Skip to main content

Open brief van VP Huisartsen: Overheid, vergeet u straks de zorgverleners niet?

Open brief van VP Huisartsen

“Terwijl zorgverleners in de vuurlinie van het Coronavirus staan, waarbij zij nu zelf de financiële en gezondheidsrisico’s dragen, zijn het de grote bedrijven die roepen om hun potentiële verliezen alvast te compenseren.
Zorgverleners, verpleegkundigen, huisartsen en specialisten in welke instelling dan ook, tonen hun kracht nu de nood het hoogst is, alle zeilen gaan ongevraagd en zonder klagen bij en ze verspillen geen tijd om via de media aandacht te vragen voor de slechte financiële situatie in de zorg. Laat staan dat ze klagen over de huidige extra uren en kosten die ze moeten maken. Er zijn hogere prioriteiten die nu eerst alle aandacht vragen zoals voldoende beschermende middelen en zorgen voor de vele zieken.

Toch is er één korte maar duidelijke vraag!

Als de zorgverleners straks weer op adem kunnen komen en de Coronacrisis achter de rug is, wordt er dan naar de financiële situatie gekeken van die mensen die al heel lang vragen om extra investeringen in de zorg? Die zien hoe de zorg leegloopt omdat jonge zorgverleners kiezen voor een makkelijkere en lucratievere carrière?
Deze crisis toont nogmaals aan hoe kwetsbaar de sector is geworden. Zorgverleners vragen niet de hoofdprijs, maar gewoon om de afspraken uit de Hoofdlijnenakkoorden na te komen en af te rekenen met doorgeslagen marktwerking. De zorg is voor iedereen en niet voor de machtigste en laagste bieder, dat bewijst deze crisis eens te meer.

Als we straks bijgekomen zijn van de stress, gaan we het toch weer proberen vriendelijk te vragen. We roepen dan niet in het heetst van de strijd om directe compensatie maar hopelijk is er dan bereidheid om ook geld opzij te zetten voor degenen die gewoon de klappen opvangen. We verwachten dat er, naast mooie woorden, ook financiële waardering uitgesproken wordt die nodig is om genoeg zorgverleners over te houden om een “nieuwe” Coronacrisis te kunnen overleven”.

VP Huisartsen, 15 maart 2020

www.vphuisartsen.nl/overheid-vergeet-u-straks-de-zorgverleners-niet/

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.