Ontdek hoe werknemers wereldwijd het afgelopen jaar hebben ervaren in ‘State of the Global Workplace 2021 Report’

De wereld heeft in 2020 een pandemie meegemaakt die we niet allemaal op dezelfde manier hebben ervaren. Het internationale analyse- en adviesbureau Gallup heeft onderzoek gedaan naar situatie en trends op de werkvloer van bedrijven en naar betrokkenheid van werknemers en doet daar verslag van in het State of the Global Workplace Report 2021. Er staat ook in wat voor verbeteringen er kunnen worden aangebracht.

In het Voorwoord van het rapport vraagt Jim Clifton zich af: Wat als de volgende wereldwijde crisis een geestelijke gezondheidspandemie blijkt te zijn? Clifton is voorzitter en CEO van Gallup. Hij geeft zelf het antwoord: Die pandemie is er al.

Hij schrijft dat negatieve gevoelens – zorgen, stress, woede en verdriet – bij werknemers over de hele wereld in 2020 tot recordhoogte zijn gestegen. Bovendien blijkt dat ruwweg zeven van de tien werknemers het moeilijk hebben of lijden in plaats van tot bloei te komen in hun leven. Tachtig procent is niet betrokken bij het werk of niet actief geëngageerd. Het gebrek aan betrokkenheid kost de wereldeconomie 8,1 biljoen dollar, bijna 10% van het BBP aan productiviteitsverlies per jaar.

De problemen bestonden al lange tijd voor het uitbreken van COVID-19. Volgens de peilingen zijn negatieve gevoelens de afgelopen tien jaar toegenomen. Zelfs als we terugkeren naar het niveau van voor COVID-19, zijn de trends nog steeds zorgwekkend. Het is mogelijk – zelfs waarschijnlijk – dat de geestelijke gezondheid van werknemers verder zal afnemen.

Geestelijke gezondheid

Over hoeveel veerkracht beschikken werknemers? Hoe is het gesteld met hun welzijn, energie en inspiratie? In hoeverre lijden zij aan stress en burn-out?
Het peilen van de geestelijke gezondheid van werknemers vindt Gallup van cruciaal belang. Naast het verwoesten van levens, kan lijden de menselijke geest kapot maken. De menselijke geest is de motor van innovatie, economische energie en uiteindelijk van goede banen, en houdt waarschijnlijk verband met de teruglopende economische dynamiek. Het mondiale BBP per hoofd van de bevolking neemt af – en dat is al tientallen jaren zo.
Maar, deze trend kan worden omgebogen. De eerste stap is het creëren van een inspirerende arbeidscultuur die potentieel en welzijn van de werknemer vergroot.

Een greep uit de uitkomsten van het Gallup-onderzoek

Wereldwijd daalt in de periode 2019 – 2020 de betrokkenheid van werknemers met 2 procentpunten. Werknemers hadden meer zorgen, stress, woede en verdriet in 2020 dan in het jaar daarvoor. In de VS en Canada was er een toename van 8 procent ten opzichte van 2019. Gelet op het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen als gevolg van COVID-19, alsook lockdowns, gesloten scholen, meer werk op afstand en werkloosheid, zijn deze uitkomsten niet verrassend. Zij geven de frustraties en worstelingen weer van miljoenen werkenden over de hele wereld.

Er zijn evenwel aanzienlijke verschillen in de manier waarop werknemers in diverse regio’s en landen het jaar 2020 hebben beleefd. Bijna de helft van de werknemers in de VS en Canada gaf aan veel stress te hebben ervaren vóór de pandemie – in 2019. In 2020 waren ze nog meer gestrest. 57% had veel stress, een aantal dat ver boven het wereldwijde gemiddelde ligt. De betrokkenheid van werknemers in de VS en Canada blijkt enigszins te zijn toegenomen. Daar staat tegenover dat de betrokkenheid van West-Europese werknemers bedroevend laag is.

Betrokkenheid

Uit de peilingen is gebleken dat betrokkenheid van werknemers sterk samenhangt met positieve resultaten, waaronder winstgevendheid, productiviteit, verkoop, veiligheid en personeelsbehoud.
Bedrijven die het percentage geëngageerde werknemers hebben verhoogd tot 70% of meer, hebben hun werkomgeving volledig zien verbeteren wat groei en winst betreft. Bevlogenheid weerspiegelt wat er op het werk gebeurt. Welzijn omvat werk en alle andere ervaringen. De periode 2019-2020 heeft duidelijk aangetoond dat ervaringen buiten het werk van invloed zijn op het werk zelf. Lichamelijke gezondheid, eenzaamheid, financiële problemen en steun vanuit de gemeenschap hebben, naast andere factoren, invloed op betrokkenheid, enthousiasme en productiviteit van werknemers, zowel in goede als in slechte tijden.
Werknemers die geëngageerd zijn maar niet gedijen lijden doorgaans aan een hoog niveau van stress, zorgen, woede en droefheid, ondanks hun positieve ervaringen op het werk. Deze gevoelens zijn een voorbode van burn-out. Wanneer werknemers betrokken zijn en goed gedijen, daalt het risico op burnout sterk.

Succesvolle bedrijven van de toekomst zullen niet alleen winst maken, maar ook zorgen voor het welzijn van hun werknemers waardoor zij in staat zijn crisissen te doorstaan. Welzijn behoort een natuurlijk onderdeel te worden van ‘hoe we de dingen hier in onze organisatie doen’.

In het hoofdstuk over West-Europa is ook Nederland opgenomen. Zoals eerder opgemerkt kenmerkt West-Europa zich door het minste aantal mensen dat betrokken is bij hun werk. West-Europa kent daarentegen de grootste daling dagelijkse stress.

Downloaden State of the Global Workplace 2021 Report, juni 2021: www.gallup.com/workplace/349484/state-of-the-global-workplace.aspx

7 Things We Learned About U.S. and Canadian Employees in 2020, door Jim Harter and Vipula Gandhi, Gallup, 15 juni 2021: www.gallup.com/workplace/350123/united-states-canada-workplace-trends.aspx

Hieronder video met gegevens uit het Gallup-rapport State of the Global Workplace – 2021

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer