Skip to main content

Uitreiking Ververs Onderwijsprijzen 2014: Unieke uitslag met twee extra winnaars

De slotbijeenkomst van de Ververs Awards 2014 in Utrecht waar op dinsdag 17 juni 2014 de winnaars van de stimuleringsprijzen voor het onderwijs werden bekend gemaakt, verliep anders dan in voorgaande jaren. De Ververs Award is een prijs voor een inspirerende toekomstvisie op het onderwijs en in het leven geroepen om het inhoudelijke gesprek over ons toekomstige onderwijs op gang te brengen en te houden.
Voor 2014 zou de Ververs Foundation niet één maar twee prijzen uitreiken: de Verversprijs voor Innovatieve onderwijspraktijk en een nieuwe prijs, de Ververs Innovatieprijs 2021 voor de meest inspirerende onderwijsinnovatie. Aan beide prijzen is een bedrag van € 5000,- verbonden.

De Ververs Innovatieprijs 2021 ging naar Sjef Drummen, directielid van de Niekée-school in Roermond. Drummen heeft met collega’s een ‘nieuw type onderwijs voor een persoonlijke leerroute’ ontworpen, Agora geheten, dat in het nieuwe schoolseizoen, in september 2014, van start gaat op de Niekée-school. Deze nieuwe vorm van onderwijs staat open voor leerlingen van VMBO tot VWO. Uitgangspunt is dat leren een continu proces is waarbij vooral digitale middelen worden ingezet en er geen klassieke lessen meer bestaan. Er wordt wel gezegd dat Agora het eind van het traditionele onderwijs inluidt.

Op de slotbijeenkomst hielden de drie genomineerden, die op 8 mei 2014 waren bekend gemaakt, voor de Innovatieve onderwijspraktijk-prijs een bevlogen verhaal. De jury ging in beraad over:

Arjan van der Meij laat als leraar op Christelijk College De Populier in Den Haag in de zogenaamde FABklas leerlingen zelf onderzoeken en ontwerpen. Achterliggende gedachte is dat creativiteit in banen van de toekomst steeds belangrijker wordt. Daarom moeten leerlingen op dit vlak gevoed en uitgedaagd worden. In de FABklas zijn leerlingen van klas 2 t/m klas 6 eens per drie weken bezig met hun eigen uitvindingen.

Pieter Snel is als onderwijsontwikkelaar nauw betrokken bij de opzet van het Tiener College in Gorinchem. Het Tiener College is een programmalijn met persoonlijk en innovatief onderwijs voor 10-14 jaar. Doel van de programmalijn Tiener College is ‘alles eruit halen wat er in zit’. Leerlingen werken in een omgeving die uitnodigt en traint om zelf eigenaar te worden van hun eigen leren.

Heleen Terwijn heeft IMC Weekendschool in Amsterdam opgericht (nu 10 vestigingen in het land) met als doel jongeren zelfstandig, gemotiveerd hun plaats te laten vinden in de samenleving. Hiervoor is nodig dat ze zowel zichzelf (hun interesses, hun kwaliteiten), als de samenleving leren kennen – plus het lef ontwikkelen om hun interesses te volgen. Elke zondag krijgen leerlingen tussen 10 en 14 jaar er les van professionals die met plezier hun vak uitoefenen.

Lastig kiezen

Het bleek voor de jury een zeer lastige opgave om te moeten kiezen uit drie fantastische initiatieven met heel verschillende accenten. Een uitspraak van een van de juryleden was daarvoor tekenend: “We gunnen alle leerlingen de optelsom van deze drie onderwijspraktijken”. Daarop greep de naamgever van de prijzen – de tachtigjarige Mijndert Ververs*)– in en verdubbelde hij het prijzengeld: “Ik wil mooie ontwikkelingen die in het onderwijs tot stand worden gebracht belonen en ondersteunen. Dan moeten we niet willen kiezen”. En zo werden tot ieders verbazing alle drie genomineerden tot winnaar uitgeroepen.

ververs award 2014

Geheel links Pieter Snel. Derde van links: Arjan van der Meij. In het midden Mijndert Ververs
met naast hem Heleen Terwijn. Geheel rechts: Sjef Drummen

Noot
*) Mijndert Ververs (1933) richtte in 1999 de Ververs Foundation op met als doel de bevordering van het ontwerpen, ontwikkelen en gebruiken van innovatieve leermiddelen. De stichting ondersteunt dit doel door – waar mogelijk – baanbrekende vernieuwingen op gang te helpen middels het verstrekken van opdrachten en/of subsidies.
Totaan zijn pensionering in 1995 bekleedde Mijndert Ververs verschillende directiefuncties bij de uitgeverijen Wolters Noordhoff, Wolters Samson en Wolters Kluwer.

Unieke uitslag Ververs Awards 2014, 18 juni 2014, Ververs Foundation. Op deze site staan ook de videopresentaties van de winnaars en uitgebreide info over de Ververs stichting: www.verversaward.nl

O.a FABklas wint Verversaward 2014, door Jan Lepeltak op zijn site Learning Focus, 17 juni 2014: www.learningfocus.nl

Niekée feliciteert Sjef Drummen, Niekée Roermond, 18 juni 2014: www.niekee.nl (niet meer beschikbaar op site van Niekée).

Zie ook twee video’s op site Beroepseer:
Met Sjef Drummen: Agora: nieuw type onderwijs voor een persoonlijke leerroute: https://beroepseer.nl
Met Arjan van der Meij: Maken moet weer terug in het onderwijs: https://beroepseer.nl