Leraar René Kneyber benoemd tot lid van de Onderwijsraad

René Kneyber is benoemd tot lid van de Onderwijsraad voor de periode 2015 – 2018. Hij is de eerste leraar die lid wordt, een historisch moment dus. Een felicitatie waard!
Naast leraar wiskunde op het Oosterlicht College in Nieuwegein is Kneyber bestuurslid en voortrekker van Stichting Beroepseer en auteur van een aantal boeken, w.o. Orde houden in het vmbo en De ordegenerator. In oktober 2013 verscheen de door hem en Jelmer Evers geredigeerde bundel Het Alternatief – Weg met de afrekencultuur in het onderwijs! met interviews en bijdragen van docenten. Het Alternatief is het vijfde boek in de reeks over beroepseer.

De Onderwijsraad is het adviesorgaan voor de regering op het terrein van het onderwijs. De raad adviseert over de hoofdlijnen van het beleid en de wetgeving op het gebied van het onderwijs. Hij neemt een onafhankelijke positie in zowel ten opzichte van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en dat van Economische Zaken als ten opzichte van het onderwijsveld. Niet alleen adviseert de raad – gevraagd dan wel ongevraagd – de betrokken bewindslieden, maar ook de Eerste en Tweede Kamer kunnen om advies vragen. Ook gemeenten kunnen in speciale bij de wet geregelde gevallen een beroep doen op de Onderwijsraad.

De Onderwijsraad telt tien leden en staat vanaf 1 januari 2015 onder voorzitterschap van prof. dr. Henriëtte Maassen van den Brink. De nieuwe raad wordt benoemd voor een periode van vier jaar.
Naast de leden benoemd door de kroon, worden er nog vier geassocieerde leden benoemd. De specifieke inbreng van de geassocieerde leden ligt op het gebied van pedagogiek, lerarenopleidingen, algemeen voortgezet onderwijs, en de empirische onderwijskunde. Een van de nieuwe geassocieerde leden is  Gert Biesta, hoogleraar Theorie en beleid van onderwijs en opvoeding aan de Universiteit van Luxemburg en schrijver van een aantal boeken w.o. Goed onderwijs en de cultuur van het meten en The beautiful risk of education.
Een ander nieuw geassocieerd lid is Ferry Haan, leraar economie en onderzoekcoördinator van het Jac P Thijsse College. Hij is ook columnist onderwijsinnovatie en als promovendus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Zie: Samenstelling Onderwijsraad 2015 – 2018: www.onderwijsraad.nl (Niet meer beschikbaar)

Voor meer info over René Kneyber op site Beroepseer: https://beroepseer.nl/voortrekkers/rene-kneyber/

Gert Biesta over de vorming van de democratische professional, Blogs Beroepseer, 20 juni 2014: https://beroepseer.nl

U P D A T E

René Kneyber is herbenoemd als lid van de Onderwijswijsraad voor de periode 2019 – 2022. Zie voor meer info: www.onderwijsraad.nl/over-ons/raadsleden

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer