeidsmarkt en onderwijs gaat door, Zorg en Z…, 4 december 2018: https://zorgenz.nl/zorgpact-stopt-versteviging-zorg-en-onderwijs-gaat-door/

Zorgpact: samen op weg naar beter, Rijksoverheid, 16 februari 2018: www.rijksoverheid.nl

Zorgpact wordt twee jaar verlengd, Rijksoverheid, 8 december 2016: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/12/08/zorgpact-wordt-twee-jaar-verlengd (Bericht is niet meer beschikbaar)

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer