Skip to main content

Leraren van het Jaar 2010

Leraren van het jaar 2010

Op zaterdag 2 oktober 2010  zijn tijdens de feestelijke verkiezing Leraar van het Jaar 2010 de drie Leraren van het Jaar 2010 verkozen. De winnaars zijn: Mathijs ter Bork van Openbare Jenaplan School ‘t Broekhoes uit Balinge in Drenthe, uit het voortgezet onderwijs Trudy Coenen van het Montessori College Oost uit Amsterdam en José Jansen-Gulen die lesgeeft in het middelbaar beroepsonderwijs, op ROC Nijmegen. Deze docenten zijn gedurende één jaar lang ambassadeur voor alle 350.000 leraren in Nederland.

Bekroning voor vakmanschap!

Doelstelling van de verkiezing Leraar van het Jaar is kwaliteiten van leraren in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs zichtbaar en bespreekbaar te maken en het leraarschap op een positieve manier in beeld te brengen. De verkiezing van de Leraar van het Jaar richt zich daarom op die leraren die in staat zijn hun omgeving te overtuigen van hun kwaliteiten, die hierover in gesprek durven en kunnen gaan en die weten te inspireren. De titel ‘Leraar van het Jaar’ is dan ook een erkenning voor het vakmanschap van drie individuele leraren, maar tegelijkertijd ook voor de beroepsgroep als geheel.

Een deskundige jury beoordeelt alle inzendingen. In eerste instantie wordt gekeken naar het oordeel van leerlingen, collega’s, ouders en het management. Tijdens deze beoordeling wordt er sterk gelet op kwaliteit. Zo’n 30 leraren worden per sector uitgekozen om door te gaan naar de volgende ronde. De aanmelders wordt gevraagd van deze leraar een portret te maken zodat de jury de leraar beter kan leren kennen. Uit deze genomineerden worden tijdens de Dag van de Leraar de drie Leraren van het Jaar 2010 bekend gemaakt. Deze drie kanjers uit het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs mogen zich vervolgens een jaar lang ambassadeur van het onderwijs noemen.

De TV-registratie van deze verkiezing is te zien op 5 oktober op Nederland 2 in het programma Avond van het Onderwijs, , een thema-avond over de kwaliteit van het onderwijs in Nederland.
Zie website: http://dagvandeleraar.kennisnet.nl/ (Webadres bestaat niet meer)

Op de foto v.l.n.r: José Jansen-Gulen, Mathijs ter Bork, minister Rouvoet en Trudy Coenen (foto: Gert Muurling)